Förre ÖB Sarath Fonseka: ”Jag räknar med att få fängelse”

Sri Lankas tidigare överbefälhavare Sarath Fonseka sade på torsdagen att han räknar med att dömas till fängelse, rapporterar BBC. Förra veckan berövades Fonseka sin generalstitel och fick ett vanhedrande avsked från Sri Lankas armé efter beslut i krigsrätt.

Sarath Fonseka ska ställas inför krigsrätt igen denna gång anklagad för korruption.
- Jag räknar med att dömas till fängelse, sade han till reportrar utanför Sri Lankas parlament.
Den tidigare generalen blev i april vald som parlamentsledamot och har rätt att delta i parlamentssessioner men då under militäreskort.

Sarath Fonseka sade att han ska överklaga beslutet i krigsrätt förra veckan då han fälldes för att ha blandat in politik i sitt arbete som överbefälhavare. Han avskedades från armén och berövas sin generalsrank, sina medaljer och sin pension.
- När jag tjänade mitt land i 40 år väntade jag mig inga medaljer. Jag förväntade mig inte befodran. Jag förväntade mig inte pengar, sade Fonseka enligt BBC.

Exgeneralen sade att Sri Lankas president Mahinda Rajapaksa och regeringen trakasserar oppositionspolitiker och Sarath Fonseka sade att rättssäkerhet saknas i landet.
- De har skapat en laglöshet i Sri Lanka, sade han. Detta är inte i landets långsiktiga intresse.

Den 59-årige Sarath Fonseka har en lång militär karriär bakom sig. Under 1990-talet gjorde han sig känd som en tuff officer i kriget mot LTTE, de tamilska befrielsetigrarna som 1983 gjorde uppror för att skapa en tamilsk stat i norra och östra Sri Lanka. 1993 sårades han i strid. 1995 hyllades Fonseka för den framgångsrika operationen då armén lyckades återta Jaffna, tamilernas huvudstad i norra delen av landet. År 2006 var Fonseka nära att dödas i ett självmordsattentat.

Våren 2009 var Sarath Fonseka den militäre ledaren och Mahinda Rajapaksa den politiske ledaren för den slutoffensiv som innebar att armén besegrade LTTE. Sarath Fonseka hade gjort sig känd som en stridbar singalesisk nationalist. Efter en schism med president Rajapaksa i höstas överraskade generalen genom att ge sig in i politiken. Han ställde upp i presidentvalet den 26 januari och lyckades då bland annat alliera sig med tamilska politiker som tidigare stått nära LTTE, det singalesiska extremnationalistiska marxistiska JVP och konservativa UNP. Fonseka fick 40 procent av rösterna men med 58 procent av rösterna satt Mahinda Rajapaksa kvar som president.

Fonseka anklagade regeringen för valfusk och greps den 8 februari anklagad för bland kupplaner där presidenten skulle mördas. Fonseka sitter fortfarande fängslad på marinens högkvarter.
Vid parlamentsvalet i april blev Fonseka, trots att han var fängslad, en av sju parlamentsledamöter från Democratic National Alliance, som bildats av exgeneralen tillsammans med JVP.

Under krigets slutskede 2009 förekom många uppgifter om hur civila blev måltavla. Journalister och hjälparbetare var till stor del förhindrade från att rapportera direkt från stridsområdet och både regeringen och LTTE förnekade att de gjorde sig skyldiga till krigsförbrytelser. Trots att över ett år har gått sedan LTTE krossades militärt fortsätter krav på att anklagelserna utreds. Internationell Crisis Group publicerade i våras rapporten War Crimes in Sri Lanka.

FN har inlett en undersökning som ska rapportera till generalsekreteraren Ban Ki-moon om vad som hände i krigets slutskede. Sri Lanka har ilsket protesterat mot denna inblandning och presidenten har istället tillsatt ”The Commission on Lessons Learnt and Reconciliation” som ska undersöka vilka lärdomar som ska dras och hur försoning ska uppnås.

Gotabaya Rajapaksa, försvarsminister och bror till presidenten, framträdde i veckan inför kommissionen och sade att armén tillämpade regeringens order om att undvika civila förluster.
- Det var dock svårt för armén att skilja på civila förluster och förluster bland kombatanterna då LTTE stred i civila kläder och bytte från uniform till civila kläder när de hade sårats.
Han sade också att det var LTTE som dödade civila då de sköt personer som försökte lämna de krympande områden som tigrarna behärskade våren 2009.

På torsdagen påminde Amnesty om att fyra år har gått sedan 17 hjälparbetare från Action Contre La Faim, ACF, mördades i Mutur i Trincomalee-distriktet i östra delen av landet. Ännu har ingen ställts inför rätta för morden.

Läs mer:

Kräv att FN utreder människorättsbrott! Pressnotis från Amnesty 17 maj)

Sri Lanka: Silencing dissent: Media workers under attack in Sri Lanka (Amnesy 3 maj)

Nya parlamentet måste häva undantagslagar (Pressnotis från Amnesty 20 april)

Rättegången mot Fonseka skjuts upp - oppositionen varnar för fusk i valet på torsdag (Amnesty Press 6 april)

Förtrycket ökar efter valet (Pressnotis från Amnesty 9 februari)

Regeringen rasar mot FN:s krav på oberoende undersökning om krigsförbrytelser : ”Avrättningsvideo är fejk” (Amnesty Press 9 januari)

USA-rapport uppmärksammar möjliga krigsbrott i Sri Lanka (Amnesty Press 29 oktober 2009)

Sjukhus och civila attackeras – regeringen och rebellerna skyller på varandra (Amnesty Press 12 maj 2009)


BBC