Svensk mordidyll duger som förströelse

filmer | 2013-03-07

Christer Wijk (Ola Rapace), Puck (Tuva Novotny) och Einar Bure (Linus Wahlgren) är fast på en ö där någon är en mördare. Fotograf: Joakim Eriksson

Film: Mördaren ljuger inte ensam
Regi: Birger Larsen
Manus: Jonna Bolin-Cullberg, Charlotte Orwin
Skådespelare: Tova Novotny, Ola Rapace, Linus Wahlgren, Gustaf Hammarsten
Längd: 90 minuter
Land: Sverige

Det kan vara lätt att glömma bort att det har funnits storsäljande svenska deckare långt innan den nuvarande vågen. Maria Lang, som egentligen hette Dagmar Lange, lyckades under sina 41 författarår skriva inte mindre än 42 deckare, fyra ungdomsdeckare, en självbiografi och en novellsamling och fram till sin död 1991 var hon en riktig kändis och hennes böcker såldes i stora upplagor även om kritikerna inte var imponerade, vilket de för övrigt inte heller är av Camilla Läckberg&co. Nu har Pampas Produktion tillsammans med TV4-gruppen massproducerat fem filmatiseringar av Maria Langs deckare med kommissarie Christer Wijk (Ola Rapace) som lösare av mordgåtor.

Den första av filmatiseringarna är Maria Langs debut, ”Mördaren ljuger inte ensam”, som kom 1949. Det är svensk efterkrigsidyll där 1950-talets framtidstro och begynnande frigörelse från gamla ideal, inte minst på det sexuella området, finns runt hörnet.

Ett gäng akademiker ska fira midsommar på en isolerad ö. I Maria Langs fiktiva Skogasjön. Här finns Puck Ekstedt (Tuva Novotny) som bjuds in av sin handledare Rutger (Gustaf Hammarsten) och Puck blir extra glad att Einar Bure (Linus Wahlgren) ska vara med på ön då paret har svärmat på konditori. Det är som sig bör med svensk midsommar; det äts, leks, sjungs nubbevisor och Puck tar sig ett nakenbad.

Samtidigt lurar farorna då akademikerna har en del olösta konflikter med varandra. Och som Ola Rapace uttrycker det i en intervju med TT Spektra, dramaturgin handlar om ”vem knullar vem?” och ”vem har mördat vem?” och det är gåtor som lätt fångar publiken.

Dramatiken tätnar när kommissarie Wijk, tillkallad av sin vän Einar, bakfull tvingas köra 15 mil för att sedan upptäcka att den enda båten är satt ur funktion på den telefonlösa ön. Likt Agatha Christies deckare samlas de överlevande för att höra hur allvarligt läget är när de under stor tvekan ska acceptera att en av dem är en mördare.

Tuva Novotny (Puck), Sanna Krepper (Viveka), Ida Engvoll (Lil), Ola Rapace (Christer). Stillbildsfotograf: Joakim Eriksson

Det finns starka nostalgidrag, en lite krystad gammeldags dialog och kanske mera mys än fasa i denna berättelse. Dock ska det sägas att det är lite roligt att se hur Maria Lang redan 1949 vågade utmana heteronormativiteten och detta endast fem år efter att samkönat sex hade avkriminaliserats i Sverige. Och kvinnorna får nog anses vara frigjorda långt före andra vågens feminism.

Med så här pass säkra namn i huvudrollerna så lär Maria Lang-filmatiseringarna ha svårt att inte gå hem bland deckarpubliken. Det är inget sensationellt över ”Mördaren ljuger inte ensam” men tillräckligt välgjort för att fungera som en förströelse där frustrationen är stor över att det är så svårt att räkna ut vem som är skyldig. Dock ska det sägas att regissören Birger Larsens danska”Brottet” (säsong 1) och ”Den som dräper” hör hemma i en helt annan division.

Ulf B Andersson

Läs mer om Maria Lang : Mysteriet Maria Lang i Kulturdelen

filmer | 2013-03-07