”Min regering ser mig som en statsfiende” – filmare från Nigeria söker asyl i Sverige

På andra våningen i en hyreslänga i småländska Anneberg, bor 44-årige Sunday Dolph Christopher. I en medfaren lägenhet han delar med fyra andra asylsökande. Förra sommaren övergav han sitt hem i södra Nigeria, på flykt undan politisk förföljelse.

reportage | 2014-03-02
Av: Daniel Gyllenpistol
Poliser, som är tillsatta att skydda befolkningen, åker runt och dödar folk godtyckligt, säger Sunday Dolph Christopher.

Poliser, som är tillsatta att skydda befolkningen, åker runt och dödar folk godtyckligt, säger Sunday Dolph Christopher. Foto: Åsa Wallin

Sunday Dolph Christopher är dokumentärfilmare. En oberoende filmare, som under lång tid arbetat med att upplysa om oroande sociala och politiska förhållanden i sitt hemland.
– Min regering ser mig som en statsfiende, säger han och strör några mått frystorkat kaffe i en kopp med hett vatten.
– När jag tvingades lämna Nigeria arbetade jag med att avslöja saker som regeringen inte vill att befolkningen ska känna till, fortsätter han.

Det är viktigt att förstå att den allmänna utbildningsnivån i Nigeria är oerhört låg, utvecklar han och tillägger:
– Regeringen är inte speciellt intresserad av att informera folket om saker som inte leder till att de själva tjänar pengar.
Istället vill de ge sken av att situationen i Nigeria är bättre än den egentligen är, anser Sunday Dolph Christopher.
– En outbildad befolkning är helt enkelt en lättmanipulerad befolkning.

Han ursäktar sig för att hämta något ur en garderob. Återvänder med en mapp i handen, viker undan förslutningsklaffen och tummar på innehållet.

Sunday Dolph Christopher öppnar mappen och sprider ut dokument, pressklipp och bilder framför sig.

Sunday Dolph Christopher öppnar mappen och sprider ut dokument, pressklipp och bilder framför sig. Foto: Åsa Wallin

Kunskapsbristen är ödesdiger, förklarar Sunday Dolph Christopher. Tillsammans med den förhärskande korruptionen raserar den alla möjligheter till enighet och rättvisa i landet. Det är därför han gör film.
– Korruptionen i Nigeria är värre än på länge. Den pågår helt öppet och påverkar alla. Det är helt absurt.

Numera är det omöjligt att särskilja skurkar från statsmän, anser Sunday Dolph Christopher:
– Kriminella och politiker allierar sig med vem som helst som har tillräcklig makt eller kan erbjuda beskydd.

Sunday Dolph Christopher berättar att han arbetat mycket med att beskriva länken mellan korruptionen och de människorättsbrott som följer i dess kölvatten.
– Problemen i dagens Nigeria går djupare än att makthavare dagligen bryter mot människors lagstadgade rättigheter. Majoriteten av befolkningen vet inte ens om att det existerar något som kallas rättigheter, förklarar han.

Han öppnar mappen och sprider ut dokument, pressklipp och bilder framför sig. Utifrån dessa börjar han bland annat beskriva hur korruptionen gjort vanliga polistjänstemän till mördare.
– Poliser, som är tillsatta att skydda befolkningen, åker runt och dödar folk godtyckligt. Det kan till exempel röra sig om att man stoppar någon i en rutinmässig trafikkontroll och det uppstår en dispyt kring den obligatoriska mutan.

Säkerhetsstyrkorna i JTF  anklagas för att ha bränt ned butiker och bostäder vid Lawan Bukar junction i Maiduguri den 22 maj 2012.  Ibrahim Bukar Tela låste in sig i sin butik men  JTF satte eld på byggnaden och han brändes inne.

Säkerhetsstyrkorna i JTF anklagas för att ha bränt ned butiker och bostäder vid Lawan Bukar junction i Maiduguri den 22 maj 2012. Ibrahim Bukar Tela låste in sig i sin butik men JTF satte eld på byggnaden och han brändes inne. Foto: Privat/AI

Dödsskjutningarna följs i princip aldrig upp, förtydligar han. Kropparna obduceras inte, utan begravs snabbt. Ibland bryr sig polisen inte ens om att meddela den avlidnes familj.
– Om någon kräver en rättslig process hävdar de att det är omöjligt att identifiera de inblandade poliserna. Det spelar ingen roll om det finns ögonvittnen.

