Chiles mörka historia
reportage | 2004-05-08 |
I januari 1975 kom Jorge Contreras till Sverige. Då hade han vistats i fyra koncentrationsläger i Chile och utsatts för tortyr. I höstas, i samband med 30-årsminnet av militärkuppen 1973, gav han ut boken
”Chile 11 september 1973- Kuppen, terrorn och tragedin”.
– Vi måste fortsätta att orka berätta, sade Jorge Contreras när han gästade Zenit på Sida i Stockholm.
Jorge Contreras besökte Zenit den 28 april för att tala om sin bok ”Chile 11 september 1973- Kuppen, terrorn och tragedin”. Ett femtiotal personer kom för att lyssna på hans gripande historia och erfarenheter från Augusto Pinochets Chile.
Han citerade Martin Luther King:
– Om man inte berättar vad man varit med om dör en bit av en själv.
Vi måste berätta för våra barn och barnbarn; så länge vi minns kan det leva vidare, fortsatte Jorge Contreras.
Jorge Contreras berättar om sina erfarenheter från
koncentrationslägren i Chile under militärjuntans styre.
Tidigt på morgonen, den 11 september 1973 inledde flottan kuppen i Chile. Den dåvarande presidenten, Salvador Allende, var socialist och hade valts till president 1970. Trots att han var demokratiskt vald ansågs Allende vara ett konkret hot mot USA och dess nationella intressen.
– Under 100 år har det genomförts 150 militärkupper i Latinamerika och USA har stått bakom nästan varje gång, sade Jorge Contreras.
USA drev en särskild skola i Latinamerika där cirka 60 000 soldater utbildades. På skolan lärde de sig att tortera, hata och döda. Många av de officerare som utbildades vid skolan har sedan blivit dömda för brott mot mänskliga rättigheter.
– Chile användes som ett laboratorium. Nyliberala teorier skulle där prövas fullt ut; som till exempel att ta bort hela fackföreningsrörelsen och bygga om staten Chile på nytt, berättade Jorge Contreras .
Under tiden före Augusto Pinochet fanns en stark solidaritet i Chile med den demokratiskt valda regeringen och dess reformpolitik.
Militärjuntan kränkte människornas kulturarv. Fotbollsstadion i Santiago är ett sådant exempel. Den förvandlades till koncentrationsläger direkt efter kuppen. Jorge Contreras satt där tillsammans med tusentals andra fångar. Många torterades och blev sedan skjutna.
Jorge Contreras hamnade senare i ett annat koncentrationsläger, ett läger som låg nära salpetergruvorna i norra Chile. Salvador Allende hade kulturmärkt platsen då den symboliserade den starka fackföreningsrörelse som vuxit fram i norra Chile i 1900-talets början.
– Tänk om ABF-huset skulle förvandlas till koncentrationsläger? Eller Skansen? Det är som att kränka Vatikanen för en katolik, sade Jorge Contreras.
Vissa siffror visar att över 300 000 människor satt i fängslade i Chile under Augusto Pinochets styre, förklarade Jorge Contreras. Andra siffror talar om över en halv miljon människor fängslade under de 17 år diktaturen varade. Av naturliga skäl är inte alla fall dokumenterade.
Ett femtiotal åhörare kom till Sidas lokaler för att lyssna
på Jorge Contreras.
– Det helvete vi gick igenom går inte återge, men jag har försökt i min bok, fortsatte Jorge Contreras.
Många av dem som torterade och plågade dessa människor går fortfarande fria. I praktiken är det möjligt att springa på sin torterare på ett café i Chile.
– Hur är detta möjligt? Finns det då ingen respekt för mänskliga rättigheter? undrade Jorge Contreras.
Många av Jorge Contreras vänner som genomlidit tortyr har inte sovit en hel natt på över 30 år. De flesta av dem är kvinnor och de får varken medicinsk eller psykisk experthjälp för sina besvär. Ricardo Lagos, Chiles nuvarande president nämnde i höstas för första gången offren, de offren som överlevde koncentrationslägren.
– Internationella experter som uttalat sig om tortyrkamrarna i Chile har till och med sagt att det var värre än Nazitysklands metoder, avslutade Jorge Contreras.
Inne i salen är det knäpptyst. Jorge Contreras historia är både gripande och engagerande. Det är förvånansvärt att han orkar berätta om vad som hände för 30 år sedan.
Text och Bild: Petra Kullander
Amnesty Press, praktikant
Läs mer om Chile i Amnesty Press Chile-tema!
reportage | 2004-05-08 |