Redaktören som retar Erdoğan – Şener Levent hotas av fem års fängelse

Pressfriheten är under fortsatt attack på Nordcypern. Den 18 december ställs två journalister på en mindre politisk dagstidning i Nicosia inför rätta för att ha kränkt Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan. Amnesty Press träffade chefredaktören Şener Levent på redaktionen i den turkcypriotiska delen av Nicosia.

Reportage | 2019-12-16
Av: Julia Lindblom
Även publicerad i AmnestyPress #4/2019
 I maj frikändes Şener Levent och Ali Osman Tabak av en domstol i Nordcypern men åklagaren överklagade domen och den 18 december är det dags för en ny rättegång.

I maj frikändes Şener Levent och Ali Osman Tabak av en domstol i Nordcypern men åklagaren överklagade domen och den 18 december är det dags för en ny rättegång. Foto: Julia Lindblom

Şener Levent slänger med en van handrörelse iväg två tärningar på bordet och flyttar i nästa stund pjäserna på backgammonspelet. Det är tidig eftermiddag på tidningen Afrikas redaktion i den turkcypriotiska delen av Cyperns huvudstad Nicosia.

Det har bara gått två dagar sedan Şener Levent fick veta att en friande dom i maj 2019 har överklagats. Nu riskerar han och reportern Ali Osman Tabak fem års fängelse för ärekränkning och rättegången äger rum redan den 18 december. Anklagelsen gäller en återpublicering av en karikatyrteckning där en grekisk staty urinerar på Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan och brottsrubriceringen lyder ”anstiftan till hat mot en utländsk ledare med syfte att förstöra den fredliga relationen mellan två länder”.

Det här innebär att pressfriheten på Nordcypern är under fortsatt attack. Samtidigt är det bara en rättegång i raden om man ser till alla åtal som den senaste tiden har väckts mot journalister i Turkiet.

Tidningen Afrika är kritisk mot Turkiets kontroll över Nordcypern.

Tidningen Afrika är kritisk mot Turkiets kontroll över Nordcypern. Foto: Julia Lindblom

Den provokativa och vänsterorienterade tidningen Afrika, som ständigt kritiserar Turkiets regering och president, har genom åren redan angripits åtskilliga gånger. I januari 2018 försökte hundratals personer storma lokalerna sedan tidningen publicerat en artikel om Turkiets militära invasion i Afrin i Syrien med rubriken ”ännu en ockupationsakt från Turkiet”.

– Det var en referens till 1974 då Turkiet ockuperade Nordcypern. Dagen därpå, på grund av Erdoğans agitation, kom människor hit med stenar. De brände upp tidningen och krossade alla fönster i lokalen. Det var en ren lynchakt som pågick men trots att hela Nicosias polisstyrka var på plats ingrep man inte. Inte förrän de började klättra in på balkongen bestämde sig en polis för att ge order om ingripande, berättar Şener Levent.

Den 71-åriga chefredaktören visar mig runt på redaktionen. Han skjuter undan en sliten skinnsoffa mittemot huvudingången så att jag ska kunna se skotthålen i väggen. År 2011 försökte en man, som påstod sig vara lejd av Erdoğan, skjuta Şener Levent. Numera finns övervakningskameror uppsatta i trapphuset och i entrén. Şener Levent berättar att han till och med införskaffat ett vapen med licens för att kunna försvara sig om något liknande skulle hända igen.

Şener Levent är åtalad för att ha förolämpat Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan.

Şener Levent är åtalad för att ha förolämpat Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: Julia Lindblom

Tidningen Afrikas redaktion ligger på promenadavstånd från checkpointen vid Ledra Palace och mittemot det självutnämnda turkcypriotiska parlamentet. En gång i tiden hette den Avrupa, Europa. Fortfarande idag sitter den blåvita skylten kvar på fasaden intill ingången. År 2001, fyra år efter att tidningen började publiceras, tvingades den byta namn för att kunna ges ut på nytt.

Şener Levent tänder ännu en cigarett och sätter sig bakom sitt skrivbord som är överfullt av böcker och dammiga tidskrifter. Han ler när jag frågar om vad han tänker om pressfriheten på Nordcypern och slår med handen på en bunt tidningar.

