”Iranska kvinnor världens mest jämställda”- nu lanseras ny bil för kvinnor

Irans president Mahmoud Ahmadinejad hävdar att iranska kvinnor är de mest jämställda i världen och nu lanseras en ny bil designad för kvinnors speciella behov, rapporterar BBC. Iran Khodro, Irans största biltillverkare, har tillverkat en automatväxlad bil med parkerings- och navigationshjälpmedel. Med bilen följer dessutom en specialtillverkad domkraft som ska göra det möjligt för kvinnor att byta däck utan att få olja på sina chadorer (heltäckande, svart slöja).

Enligt Iran Khodro kommer bilen att finnas tillgänglig i ett flertal ”feminina” färger och med en kvinnlig inredning.

Officiella uttalanden från iranska myndigheter visar att de har en något annorlunda uppfattning om jämställdhet än västerländska feminister. Bland annat har Iran planer för en speciell cykel som kvinnor ska kunna använda, uppger BBC. Cykeln har ännu inte visats upp offentligt men det ska göra det möjligt för kvinnor att cykla utan att visa upp för mycket i anda med den kvinnliga blygsamheten.

Dock är det fortfarande förbjudet för kvinnor att åka motorcykel även om det i den iranska trafiken går att se kvinnor som skjutsas av sina män.

Trots att 60 procent av universitetsstudenter i Iran är kvinnor verkar inte budskapet om jämställdhet riktigt ha nått fram till iranska män.

En ny studie från Allameh Tabatabaii Universitet i Teheran visar att arbetande iranska kvinnor önskar att hushållssysslor ska delas mer lika mellan man och hustru. Dock verkar männen ha en mer traditionell syn på frågan då det fortfarande anses excentriskt för en man att laga mat åt sin fru.

Kampen för ökad jämställdhet i Iran pågår men inte utan konsekvenser för de personer som vågar stå emot regimens bakåtsträvande restriktioner för kvinnor.

I augusti 2006 startade kvinnorättsaktivister i Iran Kampanjen för jämställdhet men myndigheterna motarbetar involverade aktivisterna. Kampanjens hemsida har vid minst 11 tillfällen blockerats av myndigheterna och de aktiva nekas tillstånd för offentliga möten.

Amir Yaghoub-Ali, en aktiv manlig medlem i Kampanjen för jämställdhet, fängslades i juli 2007. Han hade samlat in underskrifter till kampanjens namninsamling, ”En miljon underskrifter”, som kräver en ändring av den kvinnodiskriminerande lagstiftningen. I maj 2008 dömdes han till ett års fängelse och i augusti omvandlades fängelsestraffet till en fyraårig villkorlig dom men om han döms för liknande ”brott” under den tiden kommer han tvingas avtjäna fängelsestraffet.

Den 3 september 2008 dömdes fyra medlemmer i Kampanjen för jämställdhet; __Parvin Ardalan, Jelveh Javaheri, Maryam Hosseinkhah och Nahid Kesharvarz, __till sex månaders fängelse för att ha agerat mot nationell säkerhet genom att sprida propaganda mot staten. Alla fyra har överklagat domarna. Parvin Ardalan tilldelades Olof Palme-priset 2008 för sitt arbete men förbjöds att resa till Sverige och ta emot priset.

Amnesty har uppmanat den iranska regeringen att ändra lagstiftningen som diskriminerar kvinnor och skydda de som arbetar med att förbättra de mänskliga rättigheterna i landet. Amnesty har även krävt att alla samvetsfångar, inklusive de som arbetar med Kampanjen för jämställdhet_,_ frisläpps omedelbart.

Läs mer:
Kampanjen för jämställdhet __

Amnesty om Iran: Kvinnorättsförsvarare utsätts för förföljelse


BBC