ÅRSMÖTE2019: Vad var bäst?

Vi frågade fem av årsmötesdeltagarna vad som var bäst på årsmötet i Gävle. Och så var det dags för högtidlig prisutdelning på lördagskvällen 11 maj till Amnestyaktivister.

reportage | 2019-05-19
Av: Vera Häggblom
Även publicerad i AmnestyPress #2/2019

Vad var bäst på årsmötet?

Fatoma Mohamed.

Fatoma Mohamed. Foto: Annie Beckman

Fatoma Mohamed, 24 år, Stockholm, första årsmötet.

– Det är mycket som har varit bra, men mest gillade jag föredragen då de internationella gästerna berättade vad de har gått igenom. Även passet om jämlikhet inom organisationen tyckte jag var jättebra.

Ergin Yucel.

Ergin Yucel. Foto: Annie Beckman

Ergin Yucel, 41 år, Gävle, första årsmötet.

– Det var intressant att höra panelsamtalet om romerna och höra de olika politikernas åsikter. Årsmötet har också varit ett bra tillfälle att bredda aktivistnätverket.

Birgit Savolainen.

Birgit Savolainen. Foto: Annie Beckman

Birgit Savolainen, 84 år, Enköping. ”Jag minns inte riktigt hur många årsmöten jag varit på, men kanske 15-20 stycken.”

– Det är alltid trevligt att träffa folk med samma engagemang och intressen som en själv. Det har varit väldigt intressant att höra på de internationella gästerna och deras upplevelser.

Viktor Rasch.

Viktor Rasch. Foto: Annie Beckman

Viktor Rasch, 34 år, Stockholm, sjunde årsmötet.

– Panelsamtalet om tiggeri – det var lite spänning och glöd i samtalet. Sedan tyckte jag också att det var ganska obehagligt att höra på den ena parten i samtalet, men det är värdefullt att även höra den synpunkten och kul att personen fick starkt mothugg.

Sofia Alwå.

Sofia Alwå. Foto: Annie Beckman

Sofia Alwå, 17 år, Göteborg, första årsmötet.

– Jag känner att det har varit väldigt roligt att kunna få påverka. Man känner verkligen att man får göra sin röst hörd och det har varit ganska härligt att se hur stor påverkan vi unga har i Amnesty. Frågan om material på engelska känns särskilt viktig för oss unga och studenter.

Prisutdelningen

Henrik Harr från grupp 78 hämtar årets stora kreativitetspris.

Henrik Harr från grupp 78 hämtar årets stora kreativitetspris. Foto: Annie Beckman

Grupp 78 i Östersund fick Årets stora kreativitetspris som tilldelas en grupp vars arbete präglas av kreativitet sett till innehåll och form.

Den specifika aktiviteten som prisas här utmärker sig genom att öppet och tydligt visa på de MR-kränkningar som BRAVE - kampanjen handlar om i stort, men också kopplat till det aktuella fokuset under sommaren 2018.

Aktiviteten var ett oerhört kreativt sätt att använda omvärldens och nutidens fokus för att nå ut med vårt budskap.Genom sin gestaltning av Amnestyaktivister som bakbundna och chanslösa i en fotbollsmatch gentemot ryska spelare var det ingen i hela Östersund som missförstod budskapet som gruppen ville sända ut. En viktig påminnelse om människorättsförsvarares situation i Ryssland när det samtidigt pågick ett Fotbolls VM.

Stora aktivitetspriset gick till Amnesty Business Group Stockholm:

Amnesty Business Group Stockholm var inte på plats.

Amnesty Business Group Stockholm var inte på plats. Foto: Annie Beckman

”Den vinnande gruppen har varit med och arbetat fram en granskningsmetod, utfört granskningar samt deltagit i analysarbetet. Vad som granskats och analyserats? Jo, enskilda företags hållbarhetsrapporter med fokus på mänskliga rättigheter. Allt det arbete samt slutprodukten som gruppen varit en del av är ett mycket viktigt bidrag i kampanjen för en obligatorisk human rights due diligence.”

