Journalister misshandlas av polis

Vid upprepade tillfällen har poliser misshandlat journalister i Grekland, rapporterar organisationen Reportrar utan gränser (RSF). Övervåldet har ägt rum i samband med demonstrationer de senaste veckorna. Journalister utsätts även för övergrepp av extremistgrupper. Efter att en journalist sköts ihjäl i somras krävde RSF att den grekiska staten måste garantera reportrarnas säkerhet men situationen har istället försämrats ytterligare.

  • Journalister har en plikt att bevaka händelser med nyhetsvärde, inklusive demonstrationer, och förmedla detta till publiken. Polisen ska inte behandla dem som demonstranter, säger Reportrar utan gränser.
    Bara sedan början av november har tre polisöverfall på reportrar som bevakat demonstrationer ägt rum.

I en incident som tog plats i Atendistriktet Exarchia, på morgonen den 6 december, blev Maxime Gyselinck, belgisk nyhetsfotograf, och Vangelis Patsialos, grekisk frilansfotograf, nedslagna av polisen. Maxime Gyselinck fick skador i form av en bruten arm och ett brutet revben. När polisen uppfattade att de båda var journalister upphörde misshandeln. En av poliser uppmanade dem då att uppsöka sjukvård. Men fysiskt våld har också använts för att förhindra reportrar att utföra sina jobb.

Demonstrationen den 6 december anordnades för att markera att två år passerat sedan den då 15-årige Alexandros Grigoropoulos sköts ihjäl av grekisk polis.

Flera fall då polisen tvingat pressfotografer att radera sina bilder har också inträffat.
- Polisen har ingen rätt att kräva att de inte ska bli fotograferade när de utför sina offentliga plikter. Om de beter sig som de, enligt lagen, ska har de inget att dölja, säger RSF.

Journalistorganisationen kräver att de grekiska myndigheterna utreder de senaste incidenterna, offentligt fördömer polisvåldet mot journalisterna samt ger klara instruktioner till polisen att i framtiden inte bruka våld mot mediepersonal.

Sedan förra året har Greklands position i RSF:s pressfrihetsindex sjunkit från nummer 35 (år 2009) till 70 (år 2010). Organisationen skriver på sin hemsida att ”det är oroande att en sådan situation kan utvecklas i ett land som är medlem i EU”.

Redan i somras skrev organisationen att situationen för journalister i Grekland försämras. Flera händelser med hot och övergrepp från extremistgrupper mot mediepersonal hade då inträffat. Botten nåddes när 37-årige Socratis Guiolias, chef för radiostationen Thema 98.9 och medverkande skribent för nyhetsbloggen Troktiko.gr, sköts ihjäl med 15 skott utanför sitt hem i Aten morgonen den 19 juli.

Panos Sobolos, ordförande för journalisternas fackförbund i Aten, kommenterade mordet på Socratis Guiolias till BBC:
- Någon ville tysta en väldigt duktig undersökande reporter som hade trampat på många tår med sina berättelser.
Philippos Petsalnikos, talman för det grekiska parlamentet, uttryckte sorg och ilska över det avskyvärda dådet, rapporterar BBC.

RSF krävde efter dådet att den grekiska staten måste garantera journalisternas säkerhet.

**Läs mer_

**Amnesty Press om våld mot journalister i världen_

UZBEKISTAN: Journalist riskerar femårigt fängelsestraff (8 oktober 2010)

FILIPPINERNA: Två journalister brutalt mördade i Filippinerna (17 juni 2010)

ZIMBABWE: Pressfriheten fortfarande hårt beskuren (12 maj 2010)

Situationen för iranska journalister förvärras (12 februari 2010)


Reportrar utan gränser/RSF