Indien: Dalitkvinnor vittnar om grova gruppvåldtäkter

I oktober utlöste gängvåldtäkten på en 19-årig kvinna i distriktet Hathras i den indiska delstaten Uttar Pradesh kraftiga protester över hela Indien. Offret var dalit och de misstänkta gärningsmännen tillhör högre kaster. Den unga kvinnan i Uttar Pradesh utsattes för tortyr och dog av sina skador den 30 september, två veckor efter våldtäkten. Aktivister säger att händelsen är långt ifrån unik och uppger att dalitkvinnor ofta utsätts för våldtäkter som en del av den maktutövning som utövas av män från högre samhällsklasser

reportage | 2020-11-09
Av: Stella Paul
Kvinnor i en by som främst befolkas av daliter i delstaten Uttar Pradesh.

Kvinnor i en by som främst befolkas av daliter i delstaten Uttar Pradesh. Foto: Stella Paul/IPS

För Shabnam väckte händelsen hemska minnen. Hon är en ung kvinna som egentligen heter något annat och som bor i granndelstaten Haryana i norra Indien. Även Shabnam är dalit, den grupp som står längst ned i kastsystemets sociala hierarki och som tidigare kallades för ”oberörbara” eller ”kastlösa”.

– Hon var en dalit och kom precis som jag från en jordlös och fattig familj. De våldtog och torterade henne och när hon dog brände de hennes kropp. Och sedan hotade de hennes familj så att de skulle hålla tyst. Detta är precis detsamma som jag och min familj drabbades av. Den enda skillnaden är att jag fortfarande lever, berättar Shabnam för IPS.

Hon är långt ifrån ensam om sina erfarenheter. Enligt en kommande rapport som gjorts i samarbete mellan den internationella organisationen Equality Now och den indiska gruppen Swabhiman Society använder sig män från högre kaster ”systematiskt” av våld och gängvåldtäkter mot dalitkvinnor i delstaten Haryana. Detta som ett sätt att befästa både kast- och könshierarkier.

Enligt rapportförfattarna är det kastbaserade samhället fortfarande djupt befäst i delstaten, där en femtedel av befolkningen beräknas bestå av daliter. Rapporten är baserad på det arbete som bedrivs av Swabhiman Society i Haryana, där organisationen under många år har gett stöd till daliter som fallit offer för sexuella övergrepp.

Gruppvåldtäkten mot en 19-årig kvinna, som avled av sina skador den 30 september, har lett till protester runt om i Indien. Här är det kongresspartiet och Vänsterfronten som demonstrerar i Calcutta (Kolkata) den 6 oktober.

Gruppvåldtäkten mot en 19-årig kvinna, som avled av sina skador den 30 september, har lett till protester runt om i Indien. Här är det kongresspartiet och Vänsterfronten som demonstrerar i Calcutta (Kolkata) den 6 oktober. Foto: Dipa Chakraborty/Zuma Press/TT

När Shabnam blev utsatt för en gängvåldtäkt 2013 var hon fortfarande minderårig. Och under de sju år om gått sedan dess har hon mottagit flera mordhot. Till sist beslutade en domstol att hon behövde beskydd.

Manisha Mashaal är jurist och grundare av Swabhiman Society, som har bistått Shabnam med stöd. Hon säger att det är vanligt att sexualbrottet sedan följs av nya brott:

– För daliter kan våldtäkten innebära början på en lång rad av övergrepp.

Enligt Manisha Mashaal kan offren utsättas för hot och trakasserier, men också bli förnekade möjligheten att gå i skolan eller att kunna försörja sig.

Manisha Mashaal.

Manisha Mashaal. Foto: HRLN

Swabhiman Society grundades för att bryta den tystnadskultur som länge omgett de brott som dalitkvinnor utsätts för. Organisationen erbjuder offren både juridiskt och psykologiskt stöd.

– Vi kan erbjuda en säker plats för hundratals kvinnor som har blivit stigmatiserade och utsatta och inte har någon annanstans att ta vägen, säger Manisha Mashaal.

Enligt henne är det få andra organisationer som hjälper dalitkvinnor samtidigt som många av dem inte känner till sina juridiska rättigheter.

Enligt Manisha Mashaal är det vanligt att offren i stället för att vända sig till rättsväsendet hänvisas till de lokala råd, kallade Khap Panchayat, som tar beslut i lokala frågor och som styrs av jordägande grupper. De beslut som tas där missgynnar ofta daliter – men av rädsla för repressalier vågar få bestrida rådens beslut.

Mamta är ett annat våldtäktsoffer som fått stöd av Swabhiman Society. Även hon utsattes som minderårig för en gängvåldtäkt av män från en högre kast. Efteråt beordrade det lokala rådet att Mamta skulle gifta sig med en av våldtäktsmännen – ett beslut som hennes fattiga familj inte vågade motsätta sig.

