Störtade presidenten åter i Honduras - Zelaya manar till dialog

Honduras avsatte president Manuel Zelaya är tillbaka i hemlandet efter nästan tre månader i exil och trots hot om att han kommer att gripas. Nyhetsbyrån IPS rapporterar från Honduras.

  • Jag är här för att återupprätta demokratin, för att uppmana till dialog, sade Manuel Zelaya själv till den honduranska tv-kanalen Canal 36 som haft en stor bevakning av protesterna efter att presidenten avsattes 28 juni i år.
    Proteströrelsen har varit den längsta i landets historia.

Nyheten om Zelayas återkomst spreds som en löpeld. Det meddelades först att Zelaya befann sig i en FN-byggnad i huvudstaden Tegucigalpa, men det visade sig vara falska uppgifter. Senare meddelades att han tagit sin tillflykt till Brasiliens ambassad i Tegucigalpa, vilket senare också bekräftades av Brasiliens utrikesminister Celso Amorim.

Kuppledaren Roberto Micheletti, den nye tillfällige presidenten som tog över efter Zelaya, förnekade först Manuel Zelayas hemkomst och menade att det var falska uppgifter från medierna. Han och hans anhängare har hela tiden uppgett att Zelaya inte avsatts genom en kupp utan att bytet av president skett i enlighet med landets konstitution.
Vid ambassaden återförenades Manuel Zelaya med sin fru, Xiomara Castro, som anlände till ambassaden i spetsen för tusentals anhängare.

I sitt första uttalande till pressen bekräftade Zelaya att det tagit honom två dagar att ta sig från Nicaragua till bergen i Honduras.
- Jag kan inte ge er några detaljer. Jag vill inte att de som hjälpte mig ska råka illa ut, sa han.

Innan mötet med pressen talade han med Venezuelas president Hugo Chávez och bad honom om att uppmana andra latinamerikanska ledare till fortsatt stöd för en fredlig lösning på krisen i Honduras. Krisen uppstod i juni i år när Zelaya iförd pyjamas kidnappades av militärer lojala med oppositionen och fördes med ett plan ut ur landet.

Manuel Zelaya uppmanar nu till dialog:
- Vi vill inte se några våldsamheter. Jag är en gudsman och är för en fredlig lösning.
Han fortsatte med att uppmana sina anhängare att visa sitt stöd för honom genom att samlas utanför Brasiliens ambassad och genom att strejka. Många offentliganställda tillhör fackföreningarna som varit aktiva i protesterna efter kuppen. Landets lärarförbund har uppmanat sina medlemmar att resa till huvudstaden och visa sitt stöd för presidenten.
Samtidigt har militären och polisen sammankallats till ett krismöte för att besluta om vad som ska göras härnäst.

OAS, organisationen för fred och samarbete mellan de amerikanska staterna, FN och EU har fördömt kuppen i Honduras och inte ett enda land har erkänt den nya regeringen. USA har dragit tillbaka militärt stöd och bistånd till landet.

Endast Japan, Israel och Taiwan har upprätthållit sina diplomatiska relationer med Honduras, medan de flesta andra länder kallat hem sina ambassadörer.

**Juan Ramón Durán _
IPS/Tegucigalpa

Läs mer:
Honduras: Photos and testimony of protestors shows extent of police violence (Amnesty 19 augusti)

På flykt undan förtrycket i Honduras (Amnesty Press 14 augusti)

Internationella fackföreningsrörelsen kräver isolering av kuppregimen (Amnesty Press 8 augusti)


IPS