FN försvarar Ban Ki-moon efter kritik om feghet

FN går nu ut till försvar för Ban Ki-moon och hans engagemang i frågor som rör mänskliga rättigheter. Det var i den årliga rapporten från Human Rights Watch (HRW), som släpptes den 24 januari, som skarp kritik riktades mot både FN och dess generalsekreterare.

  • Viljan till dialog och samarbete antar formen av charad för att dölja det faktum att ingen verklig förändring kommer till stånd, skriver Kenneth Roth i HRW-rapportens förord.

Kenneth Roth, chef för HRW, anser att FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon är särskilt ovillig att utöva påtryckningar mot regeringar som missbrukar sin makt och hans arbetssätt anses ha fastnat i en typ av bakbunden tyst diplomati. Inte minst oviljan att sätta tryck på Kina sätts i fokus:

  • Ban Ki-moon nämnde över huvud taget inte mänskliga rättigheter under sitt möte i november förra året med Kinas president Hu Jintao. Att frågan undveks, gav intrycket av att mänskliga rättigheter i bästa fall är en fråga av sekundär vikt för generalsekreteraren.

HRW kritiserar även Ban Ki-moon för att i sitt uttalande om den fängslade kinesiske människorättskämpen Liu Xiaobo varken ha gratulerat honom till Nobels fredspris eller krävt att han släpps fri. Istället valde generalsekreteraren att lyfta Kinas ekonomiska och demokratiska framsteg, samt berömde landet för att stadigt ha börjat närma sig de internationella riktlinjerna för mänskliga rättigheter.

Ban Ki-moons talesperson, Farhan Haq, svarade på måndagen via ett pressmeddelande på kritiken och lyfte fram att generalsekreteraren uppnått resultat genom olika metoder:

  • Generalsekreteraren anser inte att diplomati och påtryckningar från allmänheten står i motsats till varandra. I varje enskilt fall gör han en strategisk bedömning gällande den mest effektiva vägen för att säkerställa respekten för mänskliga rättigheter.

Som exempel där den tysta diplomatin har fungerat, nämner Farhan Haq frisläppandet av ett homosexuellt par i Malawi samt FN:s involvering i Darfur i västra Sudan. Vidare menar Farhan Haq att Ban Ki-moon har hållit starka tal om mänskliga rättigheter även i Kina.

Kritiken mot Ban Ki-moon kommer i ett känsligt läge, då han i slutet på året förväntas bli omvald för en andra femårsperiod som FN:s generalsekreterare.

De hårda orden från HRW kommer dessutom inte långt efter att förre undergeneralsekreteraren för FN:s internrevision OIOS, Inga-Britt Ahlenius, rönte internationell uppmärksamhet med sin slutrapport, konstaterar nyhetsbyrån Reuters. I den beskriver hon FN som ett sönderfallande organ, på drift mot irrelevans, under Ban Ki-moons ledarskap.

Läs mer

Kennet Roths förord i Human Rights Watchs årsrapport

FN:s pressmeddelande

Inga-Britt Ahlenius och Niklas Ekdal i gemensam debattartikel i Svenska Dagbladet

Homosexuellt par benådas av presidenten - kan tvingas i exil (Amnesty Press 31 maj 2010)


Human Rights Watch