Vanligt folk lever i ständig skräck för vad polisen eller säkerhetstjänsten kan utsätta dem för, berättar Sunday Dolph Christopher.
– Men ingen vågar kritisera detta.
Det är lätt att själv bli en måltavla, utvecklar han.

Sedan en tid tillbaka skakas Nigeria av upprepade bombdåd, förklarar Sunday Dolph Christopher. Dåd som den islamistiska organisationen Boko Haram uppges ligga bakom och som vållar enormt lidande bland civilbefolkningen.
Sunday Dolph Christopher har följt utvecklingen noga och ägnat mycket tid åt att granska den nigerianska säkerhetstjänstens agerande kring dåden.

Den 26 april 2012 bombade Boko Haram tidningen This days kontor i Abuja och Kaduna. Nio personer dödades.

Den 26 april 2012 bombade Boko Haram tidningen This days kontor i Abuja och Kaduna. Nio personer dödades. Foto: Privat/AI

This Day efter bombningen.

This Day efter bombningen. Foto: Privat/AI

– Boko Haram har tusentals liv på sitt samvete genom attentaten de tagit på sig ansvaret för. Men regeringen pekar även ut dem för dåd de troligtvis inte utfört.
I dessa fall använder regeringen Boko Haram som syndabockar, ibland för övergrepp som säkerhetstjänsten utsätter befolkningen för, hävdar han.
– Deras arbetsmetoder är ytterst brutala.

Hot, tortyr och mord har blivit standardförfarande inom säkerhetstjänsten, förklarar han och pekar ut genom fönstret, ned mot Annebergs enda pizzeria.
– Säg att någon spränger den där pizzerian. Människor dör i attentatet och efter en stund anländer säkerhetsstyrkorna. De samlar ihop alla män som befunnit sig i närheten under vapenhot och påstår att de är skyldiga. Protesterar någon skjuts han på plats. Resten förs bort. Ungefär så går det till i Nigeria.

I efterdyningarna skuldbeläggs Boko Haram för såväl bombningen som för de som fallit offer för säkerhetsstyrkornas gevärskulor, anser Sunday Dolph Christopher.
– Jag har intervjuat många ögonvittnen och deras versioner stämmer inte alls med den bild regeringen ger oss.

Utåt sett vill regeringen få det att framstå som att de söker en fredlig lösning, fortsätter han. Men istället eldar säkerhetsstyrkornas hantering av konflikten på de redan ansträngda motsättningarna mellan kristna och muslimer, förklarar Sunday Dolph Christopher.
– Målet med filmerna var att uppmärksamma folk på att regeringen och säkerhetsstyrkorna också bär en del av ansvaret för att våldet eskalerar.

Nigeria är på väg att bli ett bårhus, berättar han. Med presidenten Goodluck Jonathan som dess tillsyningsman:
– Och tyvärr verkar han föredra att bårhuset fylls, än att hjälpa till på akutavdelningen.

Den 14 april 2012 tar Sunday Dolph Christopher emot ett oväntat telefonsamtal. I andra änden hörs en obekant mansröst. Han säger sig vara reporter och gillar hans regeringskritiska filmer.
– Mannen beundrade mitt mod och ville börja arbeta ihop.
Men hela samtalet verkade misstänkt, minns Sunday Dolph Christopher. Mannen i luren drevs av en underlig iver samtidigt som han uttryckte sig lösryckt.
– Från och med då förstod jag att de hade ögonen på mig.

Nigerianska flyktingar i ett läger i norra Kamerun. I juni 2013 fanns nästan 2 000 flyktingar i lägret som placerades 10 mil in i Kamerun för att öka säkerheten mot attacker från Boko Haram.

Nigerianska flyktingar i ett läger i norra Kamerun. I juni 2013 fanns nästan 2 000 flyktingar i lägret som placerades 10 mil in i Kamerun för att öka säkerheten mot attacker från Boko Haram. Foto: IRIN

Kort därefter grips Sunday Dolph Christopher och tas till förhör på polisstationen i Benin City. Han släpps inom ett dygn, men innehållet på hans dator konfiskeras.
Det går ytterligare en tid och han grips återigen. Denna gång när han tar bilder av förödelsen efter ett bombdåd i Kaduna, tillsammans med några reportrar.
– Därifrån fördes jag till en anläggning i Abuja som kallas ”slakthuset”. Där torterades jag under två veckor.

Man förstår vad som kommer hända en när man hamnar där, förklarar han.
– Det ligger tomhylsor överallt och folk dödas dagligen. Under tiden de torterade mig ställde de frågor: ”Vem arbetar du för?”, ”Varifrån får jag min information?”, ”Vem skulle jag skicka bilderna till?”.

