Våldet mot homosexuella ökar

reportage | 2005-05-31

I Sverige riskerar den som är homosexuell att bli dödad. Och den som deltar i en fredlig demonstration som den årliga gayparaden kan bli brutalt nedslagen. I januari slogs en 15-årig pojke ihjäl av en 13-årig pojke och hans kamrat i en Stockholmsförort enbart på grund av sin sexuella läggning.

  • Hur kommer det sig att vi har ett samhällsklimat som tolererar detta?, frågade Mikael Björk Blomqvist, ordförande för RFSL Ungdom, vid en manifestation som ordnades i Stockholm den 17 maj, när den Internationella dagen mot homofobi firades för första gången.

Manifestationen var politikertät. Alla politiska partier utan Kristdemokraterna var representerade och de politiska löften avlöste varandra.

Lars Ohly sa att vänsterpartiet vill höja straffen för brott mot homosexuella.

Demokratiminister Jens Orback lovade att alla lagar som diskriminerar homosexuella ska ses över. Aktuellt just nu är att diskrimineringskommittén ska se över skyddet för transpersoner.

Orback berättade att regeringen också har lagt fram ett lagförslag som ska förbjuda diskriminering av skolelever på grund av deras sexuella läggning och att skolverket har fått i uppdrag att se över målen i kursplanen som rör sex och samlevnad.

Den 17 maj har valts för att uppmärksamma de homosexuellas rättigheter eftersom det var på den dagen, så sent som 1990, som WHO tog bort sjukdomsstämpeln för homosexualitet.

Manifestataionen mot homofobi öppnades av RFSUs ordförande Sören Andersson.

Sören Andersson, RFSUs ordförande, berättade i sitt tal att våldet mot homo-, bi-, och transsexuella har ökat under senare år och att homofobi finns utbrett i hela samhället. Det finns webbsidor som aktivt driver kampanjer mot homosexuella, och gäng som går runt och misshandlar icke-heterosexuella.

  • Homosexuella blir dagligen utsatta för våld, diskriminering och förnedring, och vissa blir dödade. Homofobin bygger på tanken att det finns ett rätt sätt att vara, ett rätt sätt att leva, och att man inte anser att homosexualitet är rätt, sa Sören Andersson.

  • Johan Petersson dödades för några år sedan för att han flirtat med fel kille på ett diskotek. Hans kväll slutade med att han stacks ihjäl med en kniv och slängdes i en brunn med byxorna nerdragna.

De homosexuellas utsatthet har ökat enligt RFSLs statistik. Risken för en homo- eller bisexuell person att råka ut för ett brott på grund av sin sexuella läggning någon gång under livet är 51 procent för män och 53 procent för kvinnor. Det är en ökning från 1996 då siffrorna var 28 respektive 20 procent.

För lesbiska kvinnor har risken mer än fördubblats under de senaste tio åren.

Regnsbågsflaggorna vajade i den kyliga kvällsbrisen.

RFSL Ungdoms ordförande Mikael Björk Blomqvist gav en illustration av hur verkligheten kan se ut för en homosexuell som tar tunnelbanan hem på kvällen.

När han själv nyligen kommit ut som homosexuell blev han och hans pojkvän attackerade av ett gäng skinnhuvuden i tunnelbana.

  • De hade rakade huvuden, stora kängor och hakkors på kläderna och satte sig i en ring runt oss. Vi fick flera slag i ansiktet så vi började blöda. Men ingen ingrep. Ingen ”såg” något. Som tur var lyckades vi fly.

Johan från Katrineholm är ett av offren för våldet mot homosexuella.

Homosexuella är inte bara utsatta för våld. De känner sig inte heller accepterade och har svårt att vara sig själva. Det mesta i samhället är uppbyggt utifrån ett heterosexuellt levnadsmönster. Det är en dold form av förtryck.

Sveriges förenade gaystudenter jobbar för att förbättra situationen på universitet och högskolor.

  • Det finns nyproducerad kurslitteratur som beskriver homosexualitet som en sjukdom och lärare vid våra högskolor som utgår från att alla studenter är heterosexuella, berättar Maria Hansson, ordförande för Sveriges förenade gaystudenter, för Amnesty Press.

Ett viktigt mål för dem är att lärare som undervisar på högskolan ska utbildas om HBT-personers rättigheter, och att ett HBT-perspektiv ska ingå i utbildningarna för poliser, läkare, lärare förskollärare och jurister.

  • Förskollärare måste förberedas på att ett barn kan ha två pappor, polisen kanske blir kallade till ett lesbiskt par där ena kvinnan blivit misshandlad och man kan ju förstå vad det kan få för konsekvenser om man på juristutbildningen diskuterar alla fall som heterosexuella, säger Maria Hansson.

"Jag slår inte dig för att du är homo" stod det på en av banderollerna vid manifestationen den 17 maj.

Sveriges förenade gaystudenter är kritiska till hur långsamt det går att ändra samhällets attityder till homosexuella.

  • Alla politiska partier kommer till en manifestation som denna. Men vi känner att det bara är en massa tomma ord. Man tar inte tag i det verkliga problemet: hur man kan förändra människors attityder i hela samhället.
  • Det är fortfarande tabu med homosexualitet. Jag vill också kunna berätta på fikarasten att jag köpt en sommarstuga med min flickvän men så ser inte verkligheten ut för många idag, avslutar Maria Hansson.

Text och bild: Solveig Hauser
praktikant Amnesty Press och media

reportage | 2005-05-31