Homosexuellt par benådas av presidenten - kan tvingas i exil
På lördagen meddelade Malawis president Bingu wa Mutharika att Steven Monjeza och Tiwonge Chimbalanga har benådats. De bägge männen greps i december 2009 efter att ha hållit en trolovningsceremoni.
Enligt de lagar mot homosexualitet som har gällt i Malawi sedan den brittiska kolonialtiden anses detta vara ett brott ”mot naturens ordning”. De bägge männen dömdes den 20 maj till 14 års hårt straffarbete för ”grov oanständighet” och ”onaturligt beteende” och domaren i Blantyre sade då att ”Jag ska ge er ett avskräckande straff så att allmänheten skyddas från folk som er så att vi inte frestas att följa detta förfärliga exempel”.
Domen väckte starka reaktioner över hela världen. När FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon på lördagen besökte Malawi tog han upp frågan om Steven Monjeza och Tiwonge Chimbalanga med den malawiske presidenten. Enligt nyhetsbyrån AFP framträdde presidenten tillsammans med FN:s generalsekreterare när han meddelade beslutet om benådning.
President Bingu wa Mutharika betonade att de bägge männen hade benådats av humanitära skäl men att lagen fortfarande gäller. Ban Ki-moon uppmanade dock senare Malawis parlament att ändra lagen.
USA applåderade enligt AFP frigivningen av de bägge männen och Vita husets talesperson Robert Gibbs sade att ”dessa individer är inga kriminella personer”.
- All kriminalisering och förföljelse på grund av sexuell läggning och könsidentitet måste upphöra, sade Robert Gibbs.
När Ban Ki-moon talade till Malawis parlament uttryckte han sitt stöd till beslutet att benåda männen. Det gav inga applåder från parlamentsledamöterna men däremot från utländska diplomater på åhörarläktaren.
Steven Monjeza och Tiwonge Chimbalanga uppgavs enligt BBC ha frigivits från fängelset på lördagskvällen och ska ha återvänt till sina hembyar. Patricia Kaliati, minister för barn- och genderfrågor, sade att frigivningen inte innebär att de bägge männen kan fortsätta sin relation.
- De kan gripas igen om de fortsätter med det där, sade hon till BBC. Vi har våra egna lagar och vår egen författning.
Undule Mwakasungure, gay-aktivist i Malawi, sade till nyhetsbyrån AP att han var oroad för att männen kan skadas och att man arbetar för att hitta säkert boende.
- Det finns homofobiska stämningar, sade han.
Edi Phiri, som flydde från Malawi till Storbritannien för fem år sedan efter att ha misshandlats på grund av sin sexuella läggning tror inte att Steven Monjeza och Tiwonge Chimbalanga kan stanna kvar i landet.
- De kommer att betraktas som utstötta, sade han till AP. De kommer inte att vara säkra i Malawi.
Maxwell Manda, svåger till Tiwonge Chimbalanga, har tidigare sagt att svågern vill lämna Malawi om han blir frigiven.
Homosexualitet är förbjudet i 38 av Afrikas 53 länder.
Ulf B Andersson
31 maj 2010
Amnesty om domen mot Steven Monjeza och Tiwonge Chimbalanga
Ulf B Andersson Amnesty Press |