Kambodja: Politiker greps efter protest

Fatta Pennan | 2014-09-10
Även publicerad i AmnestyPress #3/2014

Den 15 juli utbröt våldsamheter i Kambodjas huvudstad Phnom Penh i samband med protester mot att Frihetsparken skulle stängas och krav på att förbudet mot fredliga möten skulle upphävas. Enligt myndigheterna skadades 38 poliser och minst sex demonstranter ska ha skadats. Sju parlamentsledamöter från CNRP, det nationella räddningspartiet, greps och anklagades för att ha uppmuntrat våld och för att ha försökt starta ett uppror. De frigavs senare då de har parlamentarisk immunitet.

I augusti greps Khin Chamrouen liksom fyra andra medlemmar i CNRP:s ungdomsförbund. Två medlemmar i CNRP har också kallats till förhör och åtal förbereds nu om deltagande i uppror vilket kan ge 30 års fängelse. Amnesty anser att åtalen är godtyckliga, politiskt motiverade och syftar till att tysta kritiska röster.

Skriv till
Minister of Interior and Deputy Prime Minister
Sar Kheng
75 Norodom Blvd. Khan Chamkarmon
Phnom Penh, Kambodja
Fax: + 855 23 426 585

Your Excellency,
Allow me to express my concerns in the following case.
I am alarmed to learn that five youth members, Khin Chamrouen, Neang Sokhun, San Kimheng, San Seyhak and Tep Narin. and two officials, Meach Sovannara and Oeur Narith, from Cambodia’s main opposition party are facing arbitrary and politically motivated legal action over a protest which ended in violence on 15 July 2014.
Therefore, I call on Your Excellency to ensure that the seven CNRP members facing legal action are treated in accordance with international human rights law and standards, including freedom from arbitrary detention, and fair trial rights.

I also demand that those in pre-trial detention are given a fair bail hearing at which they are granted bail unless the authorities can demonstrate convincingly that no less restrictive measure can attain any legitimate aim.
Lastly, I urge Your Excellency to ensure the independence of the courts and an end to their use for political ends.
Respectfully yours,

Sammanfattning av vädjandebrevet på svenska

Ers excellens,
Tillåt mig att uttrycka min oro i detta fall. Jag är bestört över att höra att fem medlemmar i ungdomsförbundet till Kambodjas ledande oppositionsparti; Khin Chamrouen, Neang Sokhun, San Kimheng, San Seyhak och Tep Narin, liksom två partitjänstemän; Meach Sovannara och Oeur Narith utsätts för godtyckliga rättsliga processer i samband med protester som slutade med våld den 15 juli. Därför vill jag uppmana Ers excellens att se till att de sju medlemmarna i CNRP behandlas i enlighet med internationella regler och normer för mänskliga rättigheter, däribland rätten att slippa godtyckliga fängslanden och rätten till korrekt rättegång.
Jag vill också uppmana er att se till att de som sitter i häkte får möjlighet till en korrekt förhandling om borgenssumma såvida inte myndigheterna kan visa legitima skäl att inte tillåta frigivning mot borgen. Till sist vill jag uppmana ers excellens att se till att domstolarnas oberoende respekteras och domstolarna inte utnyttjas i politiskt syfte. Högaktningsfullt,

Datum: Kontakta Amnesty Press om du tänker skriva efter 1 oktober.

Fatta Pennan | 2014-09-10
Även publicerad i AmnestyPress #3/2014