Europeiskt Socialt Forum har kommit till Malmö

reportage | 2008-09-19

Klimatet må vara på väg att ändras men 17 september var en kylig höstkväll till och med i Malmö. Runt tusen personer trotsade ändå kylan och mörkret och begav sig till Folkets Park för att vara med om invigningen av European Social Forum. Talare från en rad olika länder framträdde och med LO:s ordförande Wanja Lundby -Wedin och ärkebiskop K G Hammar gavs stöd till Forumet från institutioner som av en del ses som etablissemanget.

Vid ingången trängdes Rättvisepartiet Socialisterna och Elevkampanjen med andra trotskistiska grupper som försökte locka nya anhängare. Men framför scenen var det glest. Arrangörerna av European Social Forum,ESF, har talat om 20 000 besökare och den största demonstrationen i Malmös historia på lördag men det återstår att se om dessa mål kommer att nås.

Det fanns en känsla av 1970-tal över invigningsceremonin i Folkets Park när den inleddes med boliviansk folkdans och avslutades med ett kulturarrangemang med Mikael Wiehe, svensk proggmusiks nestor. På 1970-talet stod Latinamerika i centrum och samma sak gällde nu då Carmen Valer Blanco, en av konferencierna, manade till solidaritet med Bolivia:

  • Bolivias folk och den folkvalde presidenten Evo Morales behöver vårt stöd mot de fascistiska och rasistiska krafterna.

Boliviansk folkdans

Unga och gamla Malmöbor blandades med fackföreningsmedlemmar och sociala aktivister från Europas olika delar när Anneli Philipsson (v), kommunalråd i Malmö, i sitt tal kopplade ihop staden Malmö med kampen ut i världen och önskade ESF-deltagarna välkomna att inta Malmö. Malmö kommun har anslagit 2,5 miljoner kronor till ESF, vilket väckt kritik från den moderata oppositionen i kommunen.

  • Redan innan ni har kommit hit för att delta i ESF finns människor från 170 länder som talar 100 språk, sade Anneli Philipsson. Malmö har förvandlats från industristad, där en fjärdedel av jobben försvann i början av 1990-talet, där till en stad där högskolan står i centrum. Men det är en stad där många aldrig kommer in på arbetsmarknaden eller bostadsmarknaden.

  • En del av er som är här kommer från länder som har utsatts för imperialismens härjningar medan andra kommer från länder som utför dessa härjningar, sade Anneli Philipsson. Men det som förenar er är den internationella solidariteten och den politiska kampen för att människors behov och rättigheter ska vara det som styr.
    Anneli Philipsson pekade på att kampen mot nedläggningen av en lokal vårdscentral är en del av kampen för rätten till hälsa:

  • Kampen mot FRA-lagen är en del av den internationella kampen mot repressionen som följt i spåren av kriget mot terrorismen och när vi kräver ett stopp för diskrimineringen av muslimer så är det en del av kampen mot rasismen runt om i världen.

Hans Caldaras från Romskt kulturcentrum var också konferencier i Folkets Park men han höll också en flammande appell för romers rättigheter i Europa:

  • Det är fullständigt oacceptabelt att människor ska tvingas fly till ett annat land på grund av förföljelser i Europa. Antiziganismen växer i Europa och vi ser vad som händer i Italien. Om vi inte sätter stopp för detta kan det leda till en upprepning av vad som hände i Europa för 60 år sedan.

”En annan värld är möjlig” är forumrörelsens slagord. Flera talare anknöt till detta och menade att kampen måste intensifieras för ”Ett annat Europa”.
Nina Sankari från Polen talade för European Feminist Initiative och gick till hårt angrepp mot EU, som enligt henne står för en nyliberal och patriarkal politik. Nina Sankari varnade för att klerikalismen tolereras och sade att religiösa samfunds ökande inflytande får svåra konsekvenser för kvinnor:

  • All sorts fundamentalism växer och aborträtten hotas i ännu fler länder än de fem europeiska länder som har abortförbud. Vi måste kämpa för ett sekulärt Europa med lika rättigheter mellan kvinnor och män.

Wanja Lundby-Wedin

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin, representerade inte bara LO:s medlemmar utan poängterade att hon också är ordförande för Europeiska fackliga samorganisationen, som har 60 miljoner medlemmar. Hon menade att det inte handlar om att kämpa mot globaliseringen som sådan.

  • Däremot ska vi bekämpa dessa negativa sidor, sade Wanja Lundby-Wedin. Och där har fackföreningsrörelsen en viktig roll att spela.
    Hon tog upp det så kallade Laval-fallet, där ett lettiskt byggföretag utförde arbete i Sverige, och hon tog upp den dom som har avkunnats i EG-domstolen.

