Nunnor inför rätta för folkmord

På tisdagen inleds en rättegång i Belgiens huvudstad Bryssel mot fyra rwandier som misstänks för att ha deltagit i de massakrer som 1994 beräknas ha dödat minst en halv miljon tutsier. Det blir första gången som en domstol utanför Rwanda åtalar misstänkta för folkmordet, rapporterar BBC.

Över 170 vittnen kommer att höras i rättegången som beräknas pågå i sex veckor. Av dessa kommer 50 flygas från Rwanda till Belgien, landets forna kolonialmakt, för att avge sina vittnesmål om bland annat vad som hände när tusentals tutsier dödades när de försökte gömma sig i ett nunnekloster nära staden Butare i april 1994.

Bland de åtalade finns två katolska nunnor, Syster Gertrude och Syster Julienne Kisito, som tvingade flyktingarna att lämna klostret. De övriga åtalade är univeristetsprofessorn Vincent Ntezimana och Alphonse Higaniro, som tillhörde den inre kretsen kring Rwandas förre president, Juvenal Habyarimana. De åtalas för att ha organiserat hutu-milisens massmord på tutsibefolkning i Butare-regionen.

På tisdagen meddelade också FN att man ska ta ställning till om rwandiern Callixte Mbarushimana ska utlämnas till Rwanda där åtal väntar för delaktighet i folkmordet, rapporterar AP. Mbarushimana greps i onsdags i Kosovo där han arbetade för FN-administrationen i den FN-styrda serbiska provinsen.


BBC