Sjukhus och civila attackeras – regeringen och rebellerna skyller på varandra

De lankesiska säkerhetsstyrkorna har bombat ett sjukhus i landets konfliktzon. Minst 45 personer dog under bombattentatet och dödssiffran väntas stiga enligt obekräftade uppgifter från den tamilska gerillan samt sjukvårdspersonal på plats.

De tamilska befrielsetigrarna, LTTE, säger enligt nyhetsbyrån BBC att sjukhuset i Mullivaikal träffades av en granat tidigt på tisdag morgon. Sjukhuset vårdade flera skadade från helgens strider, där fler än 400 personer uppges ha dödats och över 1 000 personer skadats i vad som har beskrivits som ett blodbad av FN. Sjukhuset var den enda fungerade vårdinrättningen i området och attacken var den andra denna månad.

Rapporteringen från striderna är svåra att bekräfta eftersom den lankesiska regeringen förbjuder både journalister och biståndsarbetare från att beträda krigsområdet, som utgörs av en liten rebellkontrollerad landremsa på Sri Lankas nordöstra kust. 50 000 civila beräknas befinna sig på området enligt nyhetsbyrån Associated Press.
- Vi är verkligen rädda att den lankesiska regeringen inte kommer utsättas för internationella påtryckningar för att stoppa massakern, vilket kommer resultera i att hundratals fler civila kommer dö, säger LTTE:s talesperson Seevaratnam Puleedevan enligt Associated Press.

Seevaratnam Puleedevan beskyller regeringen för att använda sig av mänskliga sköldar och beskriver hur civila flydde i olika riktningar för att söka skydd på det begränsade området.
- Det finns ingen plats att söka skydd på eller möjlighet att försvara sig, säger talespersonen till Associated Press.
Även sjukvårdspersonal pekar ut regeringen som ansvariga för attacken. Militära källor menar dock att läkare i konfliktzonen kan ha tvingats till sina uttalanden av tamilska rebeller under vapenhot.

Den lankesiska militären beskyller i sin tur LTTE-gerillan för attackerna på civilbefolkningen. Det lankesiska försvarets talesperson Keheliya Rambukwella förnekade att armén hade bombat sjukhuset och hävdade att regeringsstyrkorna inte hade utfört några attacker i området. Oavsett vilken version som stämmer har våldet eskalerat och de civila som är fångade mellan striderna tycks befinna sig i ständig fara .

Mer än 70 000 personer har dödats i konflikten mellan den lankesiska armén och den tamilska gerilla enligt BBC.


Associated Press