KGB slog till: "Påminner om Stalins dagar”

USA och EU har kraftfullt fördömt det senaste tillslaget mot journalister i Vitryssland. I ett uttalande på fredagen från det slovenska ordförandeskapet i EU uppmanades Vitryssland att avhålla sig från fortsatta gripanden av journalister och att sluta förfölja det civila samhället, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
EU kritiserade också användandet av våld mot fredliga demonstranter och kräver att dissidenten och tidigare presidentkandidaten Alexander Kozulin villkorslöst friges. Han dömdes 2006 till fem och ett halvt års fängelse.

På torsdagen kritiserade Sean McCormack, språkrör för utrikesdepartementet i USA, tillståndet i Vitryssland och beskrev Aleksander Lukasjenkos regim som ”en brutal, auktoritär diktatur som flagrant struntar i mänskliga rättigheter och grundläggande friheter”.
Förhållandet mellan USA och Vitryssland är kyligt och tidigare i mars lämnade USA:s ambassadör Minsk på uppmaning av de vitryska myndigheterna.

Den 25 mars var det 90 år sedan utropandet av den vitryska folkrepubliken, BNR, 1918. Vitryssland kontrollerades då av tyska trupper enligt Brest-Litovsk-avtalet. När ryska trupper återigen ryckte fram var folkrepublikens dagar förbi och Röda armén upprättade 1919 en vitrysk sovjetrepublik som blev en del av Sovjetunionen. BNR:s företrädare flydde först till Litauen och sedan till Prag. En exilregering bildades som fortfarande inte har upplösts. Folkrepublikens råd ser sig fortfarande som Vitrysslands genuina företrädare.

Medan BNR firade 90-årsdagen i exil organiserade oppositionen i Vitryssland en demonstration i Minsk. Enligt BBC samlades omkring 2 000 personer. Polisen slog till hårt mot den fredliga demonstrationen där deltagarna ropade ”Leve Vitryssland” och viftade med EU-flaggor. Ales Bialatski sade till Radio Free Europe/Radio Liberty, RFE/RL, att omkring 100 personer greps.
Redan den 26 mars började distriktsdomstolarna i Minsk avkunna domar och 28 demonstranter dömdes till mellan tre och 15 dagars fängelse medan 42 personer fick bötesstraff.
Kravallpolis bevakade enligt nyhetsbyrån Reuters en av domstolsbyggnaderna.
Två vitryska journalister från ”Nasha Niva” fanns bland de gripna och reportern Syamon Pechanko dömdes till 15 dagars fängelse.

Även den litauiska reportern Ruta Ribaciauskiene och hennes filmfotograf Jonas Griskonis fanns bland de gripna, trots att de hade ackreditering från det vitryska utrikesdepartementet. De jobbar för den litauiska statstelevisionen och deras arbetsgivare krävde att Vitryssland ber om ursäkt för gripandet, återlämnar beslagtaget filmmaterial och ersätter förstörd utrustning. Den vitryske ambassadören i Vilnius uppkallades till litauiska utrikesdepartementet för att motta en protest.

Den vitryske oppositionsledaren Alexander Milinkevich sade till Reuters att myndigheterna nu verkar ha gjort en total omsvängning i förhållandet till oppositionen:
- Tidiagre har de verkligen försökt att undvika sammanstötningar men denna gång ville de klart och tydligt använda våld.

Den 27 mars slog säkerhetstjänsten KGB till över hela Vitryssland mot journalister. Det förekom olika uppgifter om hur många som hade gripits, men enligt USA:s utrikesdepartementet greps 30 journalister i tolv städer. KGB slog till mot redaktioner och bostäder med förevändning att det handlade om en utredning av karikatyrer av Lukasjenko som publicerats på internet, rapporterar nyhetsbyrån AP. Det rättsfallet ska vara tre år gammalt.

Bland dem som drabbades av KGB:s tillslag var Radio Racja och European Radio for Belarus, vilka finansieras av EU och Radio Liberty, som finansieras av USA.
- Det här påminner om Stalins dagar, inte om Europa under tjugoförsta århundrandet, sade Julia Kotskaja, reporter på Radio Racja till AP.
Den polskfinansierade TV-kanalen Belsat uppgav att ett 20-tal av deras medarbetare hade gripits.

Vitryska journalistförbundet BAJ meddelade att 16 journalister hade drabbats av gripanden eller att deras hem utsatts för husrannsakan.
- Det här är en tidigare icke skådad massiv och genomtänkt aktion. Makthavarna har trakasserat och utövat påtryckningar mot oberoende journalister många gånger tidigare men det har aldrig antagit liknande proportioner. Den här aktionen är välplanerad och genomförs över hela landet, sade Zjanna Litvina, ordförande BAJ, till Svenska Helsingforskommittén .

Läs mer

Journalistisk vardag i Minsk (Reportage i Amnesty Press nr 2/2007)

Stor Vitryssland-special inför valet i mars 2006

Vitryssland: MR-rörelsen samlas i ett hus i skogen (reportage i Amnesty Press nr 1/2004)

Heart of Darkness (The Economist 13 mars 2008 inför 90-årsdagen av BNR)

Östgruppens kampanj 193 (till stöd för föreningsfrihet i Vitryssland)


Reuters