Landssorg efter lördagens bakhåll

På måndagen vajade flaggorna på halv stång över Makedonien. Det var till minne av de åtta personer som dödades när en patrull från säkerhetsstyrkorna i lördags hamnade i ett bakhåll nära byn Vejce utanför Tetovo i nordvästra delen av landet. Fyra poliser och fyra armésoldater dödades, medan sex personer sårades vid överfallet. Nyhetsbyrån AP rapporterar att regeringen uppgav att de åtta dödade, som tillhörde en elitstyrka kallad Vargarna, hade skjutits i huvudet och knivhuggits för att säkerställa att de skulle dö.

Makedoniens regering och det nationella säkerhetsrådet satt på söndagen i krismöten och president Boris Trajkovski uppmanade det internationella samfundet att tillsammans med alla politiska krafter i Makedonien ”använda alla medel och möjligheter för att besegra terrorismen”. Enligt nyhetsbyrån MIA lade Trajkovski skulden för de åtta soldaternas död på ”albanska terrorister”.

Den resa Trajkovski hade planerat till Rumänien uppsköts och inför den planerade avresan till USA på måndagen meddelade presidenten att han ska söka stöd från president George W Bush i kampen för att ”totalt och för alltid besegra terroristgrupperna i Makedonien”.

Enligt MIA återinfördes på söndagen nattligt utegångsförbud i Tetovo, som är landets näst största stad och där ungefär 80 procent av befolkningen är albaner. Mellan klockan 22 och 05 behövs skriftligt tillstånd från polismyndigheterna i Tetovo för den som vill röra sig utanför sitt hem. Tungt beväpnade polisstyrkor patrullerade på gatorna.

På söndagen meddelade också Ljubco Jakimovski, generaldirektör för makedonska radion och televisionen, att de albanskspråkiga kvällsändningarna av nyheter har stoppats.

– Jag kan inte längre tolerera att detta albanska program stödjer våld och intolerans och uppmuntrar den albanska militanta extremismen, sade Jakimovski i motiveringen till beslutet.

Radaio B92 i Belgrad uppgav på måndagen att makedonska styrkor verkade förbereda motattacker mot rebellerna från Ushtaria Çlimatare Kombetare (UÇK), den nationella befrielsearmén. Polisstyrkor och armésoldater rapporterades vara på väg mot Tetovo. UÇK:s politiske ledare Ali Ahmeti var svävande när det gäller frågan om gerillan var skyldig till bakhållet. Till nyhetsbyrån Reuters förnekade han delvis att UÇK låg bakom men sade att om något hade inträffat så var det troligen så att ”våra styrkor bara gjorde motstånd i självförsvar”.

Bakhållet i bergen utanför Tetovo fördömdes i kraftfulla ordalag både från EU, USA, Nato, Jugoslavien och på måndagen sade den albanske premiärministern Ilir Meta att dialogen för att lösa albanernas problem undermineras av aktioner av detta slag. Meta uppmanade till en fortsatt och fördjupad dialog.

Lördagens attack var den hittills blodigaste sedan UÇK i januari genomförde sitt första överfall och dödade en polis. Efter striderna runt Tetovo i mars inleddes en dialog mellan de två största makedonska partierna och de två största albanska partierna. Samtal har förts både om bildandet av en bred koalitionsregering och förändringar för att stärka den albanska minoritetens position.

Från albansk sida har man fört fram önskemål om att ge amnesti åt UÇK-medlemmar för att försöka få gerillasoldater att lägga ned vapenen. Men efter lördagens bakhåll riskerar nu utvecklingen att gå mot upptrappat våld. En västlig diplomat som intervjuades i måndagens Guardian sade att de albanska rebellerna nu försöker upprätta områden som de kontrollerar och att de verkar vara ute efter att provocera den makedonska armén till en motattack:

– De vill ha en överreaktion, ett Racak.

Racak var den by i Kosovo där serbiska styrkor i januari 1999 anklagades för att ha dödat över 40 albanska män i en massaker.
Kommendant Sokoli inom UÇK förklarade i en intervju i Newsweek, som publiceras denna vecka, att gerillan snart hoppas ha 18 000 soldater beredda för att kunna operera i olika delar av landet om regeringen vägrar gå med på gerillans krav. Även om siffran är överdriven så finns inga tecken på att UÇK skulle vara berett att lägga ned vapnen.
Även i södra Serbien har läget blivit mer spänt de senaste dagarna, rapporterar Radio B92. På söndagen sårades tre jugoslaviska soldater när de körde på en landmina nära Vranje. Minan misstänks ha lagts ut av UÇPMB, gerillarörelsen som slåss för att Presevodalen ska bli en del av Kosovo.

På måndagsförmiddagen besköts byn Leopardince och en 60-årig serbisk kvinna fick lättare skador. Flera serbiska polisstationer utsattes också för beskjutning under söndagen.

I Kosovos huvudstad Prishtina exploderade en bilbomb på söndagen utanför New York Café. Ingen person skadades och det var okänt vem som låg bakom bilbomben.


MIA (Skopje)