En rejäl tankeställare

filmer | 2006-02-09

Titel: North country
Regissör: Niki Caro
Medverkande: Charlize Theron, Frances McDormand, Woody Harrelson, Sissy Spacek med flera.
Land: USA
Premiär: 10 februari

Första gången Josey Aimes hör de manliga gruvarbetarna skämta med anspelning på sex skrattar hon. Men när hon upptäcker att vardagen på hennes nya arbetsplats består av gummisnoppar i matlådan, klottrade könsord på klädskåpet, tafsande, hot och ständiga gliringar, ja, då är det inte lika roligt längre.

”North country” är berättelsen om en ung tvåbarnsmamma som för en ensam och svår kamp för att få stopp på männens sexuella trakasserier av kvinnorna i gruvan där hon arbetar.
Filmen är regisserad av nyzeeländskan Niki Caro och den är baserad på en verklig händelse.
Huvudpersonen spelas av Oscarsbelönade Charlize Theron som gör en övertygande tolkning av den starka, men ändå sårbara, Josey Aimes. I andra viktiga roller ses bland andra Frances McDormand, Woody Harrelson och Sissy Spacek.

Josey Aimes, spelad av Charlize Theron (till vänster) klagar inte över det smutsiga arbetet i gruvan. Männens smutsiga kommentarer kan hon däremot inte tåla.

Året är 1989 och Josey Aimes har just lämnat mannen som misshandlat henne under en lång tid. Tillsammans med sina två barn flyr hon till föräldrarna i norra Minnesota. Josey är i stort behov av pengar och av en gammal vän får hon höra att företaget Pearson Taconite and Steel anställer även kvinnliga gruvarbetare. Hon börjar arbeta i gruvan utan att ana vad hon egentligen ger sig in på.

”North country” är en film som berör. Framför allt blir man förbannad. Över männens överlägsna sätt, över deras ovilja att inse hur mycket de kränker sina kvinnliga kollegor, över chefernas blundande för problemen, över fegheten inför förändringar...

Den enda som är modig rätt igenom filmen är Josey. Hennes far, som också arbetar i gruvan, skäms över att dottern tagit anställning där och vägrar prata med henne. Hennes son får från kompisars föräldrar höra att Josey är en ”gruvhora” och tar avstånd ifrån henne, och de andra kvinnliga gruvarbetarna fryser ut henne eftersom de är rädda för att bli av med jobbet om de inte accepterar situationen som den är. Alla vänder sig emot Josey, men ändå fortsätter hon att kämpa för rätten att på sin arbetsplats bli behandlad som en människa, inte ett sexobjekt.

Man kan fråga sig vad som driver henne. Stundtals verkar Josey nästan omänskligt stark. Som när hon på ett möte, inför alla gruvarbetarna och med deras burop ringande i öronen, ställer sig upp och säger vad hon tycker. Eller när hon bestämmer sig för att stämma bolagsledningen för sexuella trakasserier trots att utsikten att vinna tycks närmast obefintlig.

De allra flesta av oss hade inte vågat. Men kanske är det den tragedi som drabbade Josey som 16-åring som ger henne kämpaglöden, kanske är det något helt annat. Egentligen spelar det inte så stor roll. Det viktiga är att någon äntligen sätter de självgoda och förtryckande männen på plats.

Josey stämmer gruvbolaget för sexuella trakasserier, men rättegången glider in på detaljer från ett personligt trauma i Joseys förflutna.

Filmen handlar inte bara om en kvinnas kamp mot orättvisa utan den skildrar även flera gripande kärlekshistorier. Den svåraste kärleken är den mellan Josey och hennes far, Hank. Han slits mellan viljan att hålla de andra gruvarbetarna bakom ryggen och viljan att stå upp för sin dotter. Josey själv har en något komplicerad relation till ett av sina barn, men hennes moderskärlek är gränslös. Det är rörande att se hur lycklig hon är när hon för första gången i sitt liv har råd att bjuda barnen på restaurang.

”North country” påminner en del om ”Erin Brockovich”, den amerikanska filmen från år 2000 som också baseras på en sann historia om en ensamstående mor med modet att göra sin röst hörd även då den inte är önskad. Verklighetens Erin Brockovich och Josey Aimes brottades säkerligen med mer tvivel och fler bakslag än deras skådespelarversioner. I ”North country” har man inte sparat på de klassiska Hollywood-kryddorna när det goda, slutligen och inför alla inblandade, segrar över det onda. Slutet är lite väl amerikaniserat, men samtidigt känns det så skönt att se. Det är precis den där upprättelsen man har väntat på genom hela filmen.

Participant Productions heter Hollywoodbolaget som har producerat ”North country”. Det är ett bolag som uteslutande gör filmer med politiska och sociala budskap.
- En väl berättad historia kan, på sikt, förändra världen, säger Ricky Strauss, vd för Participant Productions, i en intervju i DN den 5 februari.
Om ”North country” kommer att förändra världen återstår att se. Den fungerar i alla fall som en rejäl tankeställare.


Barnen betyder allt för Josey.

Lisa Nordenhem, praktikant Amnesty Press

filmer | 2006-02-09