Nästan två miljoner barnarbetare i den politiska krisens spår

**Fattigdomen har ökat dramatiskt i Madagaskar sedan i januari då en nationell proteströrelse mot den dåvarande presidenten Marc Ravalomanana utlöste en omfattande social och ekonomisk kris i landet. Sedan dess har antalet barnarbetare i landet ökat med hela 25 procent, rapporterar nyhetsbyrån IPS._

Närmare 1,8 miljoner madagaskiska barn mellan 5 och 17 år går dagligen till ett arbete i stället för till skolan – trots att barnarbete är förbjudet enligt såväl internationella som lokala lagar. Det framgår i en ny studie som sammanställts av Internationella arbetsorganisationen ILO, FN:s barnfond Unicef och landets statistiska myndighet Instat.

I den lilla staden Ambalakely sliter fler än hundra barn i det lokala stenbrottet. De arbetar sida vid sida med sina föräldrar med att krossa stenar till grus åt byggindustrin. Jobbet är mycket hårt.
- Vi ger oss av hemifrån mycket tidigt varje morgon och kommer inte hem förrän sent på kvällen, berättar fyrabarnsmamman Jeannine Raheriniaina.
Att även hennes barn arbetar i stenbrottet beror på att det är familjens enda möjlighet att överleva.
- De är här av fri vilja och eftersom de känner till sina föräldrars svåra situation, säger hon.

Hennes sjuårige son Mamitiana beklagar sig dock över det tunga arbete som han måste utföra varje dag.
- Jag är tvungen att tillverka två stora säckar grus varje dag för att mamma ska bli nöjd.

Enligt studien från ILO, Unicef och Instat utför många barnarbetare farliga arbetsuppgifter. Många återfinns inom fiskeindustrin eller arbetar i stenbrott, medan andra jobbar som tjänstefolk. De flesta barn som arbetar tvingas hoppa av skolan och går därmed miste om till och med den mest grundläggande utbildningen.

Trots att många av barnen utnyttjas hänsynslöst uppmärksammas sällan deras lidande. Den djupa fattigdomen tvingar många föräldrar att strunta i de lagar som förbjuder barnarbete.

Berthine Ralaivelo, som är rektor för Ilemponas grundskola, säger att det är svårt att övertyga föräldrar som själva arbetar i stenbrottet om hur viktigt det är att barnen går i skolan. Enligt Ralaivelo har andelen barn som går i skolan sjunkit drastiskt under året.

Den alltmer utbredda fattigdomen har lett till att barnarbete blivit något normalt i Madagaskar. Enligt statistik från Unicef som kom 2005 levde 70 procent av landets befolkning på mindre än motsvarande cirka tio kronor om dagen. Det finns inga nyare uppgifter, men de flesta experter är överens om att situationen nu har förvärrats betydligt på grund av den sociala och ekonomiska kris som på senare tid drabbat landet.

  • Fattigdomen är det främsta skälet till barnarbetet. Föräldrarna har helt enkelt inte råd att försörja sina familjer så de tvingas ta hjälp av sina barn för att utöka sina inkomster, säger Norotiana Jeannoda, som är ordförande för ett förbund för socialarbetare i huvudstaden Antananarivo.

Trots att Madagaskar år 2007 stiftade en lag som förbjuder att barn som ännu inte fyllt 15 år arbetar har hittills ingen blivit åtalad för att bryta mot lagen. Experter menar att lagen inte fyller någon funktion eftersom kampen för överlevnad alltid kommer att gå först.

  • Att lägga över ansvaret på de familjer som har stora behov är ingen fungerande lösning, säger psykologen Victorine Rakotondranivo.

Enligt henne finns det bara en effektiv metod för att förmå barnen att återgå till skolorna – att ge familjerna ekonomiska bidrag så de kommer ur sin fattigdom.

Fanja Saholiarisoa
IPS/Antananarivo

Läs mer

Omvända protester i huvudstaden (Amnesty Press 24 mars)


IPS