Modiga kyssar mitt i Stockholms City

Med kyssar och kramar uppmärksammades IDAHOT, Internationella dagen mot homo- och transfobi, på Sergels torg i Stockholm. Den 17 maj är dagen då hbtq-aktivister över hela världen tillsammans står upp för öppenhet och mänskliga rättigheter.

reportage | 2016-05-18
Av: Charlie Olofsson
Lyn Bentschik, från Amnestys hbtq-grupp i Stockholm, talade vid manifestationen på Sergels torg.

Lyn Bentschik, från Amnestys hbtq-grupp i Stockholm, talade vid manifestationen på Sergels torg. Foto: Charlie Olofsson

Med kyssar och kramar uppmärksammades IDAHOT, Internationella dagen mot homo- och transfobi, på Sergels torg i Stockholm. Den 17 maj är dagen då hbtq-aktivister över hela världen tillsammans står upp för öppenhet och mänskliga rättigheter.

– Var inte blyga. Nu är det dags att vara modigare än ni tror att ni är, ropade Lyn Bentschik, från Amnestys hbtq-grupp i Stockholm, ut över Sergels torg.

Ett 70-tal personer kom för att delta i kyss-aktionen och desto fler förbipasserande stannade upp för att titta.
– I 79 länder i världen är det fortfarande olagligt med samkönade relationer. Det är inte okej, sade Lyn Bentschik från talarstolen.
Hon uppmanade deltagarna att visa sin kärlek till varandra och sig själva genom att kyssas eller kramas. Den som inte redan hade en partner med sig fick hjälp vid matchningsstationen för singlar.

Make out! Make change! Det var uppmaningen till deltagarna under kyss-aktionen.

Make out! Make change! Det var uppmaningen till deltagarna under kyss-aktionen. Foto: Charlie Olofsson

IDAHOT uppmärksammades för första gången den 17 maj år 1990, då World Health Organization, WHO, beslutade att homosexualitet inte längre skulle klassas som en sjukdom. Sedan dess har kampanjdagen vuxit och datumet uppmärksammas av hbtq-aktivister över hela världen. I Kambodja, Armenien, Botswana och många andra länder synliggjordes hbtq-personers rättigheter med konferenser eller manifestationer.

På Sergels torg vajade regnbågsflaggorna och slagverksbandet Feministas Acidas lockade vissa till dans.
– Jag tror att det här är det största IDAHOT-arrangemanget hittills i Stockholm, sade Nadia Zabehi, som deltog i aktionen.

 Nadia Zabehi deltog under manifestationen på Sergels torg.

Nadia Zabehi deltog under manifestationen på Sergels torg. Foto: Charlie Olofsson

Hon är med i Amnestys hbtq-grupp och leder även RFSL-gruppen Dharma och Martia, som riktar sig till hbtq-personer med ursprung i Mellanöstern. Nadia Zabehi kommer själv från Iran, där homosexualitet är klassat som olagligt.
– En sådan här aktion skulle vara otänkbar där. Det är inte bara det att man riskerar att bli fängslad. Man kan bli hängd, sade hon till Amnesty Press.

Sharialagarna är det största problemet för homosexuella i Iran, tillsammans med den utbredda homofobin och sexismen, menar Nadia Zabehi. Många hbtq-personer lever under stark press och det är omöjligt att vara öppen, säger hon, men tillägger att situationen har blivit lite bättre under senare år.
– Det har blivit lättare att få kontakt med andra hbtq-personer tack vare tekniken och det har stor betydelse, säger hon.

IDAHOT uppmärksammas i allt fler länder som en internationell kampanjdag mot homo- och transfobi.

IDAHOT uppmärksammas i allt fler länder som en internationell kampanjdag mot homo- och transfobi. Foto: Charlie Olofsson

Efter aktionen på Sergels torg fortsatte kvällen med seminarier och tal i RFSL:s lokaler. RFSL:s vice förbundsordförande, Magnus Kolsjö, talade om IDAHOT:s ursprung och påminde om att vissa hbtq-personer fortfarande inte är befriade från sjukdomsklassificeringen.
- Fighten fortsätter fortfarande för att befria transpersoner, sade han från scenen.

Bland talarna fanns även USA:s ambassadör i Sverige, Azita Raji.
– Jag är besviken över att ingen i min personal berättade att det skulle bli kyssar. Hade jag vetat det hade jag kommit tidigare, inledde hon sitt anförande.

I sitt tal pekade hon på förbättringar som har genomförts i USA under Obama-administrationen. Hon nämnde bland annat avskaffandet av Don't ask, don't tell, policyn som tidigare tvingade homosexuella i militären att dölja sin identitet. Hon sade dock ingenting om den nya, internationellt uppmärksammade, ”toalettlagen” i delstaten North Carolina, som hindrar transpersoner från att själva välja om de vill använda herr- eller damtoaletter. I stället riktade hon blicken mot de delar av världen där hbtq-rörelsen pressas tillbaka genom kriminalisering och inskränkt yttrandefrihet.

USA:s ambassadör i Sverige, Azita Raji, nämnde bland annat avskaffandet av "Dont ask, don't tell" som en viktig hbtq-reform.

USA:s ambassadör i Sverige, Azita Raji, nämnde bland annat avskaffandet av "Dont ask, don't tell" som en viktig hbtq-reform. Foto: Charlie Olofsson

– Det är viktigt att vi stöttar människorättsorganisationer i länder där utsattheten är stor, sade hon.

Under kvällen på RFSL gjordes utblickar mot bland annat Uganda och Vitryssland (Belarus), där hbtq-rörelserna kämpar i kraftig motvind. Eddy Kalyango, från Uganda, berättade om arbetet med organisationen Rado och betonade det internationella samfundets betydelse.
– Det är väldigt viktigt med internationella påtryckningar, så att vi inte får nya homofoba lagar, sade han.

Att den internationella hbtq-rörelsen samlas kring en dag och gemensamt uppmärksammar kampen mot homo- och transfobi har stor betydelse, tror Nadia Zabehi. Under hela aktionen på Sergels torg filmade hon med sin mobiltelefon och livesände för hbtq-personer i länder där det inte går att manifestera öppet.
– Det är viktigt att vi här i Sverige står upp och visar att vi finns, så att inte andra förlorar hoppet, sade hon.

Charlie Olofsson
[email protected]

Läs också
ÅRSMÖTE 2016: Jimmy Sserwadda flydde från förtrycket i Uganda (Amnesty Press 17 maj 2016)

ÅRSMÖTE 2016: I sommar satsar Amnesty på Pridefestivaler (Amnesty Press 16 maj 2016)

”Homosexuellt gäng” greps i Nigeria – sex unga män hotas av fängelse (Amnesty Press 15 maj 2016)

reportage | 2016-05-18
Av: Charlie Olofsson