Frisläppt från Guantánamo

Den arabiska nyhetskanalen al-Jaziras kameraman, Sami al-Haj, har blivit frisläppt från Guantánamo där han suttit fängslad sedan 2002. Han greps av pakistanska säkerhetsstyrkor vid gränsen mellan Pakistan och Afghanistan i december 2001 och överlämnades till amerikansk militär en månad senare. Den 13 juni 2002 fördes han till Guantánamo.

Två andra sudansesika fångar, Amir Yacoub Al Amir, Walid Ali och marockanen Said Boujaadia, ska enligt nyhetsbyrån AP släppts samtidigt som Sami al-Haj. Den 2 maj landade flyget i Khartoum, Sudans huvudstad.
- Tack Gud för att vara fri igen. Vi har rätt att fälla tårar efter alla år i fängelse, men vår lycka är inte komplett förrän alla våra bröder i Guantánamo är fria, sade Sami al-Haj till al-Jazira från sjukhussängen i Khartoum.
Sami al-Haj började hungerstrejka den 7 januari 2007 i protest mot att han sitter fängslad och för krävandet av att hans rättigheter respekteras. Enligt hans advokat Clive Stafford-Smith ska Sami al-Haj ha gått ner runt 18 kg och fått problem med inre organ, rapporterar Reportrar utan gränser.

Den amerikanska armén anklagade Sami al-Haj för att ha intervjuat Osama bin Laden, smugglat vapen åt al-Qaida och för att ha drivit en islamistisk webbsida. Inga bevis har tagits fram som styrker dessa anklagelser och inget åtal har väckts. Sami al-Haj tror att anledningen till hans fängslande var ett försök av USA att ”göra sig av med mediaövervakning” i mellanöstern.

Robert Ménard, generalsekreterare på Reportrar utan gränser, sade i ett uttalande efter frigivningen att: ”Sami al-Haj aldrig bode ha suttit fängslad så länge och amerikanska myndigheter hade inga bevis på att han var involverad i någon kriminell aktivitet. Detta fall är ännu ett exempel på orättvisan som råder i Guantánamo.” Han tycker dessutom att fånglägret borde stängas ner omedelbart, rapporterar Reportrar utan gränser.

Läs mer: ”Stäng Guantánamo” (Amnesty Press 11 januari)


AP