Ögonblicket: Inga framsteg i Egypten

Under FN:s klimatkonferens Cop 27 lyftes en av Egyptens mest kända samvetsfångar fram; Alaa Abd el-Fattah, som åter sitter i fängelse.

artiklar | 2022-12-27
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #4/2022
Sanaa Seif, till vänster på denna bild, deltar i en marsch för klimaträttvisa.

Sanaa Seif, till vänster på denna bild, deltar i en marsch för klimaträttvisa. Foto: Khaled Elfiqi/EPA/TT

När FN:s klimatkonferens Cop 27, kraftigt försenad, avslutades den 20 november i den egyptiska staden Sharm el-Sheikh var många kritiska och besvikna över att det saknas en politisk vilja om att fasa ut alla fossila bränslen. De ses som den främsta orsaken till de klimatförändringar som observeras runt om i världen.

En av de cirka 35 000 deltagarna vid Cop 27 var Sanaa Seif, till vänster på denna bild, som här deltar i en marsch för klimaträttvisa. Sanaa Seif tillhör en familj som i årtionden har arbetat för mänskliga rättigheter i Egypten (se Amnesty Press nummer 4/2018).

Hon lyfte under Cop 27 fram sin bror Alaa Abd el-Fattah som sedan den arabiska våren 2011 har varit en förgrundsgestalt i kampen för demokrati och mänskliga rättigheter. Han har blivit en symbol för Egyptens cirka 60 000 politiska fångar och avtjänar nu ett fängelsestraff på fem år för spridande av falska nyheter. Han inledde i april en hungerstrejk och inför klimatkonferensen inledde han också en hungerstrejk. USA, Storbritannien och FN har vädjat om att Alaa Abd el-Fattah ska friges men utan resultat.

Den 15 november meddelade hans mor, Laila Soueif, att hon fått ett brev där sonen meddelade att han avbrutit sin hungerstrejk. Amnesty uppmanade den 21 november till fortsatt brevskrivande för att kommande veckor påminna de egyptiska myndigheterna om att Alaa Abd el-Fattahs fall inte är bortglömt nu när strålkastarljuset försvinner från Egypten efter Cop 27.

Ulf B Andersson

Läs mer om Cop 27 från Amnesty Press

COP27: Klimatet – en fråga om existens för önationer i Stilla havet (18 november 2022)

COP27: Urfolk har rest till klimatmötet för att ställa krav (17 november 2022)

artiklar | 2022-12-27
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #4/2022