Kvinnorättsförsvarares vardag: Hat, hot och mordförsök

Kvinnorättsförsvarare runt om i världen blir dagligen hotade och trakasserade på internet, via media, på gatan och där de arbetar och bor. Med kampanjen ”Femdefenders” vill organisationen Kvinna till Kvinna hylla de modiga personer som står upp för kvinnors rättigheter, samtidigt som de granskar hur hatet mot dem faktiskt ser ut.

reportage | 2014-12-08
Av: Lisa Olsson
Seminariedeltagarna; utrikesminister Margot Wallström, Mary Jane Real, en kvinnorättsförsvarare från Albanien, Asma Jahangir och Lara Aharonian.

Seminariedeltagarna; utrikesminister Margot Wallström, Mary Jane Real, en kvinnorättsförsvarare från Albanien, Asma Jahangir och Lara Aharonian. Foto: Lisa Olsson

Vid ett välbesökt seminarium på Medelhavsmuseet i Stockholm den 28 november fick publiken höra fasansfulla berättelser om hur det kan vara att försvara kvinnors rättigheter i länder som Albanien, Armenien och Filippinerna. Utrikesminister Margot Wallström (S) inledde seminariet och berättade att våldet mot kvinnor påverkar ungefär en miljard kvinnor och flickor i världen.

– Det är siffror som nästan kan få en att tappa hoppet, men det är ju det sista som försvinner och den nya granskningen visar också att kvinnor inte bara är offer, säger hon.

I år är det 20 år sedan FN inrättade en särskild rapportör om våld mot kvinnor och sedan 2009 är det Rashida Manjoo från Sydafrika som innehar titeln. Hon har kallat våldet mot kvinnor för en ”genomträngande och utbredd epidemi”. Margot Wallström berättade om hur hon ser en feministisk utrikespolitik som ett steg framåt.

– Det handlar främst om tre saker; representation, resurser och respekt. På utrikesdepartementet har vi just nu flera kvinnor på höga positioner, vilket har resulterat i att många utländska besökare alltid börjar med att berätta att de har anställt fler kvinnor, säger Margot Wallström och får publiken att skratta.

– När det gäller resurser så handlar det inte bara om pengar utan om att man hela tiden måste ha ett genusperspektiv på projektet, berättar hon. Ett exempel är en ny bro som byggdes i Sri Lanka. Den hjälpte till att underlätta människors vardagsliv, men problemet var att det inte fanns någon gångbana på den. Och i det här samhället körde kvinnor inte bil utan de promenerade. En klar miss eftersom man inte hade haft ett genusperspektiv på projektet. Respekt handlar förstås om att vi varje dag måste stå upp och försvara kvinnorättsförsvarare runt om i världen.

Kvinna till Kvinnas generalsekreterare Lena Ag berättade om granskningen och kampanjen #femdefenders.

Kvinna till Kvinnas generalsekreterare Lena Ag berättade om granskningen och kampanjen #femdefenders. Foto: Lisa Olsson

Kvinna till Kvinnas generalsekreterare Lena Ag berättade om kartläggningen över hoten mot kvinnorättsförsvarare. Sju av tio femdefenders har utsatts för hat eller hot på offentliga platser. 14 procent har överlevt mordförsök. Lena Ag menar att stöd och erkännande från omvärlden är oerhört viktigt för att kvinnorna ska orka fortsätta.

– Det är 66 femdefenders som har svarat på vår enkät och jag blir djupt oroad när jag hör talas om vad de utsätts för. Hoten är ofta sexualiserade och flera av dem har tvingats fly efter mordhot. Vem kommer att arbeta för kvinnors rättigheter om de här femdefenders stoppas? Svaret är ingen, säger Lena Ag.

Journalisten Judith Kiros modererade en panel av flera kvinnorättsförsvarare; Lara Aharonian från Armenien, Mary Jane Real från Filippinerna och en kvinnorättsförsvarare från Albanien som inte vill bli namngiven på grund av hotbilden mot henne.

Journalisten Judith Kiros var moderator.

