Belgrad Pride: Uppsluppen stämning men splittrad parad

Glädje i en parad utan våldsamma attacker där deltagarnas antal växer. Samtidigt kritik från de som menar att regeringen utnyttjar Prideparaden för att hålla sig väl med EU. Och transpersoner som valde att gå i eget tåg. Amnesty Press rapporterar från den serbiska huvudstaden.

reportage | 2015-09-20
Av: Christina Wassholm
Desanka Drobac har deltagit i alla Prideparader som har kunnat genomföras.

Desanka Drobac har deltagit i alla Prideparader som har kunnat genomföras. Foto: Christina Wassholm

– Det här är inte tillräckligt, det är ett komma i en lång mening som vi homo- och bisexuella och transpersoner skriver i detta land, säger arrangören Boban Stojanovic från lastbilsflaket i samband med öppnandet av Belgrads Prideparad.

Det är söndagen den 20 september 2015 och för andra året i rad kan en Prideparad genomföras utan våld, men inte utan en massiv polisinsats. Men när människor börjar samlas utanför regeringskansliet är poliser i kravallutrustning och ett avspärrat centrum inte viktigt.

Desanka Drobac är aktivist och har varit med på varje parad som genomförts. Hon tycker stämningen är mycket mer avslappnad i år, det märkte hon inte minst på kommentarer från folk på bussen på väg in till stan. Och poliserna är väldigt vänliga, tycker hon.

– Nu ska vi bara lyckas få poliserna att dansa med oss också, säger hon.

Edin Omanovic och Sara Jovic kunde inte hitta sina kompisar.

Edin Omanovic och Sara Jovic kunde inte hitta sina kompisar. Foto: Christina Wassholm

Edin Omanovic och Sara Jovic är glatt överraskade av den uppsluppna stämningen.
– Det känns som att vi är på väg för att söndagsshoppa på marknaden, så avslappnat är det. Och här är så mycket folk att vi inte ens kan hitta våra kompisar, säger de.

En ung tjej säger att hon inte kan röka under paraden, för då kanske hennes mamma ser det på teve. Kanske är det en indikator på utvecklingen i Serbien när det är värre att röka än att gå i Prideparad.

Solidariteten med flyktingarna fanns i Belgrad Pride.

Solidariteten med flyktingarna fanns i Belgrad Pride. Foto: Christina Wassholm

Dramatikern Biljana Srbljanovic är utsedd till beskyddare av årets Pride. Hon får ett par rosa högklackade skor i present av arrangörerna. Hon säger att vi nu kommit en lång väg från de våldsamma scener som tidigare förknippats med Pride.

– Idag är också en dag för att tänka på de migranter som sover i parken bara några hundra meter härifrån, som bär sina barn och som möts av stängda gränser när de söker sina rättigheter. Idag är vi solidariska med dem, säger hon och får dagens största applåd.

En stor banderoll med texten ”Europe open your gates” vecklas senare ut när paraden gör ett kort stopp vid ett minnesmonument för kampen mot fascismen.

Folkpartisten Jasenko Selimovic, som kom till Sverige som flykting under Bosnienkriget på 1990-talet, har också kommit till Belgrad för att gå med i paraden.

Jasenko Selimovic (FP) var på plats i Belgrad.

Jasenko Selimovic (FP) var på plats i Belgrad. Foto: Christina Wassholm

– Det är enormt viktigt att det går att genomföra en parad och att mänskliga rättigheter inte ifrågasätts. Det här är också kampen om något större, om vilken väg Serbien ska ta. Det är samma grupp människor som är här idag som också deltog i kampen mot Milosevic, mot krigen och för ett västvänligt Serbien. Vem vinner dagens kamp? Det är jätteviktigt att de västvänliga krafterna vinner, säger Jasenko Selimovic.

Serber har vant sig vid att veckorna innan Pride präglas av upphetsade debatter, hat-graffitti och hot om våldsamheter. I år har det knappt märkts i media att det planeras en parad. Det motstånd som funnits har kommit från små extrema religiösa grupper.

Nationalistiska motdemonstranter.

Nationalistiska motdemonstranter. Foto: Christina Wassholm

På lördagskvällen samlades ett par hundra personer på Republiktorget och ledda av två präster demonstrerade de för ett ”sunt Serbien” och mot ”gay-skammen”. Den ökända fotbollshuliganen Uros Misic arresterades under söndagsförmiddagen tillsammans med ytterligare sju maskerade män. Polisen har bekräftat att de planerade att attackera paraden. Totalt har 54 personer arresterats under söndagen.