Anita Grünbaum från Grupp 129 Sandviken fick pris för sitt engagemang.

Anita Grünbaum från Grupp 129 Sandviken fick pris för sitt engagemang. Foto: Annie Beckman

Stora Engagemangspriset delas ut till en individ som lagt sin själ, sitt hjärta och sin tid i Amnesty. Priset begränsas inte till att omfatta år 2018 utan är ett “lifetime award”. Årets motivering när Anita Grünbaum i Grupp 129 Sandviken fick priset löd:

Pristagaren bildade 1972 den första lokala Amnestygruppen på orten. Nu, efter 47 år, är gruppen mer aktiv och engagerande än någonsin tidigare.

Utöver sin roll som gruppsekreterare är pristagaren också aktiv i distriktet och drivande i förvarsgruppen .Det är mycket tack vare hennes outtröttliga arbete som dessa Amnesty-uppdrag fungerat så bra genom åren. Ett stort hjärta, skarpt intellekt och ett engagemang som aldrig sviktar får alla i gruppen att känna att det arbete som utförs i Amnestys namn är viktigt och avgörande.

Pristagaren sätter alltid upp ett mål för aktiviteten vad gäller antal underskrifter och insamlade medel, stöter de på motstånd får hon gruppen att kavla upp ärmarna och kämpa emot. Hennes övertygelse är att Amnesty arbete är viktigt och värt att kämpa för.

Pristagaren har en ovanlig förmåga att kunna uttrycka sig i tal och skrift, och har en röst som får alla att lyssna. I tidningsartiklar och radiointervjuer har hon gjort Amnestys arbete känt. Hon har faktiskt så sent som idag (11 maj) varit en sväng till radiohuset. Hennes bakgrund som dramapedagog har dessutom inneburit en injektion av kreativitet i de utställningar, kampanjer och manifestationer som gruppen deltagit i.

Årets pristagare till det Stora Engagemangspriset är helt enkelt en föredömlig eldsjäl för mänskliga rättigheter.”

Andrea Bodekull på Amnestys sekretariat i Stockholm blir hedersmedlem i Laholmsgruppen. Hans Erik Hendriksen delar ut priset. Andrea Bodekull går i pension sommaren 2019.

Andrea Bodekull på Amnestys sekretariat i Stockholm blir hedersmedlem i Laholmsgruppen. Hans Erik Hendriksen delar ut priset. Andrea Bodekull går i pension sommaren 2019. Foto: Annie Beckman

Läs mer från Amnesty Press om Amnestys årsmöte i Gävle

ÅRSMÖTE2019: Amnesty i förändring (22 maj 2019)

ÅRSMÖTE2019: Osai Ojigho, chef för Amnesty Nigeria: ”Årsmötet har varit en ögonöppnare för mig” (19 maj 2019)

ÅRSMÖTE2019: Hur inkluderande är Amnesty? (16 maj 2019)

ÅRSMÖTE2019: ”Marielle har blivit en symbol för motståndet” (14 maj 2019)

ÅRSMÖTE2019: Få våldtäktsfall leder till åtal(14 maj 2019)

ÅRSMÖTE2019: Nej till representativ demokrati – fortsatt direktdemokrati i Amnesty (14 maj 2019)

ÅRSMÖTE2019: Het debatt om tiggeriförbud (13 maj 2019)

ÅRSMÖTE2019: Amnesty manifesterade för utsatta EU-medborgare (11 maj 2019)

ÅRSMÖTE2019: I Gävle ska Amnesty fatta besluten (11 maj 2019)

ÅRSMÖTE2019: ”Vi kämpar för Moder Jord” – kampen mot gruvdrift i Pondoland (11 maj 2019)

Läs också

Amnesty International Sveriges årsmöte 2019 (Amnesty International 13 maj 2019)

reportage | 2019-05-19
Av: Vera Häggblom
Även publicerad i AmnestyPress #2/2019