Tunisien: Bloggare hotas av fängelse

Fatta Pennan | 2020-06-18
Även publicerad i AmnestyPress #2/2020

OBS! Emna Ghargui dömdes den 14 juli till sex månaders fängelse. Hon är inte frihetsberövad och domen kommer att överklagas. Läs mer från Amnesty här.

Den 6 maj åtalades den tunisiska bloggaren Emna Ghargui för förolämpande av religion och uppvigling av hat mellan religioner. Den 2 juli ska rättegången inledas och maxstraffet om hon fälls är tre års fängelse. Hon hade delat ett humoristiskt inlägg på Facebook som imiterade en vers i Koranen för att uppmärksamma situationen när det gäller covid-19.

Skriv till

Public Prosecutor of The Republic of Tunisia
Bechir Akremi
Court of First Instance
Avenue Beb Bnet
1019 Tunis
Tunisien

Your Excellency,

On 6 May 2020, Tunisian blogger Emna Chargui was charged with “inciting hatred between religions through hostile means or violence” and "offending authorised religions" for sharing a text on social media on 2 May 2020 about the COVID-19 pandemic that imitates the format of a Quran verse.

On 6 May, she appeared before the prosecution who refused to allow her lawyers to accompany her. Emna Chargui entered the court room alone and reported feeling intimidated with a panel of seven officials at the prosecutor’s office who interrogated her for half an hour including about her religious beliefs. One member of the prosecution even asked her if she had consulted a psychotherapist suggesting that she might be mentally disturbed.

I ask you to drop all charges against Emna Chargui for her social media post which is protected by the right to freedom of expression since it does not incite hatred or violence.

Yours sincerely,

UA: 91/20

Sammanfattning av brevet på svenska

Den 6 maj 2020 åtalades den tunisiska bloggaren Emna Chargui för ”uppvigling till hat mellan religioner genom fientlighet eller våld” och förolämpning av religion”. Anledningen var att hon den 2 maj 2020 delade en text på sociala medier som tog upp covid-19 genom att använda formatet för en vers i Koranen.

Den 6 maj framträdde hon åklagaren som vägrade låta henne ha advokat med. Emna Chargui kom till domstolslokalen ensam och kände sig skrämd när hon under en och en halv timme utfrågades av en åklagarpanel på sju personer som bland annat frågade om hennes religiösa tro.

En i panelen frågade till och med om Emna Chargui hade konsulterat någon psykoterapeut, antydande att hon kan vara mentalt störd.

Jag ber er att lägga ner åtalet mot Emna Chargui då hennes inlägg på sociala medier skyddas av yttrandefriheten då det inte uppmuntrar till hat eller våld.

Fatta Pennan | 2020-06-18
Även publicerad i AmnestyPress #2/2020