Obama behåller kritiserat fångläger i Bagram

President Barack Obama har beslutat att stänga det amerikanska fånglägret på Guantánamobasen på Kuba. Men ett ännu större fångläger, i Bagram nära Kabul i Afghanistan, kommer att vara kvar, rapporterar nyhetsbyrån IPS.

USA:s justitiedepartement meddelade i förra veckan att de intar samma hållning som Bushadministrationen – fångar i Bagram kommer inte få sina fall prövade i amerikanska domstolar.
Marjorie Cohn från det amerikanska advokatsamfundet säger att det finns uppgifter på att Obamaadministrationen nu skickar fångar till Bagram istället för Guantánamo.

  • Det är skrämmande att hundratals människor som hålls fångna i Irak och Afghanistan nu nekas rättshjälp, säger Marjorie Cohn.

Uppskattningsvis hålls 600 personer fängslade – nästan tre gånger så många som på Guantanamo – i det som har kommit att kallas ”det andra Gitmo”. Det militära fånglägret förväntas också expandera för att kunna klara uppåt 11 000 fångar.

Fångbasen öppnades av den amerikanska militären som ett tillfälligt häkte i samband med invasionen för att störta talibanerna år 2001. Liksom Guantánamo är Bagram ett fångläger som sattes upp utomlands i samband med ”kriget mot terrorismen” och utom räckhåll för amerikanska domstolar.

2005 försökte USA överföra fängelset till afghanska myndigheter. Detta efter att väldokumenterade berättelser hade blivit kända om att vissa fångar hade ”försvunnit”, medan andra avlidit i cellerna eller blivit utsatta för tortyr.

Men på grund av ett antal juridiska, byråkratiska och administrativa misstag står fängelset fortfarande under amerikansk kontroll.

En FN-rapport som presenterades förra veckan innehöll skarp kritik av fånglägret i Bagram - amerikansk militär nekar fortfarande FN tillträde. Enligt rapporter från Internationella rödakorskommittén, ICRC, ska vissa av fångarna ha suttit inspärrade på anstalten i över fem års tid utan att ha åtalats eller fått tala med juridiska ombud.

I en skrivelse uppmanar Amnesty International president Barack Obama och hans administration att upphöra med den olagliga interneringen och säkerställa att de som hålls fångna i Bagram får möjlighet att pröva sina fall i amerikansk domstol.

William Fisher
IPS/New York

Läs mer om Afghanistan: Ansvar krävs för civila dödsoffer (Pressnotis 26 februari)


IPS