Därefter blev Mamta inlåst i ett litet rum där hon vid upprepade tillfällen blev våldtagen av mannen, men också av hans vänner och anhöriga.

– Det var som att sitta i en bur. Min man låste dörren utifrån. Han vägrade vanligtvis att röra vid mig eftersom jag var oberörbar, men tvingade mig samtidigt att ha sex med honom så fort han kände för det. Och varje dag tog han dit andra män som också våldtog mig, berättar Mamta, som i dag är 26 år, för IPS.

Swabhiman Societys sida på facebook.

Swabhiman Societys sida på facebook. Foto: Facebook

Till sist lyckades hon dock fly och fick kontakt med Swabhiman Society. Via organisationen fick hon träffa andra kvinnor som haft liknande upplevelser – och fick det stöd som krävdes för att hon skulle våga vända sig till de rättsliga myndigheterna för att kräva rättvisa.

I nordindiska delstater som Haryana, Punjab och Bihar lever en stor majoritet av daliterna utan tillgång till egen mark. Manisha Mashaal säger att det innebär att kvinnornas situation blir ännu värre:

– De är sårbara på flera nivåer. Först genom sin kasttillhörighet, men också på grund av sitt kön – och dessutom på grund av att de är jordlösa.

Detta förhållande har även blivit belyst i en studie som gjorts av forskaren Reen Kukreja vid Queens-universitetet i Kanada. Studien slår fast att en stor majoritet av daliterna i Haryana är beroende av jordägande kaster för sin försörjning som daglönearbetare.

Stella Paul
IPS/Hyderabad

Höga mörkertal omger våldtäkter mot daliter

Det anmäls allt fler våldsbrott mot kvinnor i Indien. Men mörkertalet anses vara mycket stort när det gäller sexualbrott – inte minst de som drabbar daliter.

Jacqui Hunt.

Jacqui Hunt. Foto: Equality Now

Enligt den indiska brottsstatistikmyndigheten, NCRB, ökade det totala antalet anmälda våldsbrott mot kvinnor med sju procent under förra året. Nästan 3 500 fall gällde våldtäkter som drabbat daliter, den grupp som tidigare kallades för ”oberörbara”.

De verkliga siffrorna är dock sannolikt mycket högre, eftersom mörkertalet anses vara mycket högt. Det säger Jacqui Hunt, som är Asien-chef vid Equality Now, en global organisation som verkar för flickors och kvinnors rättigheter.

Hon menar män från högre kaster utsätter dalitkvinnor för sexuellt våld för att demonstrera sin överhöghet.

– Kvinnors kroppar utnyttjas som en del i kampen för att bevisa högre kasttillhörighet – och för att trycka ner kvinnor, säger Jacqui Hunt till IPS.

Manisha Mashaal vid den indiska organisationen Swabhiman Society, som ger stöd till dalitkvinnor som utsatts för sexuellt våld, säger att en stor majoritet av våldtäkterna aldrig blir anmälda. Detta eftersom offren och deras familjer är rädda för repressalier.

Dessutom uppger hon att många av de daliter som utsätts för sexuellt våld är minderåriga, medan brottsstatistikmyndigheten inte registrerar kasttillhörighet i samband med sexualbrott mot barn.

Dalitkvinnor vid en väg i Yamuna Nagar i delstaten Haryana. En studie visar att 85 procent av daliterna i delstaten saknar tillgång till egna åkermarker – vilket gör dem särskilt sårbara.

Dalitkvinnor vid en väg i Yamuna Nagar i delstaten Haryana. En studie visar att 85 procent av daliterna i delstaten saknar tillgång till egna åkermarker – vilket gör dem särskilt sårbara. Foto: Stella Paul/IPS

Jacqui Hunt säger att många dalitkvinnor är beroende av personer som tillhör högre kaster för sin försörjning – vilket gör det ännu svårare för dem att anmäla förövare.

– Gärningsmännen och deras anhöriga utnyttjar ofta sin ekonomiska makt för att tysta offer och vittnen. De kan även förmå offren och deras familjer att gå med på privata uppgörelser, eller se till att de tvingas ge sig av från sina hembyar, säger hon.

Stella Paul
IPS/Hyderabad

Läs också

Protesting Sexual Assault in India Isn’t a ‘Conspiracy’ (Human Rights Watch 6 oktober 2020)

Läs mer från Amnesty Press

Daliternas kamp för rättvisa (14 januari 2007)

Vad har en same, en dalit och en masaj gemensamt? (16 december 2006)

En gång kastlös – alltid kastlös (30 september 2005)

” I Indien börjar våldet mot kvinnor redan i livmodern” (15 maj 2004)

reportage | 2020-11-09
Av: Stella Paul