Pressfriheten fortfarande hårt beskuren
När samlingsregeringen i Zimbabwe bildades steg förhoppningarna om en förbättrad situation för landets medier. Men fjorton månader senare utsätts fortfarande zimbabwiska journalister för trakasserier, godtyckliga gripanden och olika former av hot, rapporterar nyhetsbyrån IPS.
I samband med pressfrihetens dag den 3 maj gick den zimbabwiska avdelningen av pressfrihetsorganisationen Media Institute of South Africa, Misa, till hårt angrepp mot den rådande situationen i landet.
Pressfriheten är hårt beskuren genom ett antal lagar som kan användas för att åtala journalister som är kritiska till president Robert Mugabe och hans regering. Enligt Misas Zimbabwe-representant Loughty Dube har de förändringar som hittills genomförts för att lätta upp de repressiva presslagarna varit rent kosmetiska.
- Journalister utsätts fortfarande för samma trakasserier och hotelser som innan samlingsregeringen bildades, säger Loughty Dube till IPS.
I januari i år tvingades frilansjournalisten och IPS-medarbetaren Stanley Kwenda lämna Zimbabwe efter att han hotats till livet av en polischef på grund av innehållet i en artikel.
Nyligen greps dessutom en korrespondent för den statliga tidningen Chronicle efter att han rapporterat om hur poliser flydde i samband med en skottlossning. I mars greps en mexikansk journalist som höll på att samla in material till en dokumentär om fotbolls-VM.
Pressfotografen Anderson Manyere har bara i år gripits vid tre olika tillfällen när han varit ute och arbetat. Fem journalister på tidningen The Standard kommer att ställas inför rätta med anledning av en artikel där en framstående affärsman och en högt uppsatt lokalpolitiker pekades ut som medansvariga till en skandal.
Dessutom har radiojournalisten Zenzele Ndebele hotats i samband med en dokumentär om de övergrepp som landets armé gjorde sig skyldiga till i Matabeleland i början av 1980-talet.
I ett uttalande från Misa understryker organisationen att tillgången till en fri press inte bara är en universell rättighet för alla medborgare, utan också utgör en förutsättning för en socioekonomisk utveckling och politisk stabilitet.
Human Rights Watch gav nyligen ut en rapport där man riktar hård kritik mot regimen i Zimbabwe. Organisationen varnar samtidigt för att det val som president Robert Mugabe har talat om att anordna nästa år inte kommer att bli trovärdigt så länge som pressfriheten i landet inte respekteras.
**Text: Busani Bafana_
Bulawayo, Zimbabwe
IPS |