Saudiarabien: Tio års fängelse för MR-aktivist

Fatta Pennan | 2015-11-18
Även publicerad i AmnestyPress #4/2015

Detta är en uppföljning av Urgent Action 167/13

Den 19 oktober dömdes den saudiarabiske människorättsförsvararen Abdulkarim al-Khoder till tio års fängelse av en specialdomstol för säkerhets- och terroristmål. Abdulkarim al-Khoder är en av grundarna av ACPRA, en förening för medborgerliga och politiska rättigheter och han anklagades för ”uppvigling till oordning genom uppmaning till demonstrationer”, bildande av otillåten organisation och ”förolämpning av rättsmyndigheterna”.

Skriv till:
His Majesty King Salman bin Abdul Aziz Al Saud
The Custodian of the two Holy Mosques
Office of His Majesty the King
Royal Court,
Riyadh
Saudiarabien
Twitter: @KingSalman

Your Majesty,

May I express my concerns upon learning that human rights defender Dr Abdulkareem al-Khoder has been resentenced under the 2014 counter-terror law to 10 years in prison followed by a 10-year travel ban.
I call on Your Majesty to release him immediately and unconditionally as he is a prisoner of conscience, held solely for peacefully exercising his rights to freedom of expression, association and assembly.
Moreover, I urge Your Majesty to ensure that Dr al-Khoder’s conviction and sentence are quashed.

Respectfully yours,

Sammanfattning av brevet på svenska

Låt mig uttrycka min oro över nyheten att människorättsförsvararen Dr Abdulkareem al-Khoder har fått en domstol fastställd till tio års fängelse följt av tio års reseförbud. Han dömdes enligt antiterroristlagarna i Saudiarabien. Jag uppmanar Ers majestät att frige honom omedelbart och villkorslöst då han är en samvetsfånge som fängslats enbart för att han använt sin yttrande- ,förenings- och mötesfrihet. Jag ber Ers majestät att upphäva domen mot Dr Abdulkareem al-Khoder. Högaktningsfullt

Fatta Pennan | 2015-11-18
Även publicerad i AmnestyPress #4/2015