  • Jag kan försäkra er att den europeiska fackföreningsrörelsen aldrig kommer att acceptera att hänsyn till marknaden kommer att gå före grundläggande mänskliga rättigheter för arbetare.

Den indiska författaren Vandana Shiva kom med en hård civilisationskritik i sitt tal:

  • För 200 år sedan gav de oss industrialiseringen som nu håller på och förstör vår planet. För 50 år sedan handlade om idén om utveckling och för 15 år sedan kom globaliseringen som har förstört så många liv. I Indien har 200 000 bönder begått självmord. Men en ekonomi byggd på girighet kan inte överleva, menade Vandana Shiva och möttes av jubel:

  • Nu har Lehman Brothers gått omkull, liksom Enron för några år sedan. Det kommer gå på samma sätt för Monsanto, BP och Shell!

Vandana Shiva

Konflikten mellan Israel och Palestina fortsätter utan någon lösning i sikte. Israeliskan Angela Godfrey Goldstein, aktiv i Free Gaza Movement och Israeliska kommittén mot husförstörelse uppmanade till protester mot den israeliska politiken i Gaza:

  • Igår blev en aktivist från Free Gaza Movement, Vittorio Arrigoni, sårad när israeliska flottan öppnade eld mot fiskebåtar från Gaza. Sedan år 2000 har 14 fiskare från Gaza dödats bara för att de försökt fiska utanför sin kust. Ni måste se genom lögnerna om en fredsprocess från Annapolis och se på fakta.
    Angela Godfrey Goldstein menade att Israels politik syftar till att förhindra bildandet av en livskraftig palestinsk stat.

  • Vi måste fortsätta arbeta för demokrati, mänskliga rättigheter, fredlig samexistens och regional utveckling, sade hon.

Mustafa Barghouti är en oförtröttlig palestinsk aktivist som ställt sig utanför både Fatah och Hamas och kritiserat det palestinska ledarskapet. Han höll ett kraftfullt tal där han sade att den internationella rörelsen och forumrörelsen inte gjort tillräckligt för att stödja det fredliga massmotstånd som med ickevåldsmetoder bekämpar den israeliska ockupationspolitiken.

  • Den israeliska politiken är rena apartheidpolitiken, sade han. Inte ens i i USA under rasåtskillnaden eller i Sydafrika under apartheid fanns det vägar som i dagens Västbanken där bara israeliska bosättare och militärer får köra.

Mustafa Barghouti påminde om att det hade gått 60 år sedan Folke Bernadotte den 17 september 1948 mördades av judiska extremister.

  • Greve Bernadotte hade skickats av Sverige och FN för att uppnå fred. Han gav sitt liv för sin tro på rättvisa och fred, påminde Mustafa Barghouti.

Loukia Kotronaki, studentledare från Aten, var en av dem som var med och arrangerade ESF i Grekland 2006. I sitt tal framhöll hon hur studenterna genom framgångsrik gatustridera och politiskt arbete hade lyckats stoppa ett privatiseringsförslag kring universitet.

Sebath Tuncel sitter som turkisk parlamentsledamot för DTP, det Demokratiska samhällspartiet. Partiet hotas nu av förbud och författningsdomstolen behandlar i dagarna ärendet. När hon inledde sitt tal tog några åhörare fram flaggor med porträtt av Abdullah Öcalan, ledaren från PKK som sitter i turkiskt fängelse. Sebath Tuncel satt själv i fängelse , anklagad för medlemskap i PKK, när hon vid valet 2006 kandiderade till parlamentet.

  • Anledningen till att DTP fick in 21 parlamentsledamöter var att vi fick stöd från alaviter och kurder, de som vill att kvinnor ska slippa sexistiskt förtryck och de som vill att bögar och lesbiska ska ha rättigheter, sade hon.

Hon menade att det väpnade uppror PKK startade 1984 inte är orsaken till dagens problem, utan menade att rötterna finns i den författningen som antogs på 1920-talet där bara turkar ges rättigheter.

  • Konflikten handlar om kurders rätt till egen kultur, eget språk och egen identitet, sade hon.

Invigningens siste talare var ärkebiskop K G Hammar som framhöll allas ansvar att arbeta för rättvisa, solidaritet och lika rättigheter:

  • Om vi förverkligar detta då är också en annan värld möjlig.

På torsdagen startade på allvar ESF där cirka 250 seminariepunkter och 400 kulturevenemang konkurrerar om deltagarnas uppmärksamhet. På lördag hålls en demonstration under parollen ”Makten åt folket – mot kapitalism och miljöförstöring”.
Hundratals organisationer deltar på ett eller annat sätt i ESF. I Sydsvenskan gjordes i onsdags ett försök att med hjälp av grafik förklara bredden på Forum

Text och bild: Ulf B Andersson

Amnesty på ESF

reportage | 2008-09-19