Är det kul att stjäla från greker?

filmer | 2012-12-25

Sune (William Ringström) på All inclusive-resa. Foto: Nordisk film

Film: Sune i Grekland – All inclusive

Regi: Hannes Holm

Skådespelare: William Ringström, Morgan Alling, Anja Lundkvist, Julia Dufvenius
Speltid: 95 min
Land: Sverige

"Sune i Grekland - All inclusive" ska vara julens stora familjekomedi men den går på tomgång och idétorkan är påtaglig.

Det här påstås vara ”julens stora familjekomedi”. Det ska medges att jag några få gånger ler lite när familjen Andersson med pappa Rudolf (Morgan Alling) överger den sedvanliga husvagnssemestern till Myggträsk och istället hamnar på en All inclusive-resa hos Vingresor på den grekiska ön Rhodos. Rudolf som skattmas tar med sig lite extra arbete i form av deklarationer på semestern, hans hustru Karin (Anja Lundkvist) är likt en hemmafru på 1950-talet tacksam över att Rudolf har ordnat denna resa (saknar familjen en gemensam ekonomi, undrar tittaren) medan både Sune (William Ringström) och storasyster Anna (Hanna Elffors Elfström) båda passar på att ”göra paus” i sina hemmarelationer för att få chans till semesterromans.

I ett litet sidospår åker också Idol-Lisa med till samma resmål och det korta inslag då hon ska sjunga verkar ha lagts in i filmen mest för att få till produktplacering där till och med Norrlands dominerande snabbmatskedja får sitt namn nämnt.

Förutom att biopublik, som någon gång varit på en turistresa där ”allt ingår” och kanske har drabbats av samma snålhetsmani som pappa Rudolf där det gäller att ”tjäna in” de utlagda pengar, kan få en igenkännandets glädje går väldigt mycket på tomgång. Detta trots att skådespelarna, både de yngre nykomlingarna och de äldre veteranerna, gör sitt bästa av sina roller så lyfter det sällan. För att öka skrattnivån hos yngre besökare förekommer en del ”halka på bananskal-scener” men det är tveksamt om det fungerar.

12-åriga Sunes förlorade tjejtjusarkraft, som borde bära filmen, försvinner alltför lätt. Dock ska det sägas att det faktum att Sunes tänkta semesterflört (Feline Andersson) säger att tjejer är intresserade av bus medan Sune hävdar att killar vill ha romantik är i alla fall ett försök att bryta stereotypa könsroller. Morgan Allings Rudolf-roll blir dock bara en i raden av töntiga män på bioduken.

Vad som däremot är allvarligare och visar på torftigheten i tänket hos den som vill nå bred publik är att förlägga denna film till Grekland år 2012. Knappast någon mediekonsument eller Greklandsbesökare kan ha undgått att landet är inne i sin allvarligaste ekonomiska kris sedan andra världskriget. All inclusive-turism kan diskuteras och problematiseras på många sätt och man kanske inte ska begära att en familjekomedi gör just det. Men när Sunes bångstyriga lillebror, Håkan Bråkan, har som återkommande huvudintresse att försöka stjäla en chipspåse av en grekisk kioskägare och vi ska skratta åt den stereotype greken och hoppas att den svenske tjuven lyckas blir det osmakligt. Är det genetiskt betingat att svenska barn istället för att be om 2 euro till chipsen ägnar sig åt försök till stöld när de kommer till ett annat land tänker jag ilsket.

Ulf B Andersson

Sunes föräldrar (Morgan Alling och Anja Lundkvist). Foto: Nordisk film

filmer | 2012-12-25