Pakistan : Spiondom i hemlighet

Fatta Pennan | 2022-02-22
Även publicerad i AmnestyPress #1/2022

I december 2021 kom obekräftade uppgifter om att människorättsförsvararen Idris Kattak vid en hemlig rättegång i en militärtribunal hade dömts för spionage. Han fördes bort den 13 november 2019 och har varit utsatt för ett påtvingat försvinnande.

Idris Kattak har arbetat som konsult åt Amnesty International och andra internationella människorättsorganisationer. Spionanklagelsen tycks handla om att han i juli 2009 träffade universitetsprofessorn Michael Semple som myndigheterna hävdar var en agent för brittiska MI6.

Skriv till
Prime Minister Imran Khan
Prime Minister’s Office
Constitution Avenue G-5/2, Islamabad
Pakistan

Fax: +92 51-9215519
E-post: [email protected]

Your Excellency Prime Minister Imran Khan,
I write to you out of extreme concern for the life and safety of Muhammad Idris Khattak, a 57-year-old human rights defender and former consultant with Amnesty International. Abducted by state authorities on 13 November 2019 and subject to enforced disappearance, he was reportedly declared guilty after a secret military court trial.
I call upon your government to immediately provide details of Idris’ case and situation to the family and his lawyer, take the necessary steps to guarantee respect for his right to a fair trial in a civilian court, and urgently ensure his access to appropriate healthcare, including vaccination against Covid-19 and appropriate nutrition.
Yours sincerely,

Sammanfattning av brevet på svenska

Jag skriver till er på grund av extrem oro över Muhammad Idris Khattaks liv och säkerhet. Han är en 57-årig människorättsförsvarare och har varit konsult åt Amnesty International. Den 13 november 2019 bortfördes han och utsattes för ett påtvingat försvinnande och uppges nu ha blivit fälld av en militärdomstol i en hemlig rättegång.

Jag uppmanar er regering att omedelbart berätta om Idris fall och hans situation för familjen och hans advokat, ta nödvändiga steg för att garantera en respekt för hans rätt till en korrekt rättegång i en civil domstol. Därtill behöver han skyndsamt tillgång till lämplig hälsovård, däribland vaccination mot covid-19 och näringstillskott.

UA 159/19

Fatta Pennan | 2022-02-22
Även publicerad i AmnestyPress #1/2022