Kardinal varnar Amnesty: Säg nej till abort

– Jag högaktar Amnesty, men genom att göra detta så hugger de av sina händer. Jag hoppas att de inte gör detta, därför att om de gör det så har diskvalificerat sig som försvarare av mänskliga rättigheter.
Det sade kardinal Renato Martino i en intervju med nyhetsbyrån Reuters i onsdags. Martino, som är chef för det påvliga rådet för fred och rättvisa, befinner sig i Singapore för ett besök i samband med 25-årsdagen av upprättandet av diplomatiska förbindelser mellan Vatikanen och Singapore.

Martinos oro över de pågående diskussionerna om Amnesty Internationals inställning i abortfrågan innehöll också en klar varning att Amnesty kommer att förlora stöd från katolska aktivister om organisationen definierar abort som en mänsklig rättighet.
– När de säger ”reproduktiva rättigheter” så menar de abort. Försvarar de allas rättigheter? Nej! Inte den oföddes rättigheter då den ofödde kommer att dödas, förklarade kardinal Martino för Reuters.

Amnesty, med nästan två miljoner medlemmar, har tidigare ansett att det i internationell rätt inte finns någon entydig inställning att abort kan betraktas som en rättighet. Nu pågår dock en diskussion inom sektionerna om att Amnesty i begränsad omfattning ska börja arbeta för kvinnans rätt till abort. I ett första steg handlar det bland annat om att påverka länder att avskaffa lagar som gör abort till ett brott.
Beslut i den riktningen har fattats bland annat i sektionerna i Kanada, Nya Zeeland och Storbritannien, rapporterar Reuters.
– Det finns en diskussion bland våra medlemmar, men det finns ännu inget beslut, sade James Dyson, ett språkrör för Amnesty i London till nyhetsbyrån. Det kan dröja åtskilliga år innan det finns ett beslut.

Spänningarna mellan Vatikanen och Amnesty har ökat sedan år 2000, konstaterar Reuters. Då anslöt sig Amnesty till de grupper som ville att FN skulle inkludera rätten till laglig abort i en deklaration om kvinnors rättigheter. Amnesty anklagade då Vatikanen för att ha ingått en ohelig allians med ett antal muslimska länder för att hindra att abort fördes in i internationell rätt.

Läs mer om debatten i abortfrågan i svenska sektionen
(Amnesty Press nummer 2/2006):

Stor majoritet för rätten till abort

Intensiva diskussioner

Fem röster om abortbeslutet

Abortmotståndare demonstrerade utanför Amnestys årsmöte


Reuters