Goran Miletic arbetar för Civil Rights Defenders och är en av arrangörerna av dagens parad. Han säger att det varit betydligt färre organiserade hot mot paraden, men att hoten människor får ta emot på individuell nivå inte minskat.

Goran Miletic från Civil Rights Defenders.

Goran Miletic från Civil Rights Defenders. Foto: Christina Wassholm

– Du ser ju på antalet poliser att det fortfarande finns en tydlig hotbild, säger han.
Sverige har gett stort stöd till civila samhället i Serbien, men nu drar sig de flesta givare tillbaka. Goran Miletic tror att det kommer att få katastrofala följder.

– Vucic [premiärministern] kontrollerar allt, inklusive medierna, och tillåter ingen som helst kritik. Det är likt Orbans Ungern. Jag är inte bara orolig, utan jag vet med säkerhet att det skulle vara katastrof om stödet från Sverige nu avslutas, säger han.

Många som tillhör hbtq-gruppen eller sympatiserar med den deltar inte i dagens parad av politiska skäl. På lördagskvällen träffar jag Milos Mitrovic som är en av dem som menar att paraden blivit ett sätt för regeringen att plocka poäng i förhållande till EU.
– Jag tänker inte ge legitimitet till den här regeringen genom att delta i paraden, sade han.

Det var en uppsluppen stämning i söndagens parad.

Det var en uppsluppen stämning i söndagens parad. Foto: Christina Wassholm

En helikopter flyger i luften ovanför Belgrads centrum och dränker stundtals musiken från lastbilen. Det färgglatt pyntade lastbilsflaket är en nyhet för i år, liksom regnbågsflaggorna längs med gatan Kralja Milana.

Paraden avslutas mitt emellan det federala parlamentet och Belgrads stadshus. Serbiens och Sveriges kulturministrar har deltagit i paraden. Ivan Tasovac är nöjd med att atmosfären och menar att mycket har förändrats på bara ett år.

Serbiens kulturminister Ivan Tasovac var nöjd.

Serbiens kulturminister Ivan Tasovac var nöjd. Foto: Christina Wassholm

– Det är en stor framgång för regeringen och för civilsamhället, säger han.
Hans svenska kollega Alice Bah Kuhnke ger järnet till musiken i kanten av den enorma regnbågsflaggan. Efteråt berättar hon andfådd att hon tror att Sverige som stor bidragsgivare till Serbien och tongivande i EU när det gäller hbtq-frågor kan ha viss påverkan på politisk nivå i Serbien.

– Men vårt stöd är också viktigt på individnivå, det märkte jag inte minst när jag pratade med människor på transparaden tidigare.

Sveriges kulturminister Alice Bah Kuhnke trivdes i tåget.

Sveriges kulturminister Alice Bah Kuhnke trivdes i tåget. Foto: Christina Wassholm

Alice Bah Kuhnke lägger till:
– Samtidigt får det inte vara så att det är vi som driver frågorna, utan att de lokala krafterna måste få stöd.

Transparaden som kulturministern nämner arrangerades utanför Pride tidigare på förmiddagen i Pionjärparken intill stadshuset. Det separata arrangemanget kom sig dels av ett behov för att särskilt artikulera transpersoners behov, och dels av splittringar inom hbtq-rörelsen i Serbien.
I parken framförde aktivister och transpersoner krav på förenklade administrativa procedurer i samband med könskorrigering. Det var första gången någonsin som transpersoner firade en egen Pride och framförde politiska krav i offentligheten i Serbien.

Text och foto: Christina Wassholm
[email protected]

Med tanke på tidigare våldsamma angrepp tog polisen inga risker.

Med tanke på tidigare våldsamma angrepp tog polisen inga risker. Foto: Christina Wassholm

Läs mer om Pride i Belgrad från Amnesty Press
28 september: En Prideparad i Belgrad utan våldsamma motattacker (28 september 2014)

Trots förbud – 200 tågade i nattligt Pride i Belgrad (28 september 2013)

Amnesty Press i Belgrad: Prideparad förbjuds - ”Staten har helt enkelt kapitulerat för våldsverkarna” (5 oktober 2012)

Kravallpolis på Belgrads gator - trots att Pride har stoppats (2 oktober 2011)

140 skadade, 240 gripna under Belgrad Pride - president Tadic lovar hårda tag mot huliganerna (10 oktober 2010)

5 000 poliser ska skydda Pride i Belgrad – högerextremister hotar stoppa paraden på söndag (4 oktober 2010)

Återigen – ett inställt Pride i Belgrad (22 oktober 2009)

Se också
Amnestyfilm om Pride 2010 (youtube)

Kort film från Bloody Pride 2001. Varning för våldsamma bilder.

reportage | 2015-09-20
Av: Christina Wassholm