Från ”slakthuset” förflyttas han till en polisstation i Auchi.
Efter ungefär tre veckor angrips stationen i samband med ett bankrån. Sunday Dolph Christopher flyr i tumultet men arresteras på nytt, när han är på väg hem till sin familj. Han transporteras istället till polisstationen i Gwoza.

Boko Haram attackerar främst i norra Nigeria.

Boko Haram attackerar främst i norra Nigeria. Foto: Courtesy of the University of Texas Libraries/AI

– Även den attackeras. Den här gången av Boko Haram. De dödade polischefen, hans ställföreträdare, ytterligare en polis och fyra civila. De bröt sedan upp alla celler och eskorterade några av fångarna därifrån.

Sunday Dolph Christopher tar sig ut på egen hand och försvinner in i folkmassan som samlats utanför. – Gud vet vad som hänt mig om polisstationen inte blivit attackerad. Jag hade nog inte kommit levande därifrån.
Skakad och rådvill beslutar han sig för att inte återvända till sin familj, utan flyr landet.

Nio månader senare sitter Sunday Dolph Christopher i en medfaren lägenhet i Småland och inväntar beslut från migrationsverket, tillsammans med fyra andra asylsökande.
I Nigeria fortsätter bombdåden.

Daniel Gyllenpistol

Amnesty kritiserar både säkerhetsstyrkorna och Boko Haram

Rose Marie Asker är svenska Amnestysektionens landsamordnare för Nigeria och reser regelbundet i landet.

Hur bedöms situationen i Nigeria, utifrån ett människorättsperspektiv?
– Enligt de senaste Amnestyrapporterna har situationen förvärrats i landet. Vi hör bland annat talas om fler utomrättsliga avrättningar, där polis och säkerhetstjänst skjuter människor helt öppet. Dessutom försvårar man konsekvent utredningen av dessa påstådda brott mot befolkningen. Förekomsten av regelbunden tortyr och olaga frihetsberövanden är också fastslaget i flera rapporter. Människor som arbetar för mänskliga rättigheter är en given målgrupp för polis och säkerhetstjänst.

Hur påverkar konflikten med islamistiska Boko Haram civilbefolkningen?
– Förutom att Amnesty oroas över antalet människor som dör eller skadas allvarligt i samband med bombdåden, riktar vi skarp kritik mot säkerhetstjänstens sätt att slå tillbaka mot Boko Haram. Deras agerande går ofta ut över helt oskyldiga. Dessutom är det rättsliga skyddet för människor som misstänks vara inblandade i bombningarna oerhört bristfälligt. Även om Boko Haram gjort sig skyldiga till allvarliga människorättsbrott, förtjänar de anklagade en rättsäker process.
– Säkerhetstjänsten utsätter människor för godtyckliga gripanden, försvinnanden och utomrättsliga avrättningar. Därtill utsätts kvinnor systematiskt för sexuella övergrepp. Det viktigt att påpeka, då detta ofta glöms bort. Det är oroande att regeringen inte gör mer för att kontrollera sin egen säkerhetstjänst.

Vilken inverkan har korruptionen på människors liv och rättigheter?
– Korruptionen är utbredd och genomsyrar egentligen hela samhället, uppifrån och ner. Alla dras in i det korrupta systemet och det påverkar definitivt människorättssituationen i landet. Rättsapparaten är exempelvis enormt ineffektiv. Gripna kan få vänta i månader, ibland år, i väntan på åtal och rättegång. I vissa fall påverkas även utgången i rättssalen av korruptionen.

Daniel Gyllenpistol

Senaste nytt från Nigeria: Nigeria violence: Many die as militants destroy village (BBC 2 mars)

Läs mer från Amnesty Press

”Mr Human Rights” fick pris (Amnesty Press nr 5/2013)

MR-DAGARNA: Justine Ijeomah fick årets Per Anger-pris (Amnesty Press 15 november 2013)

Fortsatt jakt på ”talibanrebeller” i Nigeria – 10 000 har flytt sina hem (Amnesty Press 12 januari 2004)

Mer från Amnesty

Nigeria: More than 600 killed in the last two months (Amnesty 28 februari)

Carnage in northern Nigeria amounts to crimes against humanity (Amnesty 17 februari)

Nigeria: No justice for the dead (Amnesty 4 februari 2013)

Nigeria: Killing at will: Extrajudicial executions and other unlawful killings by the police in Nigeria ( Amnesty 9 December 2009)

reportage | 2014-03-02
Av: Daniel Gyllenpistol