Iran: Samvetsfånge hotas av dödsstraff

Fatta Pennan | 2015-06-08
Även publicerad i AmnestyPress #2/2015

En ny rättegång har nu inletts mot Mohammad Ali Taheri, som anklagas för efsad-e fel arz (spridande av korruption på jorden), vilket kan ge dödsstraff. Han har redan tillbringat fyra år i isolering i Evin-fängelset i Irans huvudstad Teheran. Mohammad Ali Taheri har hungerstrejkat tolv gånger och uppges ha försökt begå självmord fyra gånger. Mohammad Ali Taheri tillhör en spirituell grupp, kallad Erfan-e Halgheh, som stängdes av myndigheterna år 2010.

Skriv till: Leader of the Islamic Republic
Ayatollah Sayed ‘Ali Khamenei
The Office of the Supreme Leader
Islamic Republic Street – End of Shahid KeshvarDoust Street
Tehran, Iran
Twitter: @khamenei_ir

Your Excellency, Allow me to call on Your Excellency to release Mohammad Ali Taheri immediately and unconditionally, as he is a prisoner of conscience, held for peacefully exercising his rights to freedom of belief, expression and association. I would remind Your Excellency that under international human rights law, the death penalty may only be used for "the most serious crimes", which international bodies have interpreted as being limited to crimes involving intentional killing. I also call for assurances that Mohammad Ali Taheri is protected from torture and other ill-treatment.

Yours respectfully,

Sammanfattning av texten på svenska

Jag ber Ers höghet att omedelbart och villkorslöst frige Mohammad Ali Taheri då han är samvetsfånge som fängslats för att han fredligt använt sin åsiktsfrihet, yttrandefrihet och mötesfrihet. Jag vill påminna Ers höghet att under internationella människorättslagar så ska dödsstraff användas endast för ”de mest allvarliga brotten”, vilket internationella organ har tolkat som att detta begränsas till brott som omfattar mord. Jag ber om försäkringar att Mohammad Ali Taheri skyddas från tortyr och misshandel, Högaktningsfullt,

Fatta Pennan | 2015-06-08
Även publicerad i AmnestyPress #2/2015