Rapport om krigsbrott på Sri Lanka skjuts upp

Inbördeskriget i Sri Lanka rasade mellan 1983-2009 och krävde upp emot 100 000 människors liv. Efter att LTTE besegrats besökte mängder av turister landets norra delar för att beskåda de tidigare slagfälten.

Inbördeskriget i Sri Lanka rasade mellan 1983-2009 och krävde upp emot 100 000 människors liv. Efter att LTTE besegrats besökte mängder av turister landets norra delar för att beskåda de tidigare slagfälten. Foto: Amantha Perera/IPS

Publiceringen av en FN-rapport om de krigsbrott som begicks under det långa inbördeskriget på Sri Lanka skjuts upp. Detta efter en begäran från den nya regeringen på Sri Lanka.

Rapporten handlar om de krigsförbrytelser som kan ha begåtts av regeringsstyrkorna och den tamilska LTTE-gerillan under det långvariga inbördeskriget på Sri Lanka, som avslutades 2009. FN-rapporten skulle enligt planerna ha presenteras nu i mars, men på måndagen meddelade FN:s råd för mänskliga rättigheter att den i stället kommer att läggas fram först i september.

– Det har varit ett svårt beslut att fatta, sade FN:s människorättskommissionär Zeid Ra'ad Zeid al-Hussein på måndagen.

Att Sri Lanka fått en ny regering har spelat en viktig roll för beslutet.

– Det finns starka argument för att senarelägga rapporten något, med tanke på de förnyade omständigheterna på Sri Lanka, och därmed möjligheterna att ny och viktig information kan komma fram, vilket skulle stärka rapporten, sade Zeid Ra'ad Zeid al-Hussein.

Han utlovade samtidigt att rapporten verkligen kommer att publiceras i september i år.

Richard Bennett, chef för Amnesty Internationals Asienavdelning, menar att det viktigaste är att de som begick fruktansvärda brott under inbördeskriget till sist kommer att ställas till svars.

– Offren för människorättsbrott på Sri Lanka förtjänar sanning och rättvisa, säger han.

Många offer för tortyr, sexuella övergrepp, eller de vars anhöriga dödades eller försvann spårlöst, har redan väntat länge på den kommande rapporten.

– Ett uppskjutande kan bara försvaras om resultatet blir en bättre rapport och leder till konkreta löften från Sri Lankas nya regering om att ställa de ansvariga till svars, säger Richard Bennett.

Sri Lankas tidigare regering under den dåvarande presidenten Mahinda Rajapaksa vägrade samarbeta med den FN-panel, ledd av den tidigare finska presidenten Martti Ahtisaari, som har i uppdrag att utreda anklagelserna om allvarliga övergrepp och människorättsbrott utförda av båda sidor i konflikten.

Den nya regeringen under president Maithripala Sirisena, som kom till makten i januari, begärde att rapporten skulle senareläggas, och har erbjudit att tillsätta en inhemsk tribunal med syftet att utreda eventuella krigsbrott.

I ett pressmeddelande hävdar FN:s människorättskommissionär Zeid Ra'ad Zeid al-Hussein att han fått tydliga besked om att Sri Lankas nya regering är beredd att samarbeta kring en rad människorättsfrågor ”vilka den tidigare regeringen helt vägrade att göra”. Han påpekade även att FN-panelen meddelat att de var överens om att det skulle vara rätt att senarelägga rapporten för att göra det möjligt för den nya regeringen att visa att man är beredda att samarbeta.

– Med allt detta i beaktande har jag därför beslutat att begära ytterligare tid för att möjliggöra en bättre och mer utförlig rapport, sade Zeid Ra'ad Zeid al-Hussein.

Han säger samtidigt att han är ”helt medveten” om att många av offren på Sri Lanka kan komma att betrakta beslutet som ett första steg mot att ”arkivera eller vattna ur en rapport de sedan länge befarat att de aldrig skulle få se”.

– Men jag ger min personliga, absoluta och orubbliga försäkran om att rapporten kommer att publiceras i september, sade människorättskommissionären.

Läs mer om Sri Lanka från Amnesty Press
Sri Lanka vill förhala utredning om krigsförbrytelser (11 februari)

Efter presidentvalet - demokratin kan få ny chans i Sri Lanka (25 januari) [

Rajapaksa utmanas i morgondagens presidentval på Sri Lanka](http://www.amnestypress.se/notiser/15009/rajapaksa-utmanas-i-morgondagens-presidentval-pa-s "") (7 januari 2015)

FN ska utreda motvilligt Sri Lanka (Amnesty Press 9 april 2014)

Sri Lanka: Pressfrihet under attack (reportage i nummer 1/2014)

Samväldets möte i Colombo: Sri Lankas regering vs Channel 4 (23 november 2013)

Sri Lanka i fokus i FN:s råd för mänskliga rättigheter (Johan Mikaelsson rapporterar från Genève 15 mars 2013)

Thalif Deen
IPS/New York