Fackeltåg för frihet

reportage | 2011-03-07

Bestämda steg mot Egyptens ambassad.

Drygt 200 människor samlades vid Raoul Wallenbergs torg för att visa solidaritet för demonstranterna i Mellanöstern och Nordafrika. I en sprakande fackelmarsch genom Stockholm lämnades en ___jasminblomma_ tillsammans med en appell vid Egyptens, Tunisiens, Algeriets, Libyens och Saudiarabiens ambassadportar.

Amnesty, Stockholms musikteater, Kristna freds, Kvinna till Kvinna, Diakonia, Rädda Barnen och Svenska freds arrangerade den 4 mars en manifestation för de i Mellanöstern och Nordafrika som kräver demokrati och mänskliga rättigheter. Bland talarna fanns också skådespelarna Krister Henriksson och Lena Endre.

På bara några minuter fylldes Raoul Wallenbergs torg av nästan 200 människor. Tända facklor delades ut medan Amnestys generalsekreterare Lise Bergh värmde upp talarplatsen.
– Det som händer i Nordafrika och Mellanöstern är historiskt. Människor av alla åldrar, alla samhällsklasser, kvinnor och män, har gått ut på gatorna och kräver att få respekteras och få möjlighet till ett värdigt liv, sade Lise Bergh.
– Vi ska skicka ut bilder från vår manifestation för att visa vårt stöd och vi ska ställa krav på de som sitter vid makten genom att lämna appellerna vid ambassaderna, fortsatte hon.

Facklor längs Karlavägen.

– Vi visar att vi står bakom demonstranternas krav på rättvisa och fred genom deras ickevålds-kamp. Demonstrationer har visat sig vara det mest effektiva medlet för att uppnå fred och rättvisa, sade Elisabeth Lundgren, generalsekreterare för Kristna Fredsrörelsen.

Men även i de länder där befolkningen lyckats i sin strävan att resa sig finns det frågor kvar att uppmärksamma. När Egypten nu har bildat en kommitté som ska skriva landets nya konstitution deltar inte en enda kvinna.
– Kvinnor från alla delar av samhället måste sitta med vid bordet som fullvärdiga medlemmar, sade Lise Bergh.

Lena Ag, generalsekreterare på Kvinna till Kvinna, förklarade att det nu finns en historisk möjlighet att flytta positionen för kvinnor.
– En fallen diktatur är inte en garanti för kvinnors rättigheter. Kvinnor vet att de måste kämpa parallellt – allas rätt är inte automatiskt kvinnors rätt, sade Lena Ag.

Krister Henriksson läste en dikt av Sydafrikas förre president Nelson Mandela och Lena Endre kritiserade omvärldens tystnad.
– Varför tar inte våra politiker ställning för folket i förtryckta länder redan när det pågår? Varför bedriver vi affärer med diktaturer? Vi måste stå upp även när det hotar våra intressen, ropade Lena Endre över torget och fortsatte:
– Många är beredda att kämpa för frihet trots stora risker. Ingen kan kväva en människas längtan efter frihet. De trotsar sin rädsla och reser sig och säger från. Världen verkar vara redo för någonting nytt. Till de som förtrycker och låser in säger vi: Ge upp!

Lena Endre

Efter talen begav sig ett långt tåg ner för Strandvägen i skymningen med sprakande facklor. Appellerna innehöll samtliga organisationers krav på reformer för mänskliga rättigheter, med start i att styrande i länderna ska tillåta mötesfrihet och demonstrationsfrihet. Länderna uppmanas också att utreda övergrepp som begås av polis och militär under demonstrationerna.

Lise Bergh läser delar ur appellen.

Utanför Egyptens ambassad på Strandvägen läste Lise Bergh upp korta stycken ur appellen som sedan hängdes tillsammans med en blomma vid porten. Promenaden fortsatte i långa ringlande led runt slaskpölarna upp längs Narvavägen med ett stopp vid Tunisiens ambassad och sedan ner längs Karlavägen mot Algeriets ambassad och avslutades vid Libyens och Saudiarabiens ambassader i närheten av Tekniska högskolan. Samtliga ambassader var tomma på personal innan helgen och manifestationens representanter möttes av tomhet eller vakter.

Text och foto: Yvette Lindholm

Varför är du här idag?

Sandrine: Människorna i arabvärlden behöver stöd, i alla fall moraliskt. Det är svårt att göra något annat. Jag hoppas de lyckas bygga en bra regering och får säga till om vad som händer i deras länder.

Rickard Olseke: Jag tycker att det är viktigt att vi visar vårt stöd för de som kräver frihet. Det är fortfarande osäkert vad som händer men det verkar går åt rätt håll i Tunisien och Egypten. Den stora oron är ju i Libyen.

Eva-Lill Giesecke: Det är den viktigaste fråga vi har – mänskliga rättigheter. Det låter enkelt men det är det svåraste. Många kommer få slåss för sina liv för att överleva, den morgondagen är inte självklar. Det blir en starkt drivkraft att slåss för sitt liv.

Läs mer

Följ händelserna i Nordafrika och Mellanöstern på amnesty.se

Amnesty Press

Arabvärlden revolterar för demokratin, 9 februari 2011

Pressnotiser från Amnesty

Khadaffi måste stoppa blodbadet 21 februari 2011

Övervåld mot demonstranter måste stoppas 27 januari 2011

Fortsatta angrepp mot media 1 februari 2011


Militären måste skydda demonstranterna 3 februari 2011


Säkerhetsstyrkornas övervåld måste stoppas 15 februari 2011

Demonstranter dödade av polisvåld 16 februari 2011


Khadaffi måste stoppa blodbadet 21 februari 2011


Män gripna för försök att bilda politiskt parti 23 februari 2011


Dödliga attacker mot demonstranter 24 februari 2011


Oppositionsledare försvunna 1 mars 2011

reportage | 2011-03-07