Regeringen rasar mot FN:s krav på oberoende undersökning om krigsförbrytelser : ”Avrättningsvideo är fejk”

**Sri Lankas regering avvisade på fredagen med eftertryck uppgifterna om att landets armé i krigets slutskede avrättat obeväpnade medlemmar i LTTE, de tamilska befrielsetigrarna, sedan de kapitulerat. Mahinda Samarasinghe, minister för mänskliga rättigheter, sade enligt nyhetsbyrån AFP att den video som sägs visa avrättningarna är fejkad._

Bilderna på LTTE-soldaterna, som var nakna, bundna och försedda med ögonbindel, visades i brittiska Channel 4 i augusti förra året. Filmen på avrättningen sägs ha tagits av en okänd soldat i Sri Lankas armé, troligen med en mobiltelefon, i januari 2009.

På torsdagen sade Philip Alston, FN:s speciella rapportör för utomrättsliga, summariska och godtyckliga avrättningar, att filmen var autentisk. Han hade låtit tre experter från USA granska filmen och dessa kom fram till att avrättningarna hade ägt rum.

  • Slutsatsen är helt klart att videon är autentisk, sade Philip Alston vid en presskonferens i New York. Jag har därför uppmanat Sri Lankas regering att svara på anklagelserna.

Videon visar hur två tamiler avrättas och ger intryck av att fler avrättningar av åtta personer har genomförts tidigare. Philip Alston konstaterar att det finns detaljer i videon som experterna inte har lyckats förklara, däribland datumet 17 juli 2009 (kriget slutade den 17 maj) men anser trots detta att det är den trovärdig. Han vill nu se en oberoende undersökning om krigsförbrytelser.
- I ljuset av det ständiga flödet av uppgifter om ytterligare anklagelser om utomrättsliga avrättningar som bägge sidor ska ha begått under krigets slutskede så uppmanar jag till upprättandet av en oberoende undersökning om krigsförbrytelser, sade Philip Alston.

Även FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon har fortsatt agera i frågan om eventuella krigsförbrytelser. Enligt UN News Centre har han informerat Sri Lankas regering att han överväger att utse en kommission av experter som ska hjälpa regeringen att åtgärda möjliga brott mot internationell humanitär rätt.

Rupert Colville, språkrör för Navi Pillay, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, sade på fredagen i Genève att ”en fullständig och opartisk undersökning” är nödvändig för att reda ut alla de ”mycket stora frågetecken som finns kvar efter detta krig”.
- Om Sri Lankas armé och regering inte har gjort några fel så har de heller inget att frukta av en internationell undersökning, sade han enligt AP.

Sri Lankas regering har tidigare anlitat fyra experter som hävdat att videon var en bluff och Mahinda Samarasinghe anklagade Philip Alston för att bedriva ”ett korståg” för att tvinga fram en undersökning om krigsförbrytelser. Utrikesminister Rohitha Bogollagama sade enligt nyhetsbyrån AP att Aliston med avsikt hade valt tidpunkten för sina anklagelser för att blanda sig i det presidentval som ska hållas i Sri Lanka den 26 januari.

Mellan 70 000 och 100 000 personer beräknas ha dödats under det krig som pågick i Sri Lanka från 1983 tills regeringen i maj besegrade LTTE. FN uppskattar att omkring 7 000 civila kan ha dödats under slutfasen av kriget. Regeringen har förnekat att krigsförbrytelser begicks och i slutet av maj lyckades man få stöd av FN:s råd för mänskliga rättigheter som avstod från kritik och i stället gratulerade Sri Lankas regering till att ha ”befriat” landet.

Sri Lankas sittande president Mahinda Rajapaksa, som leder vänsterkoalitionen UPFA , som domineras av Rajapaksas parti SLFP, har utlyst nyval till presidentposten den 26 januari. Rajapaksa hade räknat med att vinna en lätt seger i valet i efterdyningarna av segern i kriget mot LTTE. Nu utmanas han av general Sarath Fonseka, som var överbefälhavare för armén under kriget. Efter en konflikt med presidenten avgick han i höstas och tillkännagav att han ställer upp i presidentvalet. Fonsekas kandidatur har förändrat det politiska landskapet. Cirka 70 procent av Sri Lankas befolkning är singaleser och nu är dessa delade mellan Rajapaksa och Fonseka.

Fonseka har fått stöd av det borgerliga oppositionspartiet UNP , som hade regeringsmakten fram till 2005 och av marxist-leninistiska partiet JVP,
som står för en extrem singalesisk nationalism, som tidigare stödde Rajapaksa. På onsdagen förklarade det tamilska partiet TNA, Tamil National Alliance, att partiet stödjer Fonseka.
TNA har 22 parlamentsplatser och har tidigare setts som ett verktyg för LTTE. I valet 2005 valde TNA att uppmana tamilerna, som utgör cirka tolv procent av befolkningen, att bojkotta presidentvalet.

General Sarath Fonseka har lovat att de tiotusentals civila tamiler som fortfarande sitter i läger efter krigsslutet omedelbart ska få lämna lägren och få hjälp av staten. Han har också lovat att de runt 11 000 misstänkta LTTE-medlemmar som hålls internerade utan rättegång ska åtalas eller friges och han har lovat att häva undantagsbestämmelserna i de tamilska områdena. Samtidigt har Fonseka lovat att bevara Sri Lanka som en enhetsstat.
När Fonseka på torsdagen presenterade sitt program lovade han att bekämpa korruption, stärka demokratin och försvara pressfriheten.

På fredagen var det ett år sedan Lasantha Wickrematunge, chefredaktören för Sunday Leader, mördades. Tidningen var känd för sin frispråkiga linje och drog sig inte för att kritisera regeringen och president Rajapaksa. I en artikel i Time i samband med årsdagen av mordet konstateras att situationen för journalister är fortsatt svår i Sri Lanka och ingen har gripits för mordet.

Lasantha Wickrematunge hade skrivit en ledare om han skulle mördas. Den publicerades i Sunday Leader efter att han skjutits ihjäl den 8 januari 2009.


AFP