Tidningsredaktionen ligger nära Nordcyperns parlament.

Tidningsredaktionen ligger nära Nordcyperns parlament. Foto: Julia Lindblom

– Vi har 22 olika dagstidningar här på Nordcypern, men på den grekcypriotiska sidan har de bara fyra. I en av dem, Politis, skriver jag krönikor varje dag. Men trots alla tidningar finns det inga oberoende tidningar här, säger Şener Levent och fortsätter:

– Svart humor är min stil. Jag lärde mig mycket om det när jag på 1970-talet studerade i Moskva i Sovjetunionen, eftersom vi inte där kunde prata direkt med varandra.

Afrika brukade tidigare ha en dagsupplaga på omkring 2 500 exemplar, men i takt med internets framväxt säljer den nu knappa hälften. Ett 20-tal personer, inklusive tekniker, arbetar med tidningen och många skriver utan lön. Tidningen publiceras främst i tryckt form, även om framsidan varje dag postas på sociala medier. Många på Nordcypern provoceras av Şener Levent och tidningen.

– Den här tidningen går att köpa i de flesta affärer här men många är rädda för att göra det öppet, säger han. Vi är den enda tidningen som säger att Turkiet ockuperar Cypern och att de borde ta sina 40 000 soldater och lämna ön.

Det delade Cypern.

Det delade Cypern. Foto: CIA World Factbook/Wikimedia

Många på Nordcypern provoceras av Şener Levent och tidningen. Şener Levent själv beskriver Cypern som en ”stor by”.

– Här på Cypern är de stora rubrikerna alltid lokalnyheter. Många är likgiltiga inför vad som sker i världen. Jag är säker på att om du går ut här på gatan och frågar tio olika personer om vilken som är Sveriges huvudstad så kommer ingen veta det. De kommer inte ens veta att Syriens huvudstad är Damaskus, säger han.

– Svart humor är min stil, säger Şener Levent.

– Svart humor är min stil, säger Şener Levent. Foto: Julia Lindblom

Pauline Adès-Mével är chef för Reportrar utan Gränsers EU- och Balkansektion i Paris och har länge följt fallet och anklagelserna som riktats mot Şener Levent och hans tidning. Hon menar att situationen på Nordcypern är ytterst allvarlig:

– Att två journalister nu riskerar fem års fängelse för att ha kränkt Turkiets president Erdoğan genom en teckning är i högsta grad oroande. Vi undrar om det också handlar om ett försök från Turkiets sida att uppvisa makt över Nordcypern. Också andra journalister vittnar om att de har fått varningar.

Pauline Adès-Mével är chef för Reportrar utan Gränsers EU- och Balkansektion.

Pauline Adès-Mével är chef för Reportrar utan Gränsers EU- och Balkansektion. Foto: RSF

Pauline Adès-Mével menar att fallet kan ses som ett varnande exempel för andra kritiska journalister verksamma på norra Cypern:

– Det är oroande att journalisterna först frikändes men att domen sedan överklagades av åklagarsidan. Reportrar utan Gränser kommer fortsätta följa rättegångsfallet och utvecklingen på Nordcypern.

Julia Lindblom
[email protected]

Fotnot: En något kortare version publiceras också i Amnesty Press nummer 4/2019.

Fakta/Nordcypern

Huvudstad: Nicosia (norra delen)

Politik: Under Cypernkrisen 1974 invaderade Turkiet och sedan dess är Cypern delat. 1983 utropades Turkiska republiken Norra Cypern, som endast erkänns av Turkiet. Försök från FN och EU att ena landet har hittills inte lyckats. I slutet av november träffade FN-chefen António Guterres Cyperns president Nicos Anastasiades och Nordcyperns president Mustafa Akıncı för informella samtal i Berlin.

Yta: 3 355 km2 (Sverige 449 964 km2)
Befolkning: 326 000.

Reportage | 2019-12-16
Av: Julia Lindblom
Även publicerad i AmnestyPress #4/2019