Venezuela: MR-försvarare misshandlad

Fatta Pennan | 2014-11-19
Även publicerad i AmnestyPress #4/2014

På morgonen den 17 oktober stoppades Luis Uzcátegui av fyra personer, däribland två poliser, nära sitt hem i Coro City, i delstaten Falcón. Han misshandlades svårt och hotades. Vid anmälan av misshandeln kunde han notera att två av angriparna fanns på polisstationen. Luis Uzcátegui kvarhölls i nio timmar och polisen försökte övertala honom att inte anmäla överfallet.

Luis Uzcátegui har grundat organisationen COPRODEH, en kommitté för att försvara familjer till offer för människorättsövergrepp i Falcón. Han tror att överfallet har samband med hans brors död år 2001, då Néstor Uzcátegui, 21, sköts till döds av polis i familjens hem. Sedan dess har Luis Uzcátegui arbetat för att de skyldiga ska straffas men ännu har ingen rättegång hållits.

Skriv till
Cuerpo de Investigaciones Científicas,
Penales y Criminalísticas
Comisario General Juan Pablo Peñaloza
Av. Urdaneta, Esquina Pelotas a Punceres Edif Icauca,
La Candelaria
Caracas, Venezuela
Fax: +58 212 564 9847

Sr. Director:
La mañana del 17 de octubre, Sr. Luis Uzcátegui, miembro fundador del COPRODEH y actualmente miembro del COPROVIDH, fue interceptado cerca de su casa por cuatro personas, entre ellas dos agentes de la policía estatal de Falcón, que le propinaron una brutal paliza y lo amenazaron. Después de denunciar el ataque, Sr. Uzcátegui permaneció recluido bajo custodia durante nueve horas en las dependencias del CICPC.

Les pido a las autoridades que lleven a cabo una investigación exhaustiva e imparcial sobre la agresión y la detención arbitraria denunciadas por Luis Uzcátegui, que hagan públicos sus resultados y que lleven a los responsables ante la justicia.

Al instar a las autoridades que tomen medidas efectivas para proteger la seguridad de Luis Uzcátegui, de acuerdo con los deseos del propio afectado, también quiro recordárles que deben cumplir con su obligación de proteger a quienes defienden los derechos humanos, establecida en la Declaración sobre los Defensores de los Derechos Humanos, adoptada por la ONU en 1998.

Respetuosamente,

Sammanfattning av brevet på svenska

På morgonen den 17 oktober blev Luis Uzcatégui, grundare av COPRODEH och nuvarande medlem av COPROVIDH, stoppad nära sitt hem av fyra personer, bland dem två polisagenter, som misshandlade honom brutalt och hotade honom. Efter att ha anmält attacken kvarhölls Luis Uzcátegui i nio timmar på polisstationen. Han fick ingen förklaring till kvarhållandet och fick inte kontakta vare sig advokat eller sin familj.

Jag vädjar till myndigheterna att genomföra en grundlig och opartisk utredning av händelsen och kvarhållandet, att resultatet offentliggörs och de ansvariga ställs inför rätta.

Samtidigt som jag uppmanar myndigheterna att vidta åtgärder för att skydda Luis Uzcátegui, enligt hans önskemål, vill jag påminna myndigheterna om ni bör uppfylla er skyldighet att skydda dem som försvarar mänskliga rättigheter, fastställt i FN:s deklaration om människorättsförsvarare, antagen 1998.

Datum: Kontakta Amnesty Press om du tänker skriva efter 15 december. (ap@amnesty.se)

Fatta Pennan | 2014-11-19
Även publicerad i AmnestyPress #4/2014