Sudan: Ledare hotas av dödsstraff

Fatta Pennan | 2014-09-10
Även publicerad i AmnestyPress #3/2014

Ibrahim El Sheikh har suttit i häkte sedan 8 juni. Hans hälsa har försämrats och han riskerar att dömas till döden. Han är ordförande i det sudanesiska kongresspartiet, som är i opposition.

Det rapporteras att han greps tidigt på morgonen den 8 juni i sitt hem i Al Nuhud, West Kordofan, då en stor styrka från säkerhetsstyrkorna anlände till hemmet. Gripandet kom sedan han vid ett offentligt möte hade kritiserat attacker mot civila utförda av Rapid Support Forces, RSF, en regeringsallierad milis, i delstaterna South Kordofan och Darfur. Nu förbereds åtal för uppvigling mot den konstitutionella regeringen vilket kan ge dödsstraff.

RSF bildades i slutet av förra året och har använts i delstaterna South Kordofan, Blue Nile och Darfur där konflikter pågår mellan regeringsstyrkor och väpnade separatistgrupper.

Skriv till
President
HE Omar Hassan Ahmad al-Bashir
Office of the President
People’s Palace
PO Box 281
Khartoum, Sudan

Your Excellency,
May I draw Your Excellency's attention to my concerns in the following case. I have learned that a leading member of the political opposition in Sudan, Ibrahim El Sheikh, has been in detention since 8 June and that his health is deteriorating. I have also been informed that he is at risk of receiving the death penalty.
I hereby urge Your Excellency to drop the charges against him and immediately and unconditionally release him, since it seems that he has been detained for peacefully exercising his right to freedom of expression.

I also call on Your Excellency to ensure that Ibrahim El Sheikh is granted access to medical care in Khartoum as a matter of priority. In closing, I urge that a moratorium on the death penalty be established, with a view to full abolition.
Respectfully yours,

Sammanfattning av vädjandebrevet på svenska

Ers excellens,
jag vill fästa er uppmärksamhet på min oro i följande fall. Jag har fått kännedom om att Ibrahim El Sheikh, en ledande person i den politiska oppositionen i Sudan, har suttit häktad sedan den 8 juni och att hans hälsa har försämrats. Han hotas av dödsstraff. Det verkar dock som att han endast fredligt har använt sin yttrandefrihet och jag ber er därför att lägga ned åtalen mot honom och att omedelbart och villkorslöst frige honom. Jag uppmanar er också att se till att Ibrahim El Sheikh får tillgång till medicinsk vård. Jag vill också be er att införa ett moratorium när det gäller dödsstraff som ett första steg mot att avskaffa dödsstraffet.
Högaktningsfullt,

Datum: Kontakta Amnesty Press om du tänker skriva efter 1 oktober.

Fatta Pennan | 2014-09-10
Även publicerad i AmnestyPress #3/2014