Fackliga internationaler kräver: Frige Mansour Ossanlu och andra fackliga aktivister i Iran

I samband med Första maj, arbetarrörelsens högtidsdag, uppmanar Internationella fackliga samorganisationen, IFS, Lärarinternationalen EI, internationella transportarbetarfederationen ITF och Livsmedelsarbetarinternationalen IUF, de iranska myndigheterna att tillåta arbetare i Iran att ”tillsammans med sina systrar och bröder runt om i världen” fira Första maj. De senaste åren har arbetare och arbetarrättsaktivister som försökt organisera manifestationer dömts till offentliga spöstraff.
Mahmoud Salehi, ledare för en oberoende bagarfackförening i iranska Kurdistan, tvingades avtjäna ett års fängelsestraff för att försökt organisera ett offentligt möte 1 maj 2004. Han frigavs mot borgen förra året efter en kampanj från den internationella fackföreningsrörelsen och Amnesty.

I Iran tillåts bara officiella arbetarföreningar, som i form av islamiska arbetarråd, tillåts arrangera möten där budskapet är anpassat till regimen. Oberoende fackföreningar är olagliga och ledande fackliga aktivister fängslas.

Inför Första maj lyfter den internationella fackföreningsrörelsen fram Mansour Ossanlu och Ebrahim Madadi från bussarbetarfacket i Teheran. De har dömts till fem respektive tre och ett halvt års fängelse sedan de år 2005 återupplivade en oberoende fackförening som grundats 1969 men som förbjöds efter den islamiska revolutionen 1979.

I samband med en strejk i januari 2006 fängslades över 500 bussarbetare. Mansour Ossanlu frigavs mot borgen men greps åter i juli 2007 när han återvände från en resa till London och Bryssel där han framträtt vid ett möte med IFS:s General Council. Han dömdes senare till fem års fängelse.

Läraren och fackföreningsmedlemmen Farzad Kamangar sitter fängslad sedan 2006 och dömdes i februari 2008 till döden för moharebeh, fiendeskap med Gud. Education International, där lärarfackföreningar ingår, arbetar för Farzad Kamangars fall.

I uppropet inför Första maj kräver de fackliga internationalerna att alla fackliga aktivister som har fängslats för sin fredliga fackliga verksamhet omedelbart friges och att åtal läggs ned.

Läs mer:

Amnesty om Farzad Kamangar

Facklig ledare fick fem år (Amnesty Press nr 5/2007)

Fackliga ledare greps i Teheran (Amnesty Press 11 augusti 2007)

Amnesty om Mansour Ossanlu (11 juli 2008)

Fackföreningsaktivister frigivna (Pressnotis från Amnesty 24 mars 2006)


ITUC