Journalisten Judith Kiros var moderator. Foto: Lisa Olsson

Lara Aharonian jobbar för organisationen Women’s Resource Center Armenia där hon hjälper kvinnor som utsatts för våld i nära relationer, vilket är cirka 60 procent av kvinnorna i landet. Det finns ingen lag mot våld mot kvinnor i Armenien, vilket gör det svårt att få fram tydlig statistik över hur utbrett problemet är.

– Vi vet att minst elva kvinnor dödades senaste månaden. Men det kan vara många fler som vi aldrig får reda på, säger hon.

Det finns bara ett center med skyddat boende för kvinnor i hela Armenien. Lara Aharonian och hennes kollegor har blivit hotade av extremistgrupper som säger att de hotar traditionella familjevärderingar:

– De för en kampanj mot oss och min inbox är full med mordhot. Vi fick tillfälligt stänga ned centret för att skydda oss själva. Men de vinner inte. Vi är kvar!

Flera gånger har media varit med och spridit hat och kampanjat mot organisationen. Det är något som kvinnorättsförsvararen från Albanien också känner igen. Hon är föreståndare på ett skyddat boende och får ofta ta emot dödshot från män vars fruar finns på boendet.

– De har skickat våldtäktshot direkt till min dotter. Och media samarbetar ofta med förövarna och har bland annat avslöjat var kvinnocentret ligger. De har också skrivit att vi gör flickorna prostituerade. Många tror på det som står i media, för det finns inte mycket annan information, säger hon.

Mary Jane Real är en av grundarna till den internationella koalitionen för kvinnorättsförsvarare och pekar på att det nu, i och med sociala medier, finns en ny plattform för hat och hot.

– Och det blir allt vanligare att hoten riktas mot kvinnorättsförsvarare och inte bara mot offren. Straffriheten är ett stort problem, säger hon.

Lara Aharonian menar att det är svårt för kvinnor i vissa regioner att göra sig hörda. Därför behöver de stöd från det internationella samfundet och det är viktigt att representanter från olika organisationer besöker de här regionerna.

Stämningen på seminariet är laddad och den pendlar snabbt mellan hopp och förtvivlan. Kvinnorättsförsvaren från Albanien bryter ihop när hon berättar om hoten och en aktivist från Egypten som finns i publiken vill absolut inte bli fotad på grund av hoten som plötsligt känns påtagligt närvarande.

På slutet av seminariet väcks hoppet dock till liv igen, när Right Livelihood-pristagaren och människorättsjuristen Asma Jahangir från Pakistan gav stöd till sina yngre kollegor i panelen.

– Även jag har kallats prostituerad och vet ni, jag är glad för det. En parlamentsledamot kallade mig ”den mest hyllade prostituerade i Pakistan”, säger hon och skrattar. Vi är vana och vi vägrar att backa.

Nyligen vann hon en tvist mot en tidning för första gången. De skrev bland annat att hon förtjänade att dö och att hon var anti-islamisk för att hon kritiserade lagarna.

Asma Jahangir och Margot Wallström i en djup diskussion.

Asma Jahangir och Margot Wallström i en djup diskussion. Foto: Lisa Olsson

Asma Jahangir lever med polisskydd och har blivit attackerad flera gånger. Hon känner igen sig i paneldeltagarna och berättar om en förlamande rädsla som försvann först när ilskan tog över.

Hon har några tips till andra kvinnorättsförsvarare där det viktigaste är att inte isolera sig själv eftersom man då blir mer utsatt.

– Sök stöd och se till att bli så mainstream som möjligt. Det kan ta tid, men för mig innebär det att jag nu har både jurister och journalister som står upp för mig. Och förlora aldrig ditt sinne för humor, säger Asma Jahangir och får hela rummet att le.

Text: Lisa Olsson

Läs mer om Asma Jahangir

RIGHT LIVELIHOOD-PRISET: ”Vi har betydligt större yttrandefrihet nu” (Amnesty Press 30 november)

reportage | 2014-12-08
Av: Lisa Olsson