Proteststorm mot avrättningar i Indonesien

President Joko “Jokowi” Widodo får skarp kritik för fyra avrättningar den 29 juli. Ytterligare tio avrättningar är planerade. Här svär han presidenteden 20 oktober 2014.

President Joko “Jokowi” Widodo får skarp kritik för fyra avrättningar den 29 juli. Ytterligare tio avrättningar är planerade. Här svär han presidenteden 20 oktober 2014. Foto: Indonesia's State Administration Agency

Det var skyfall och åska när fyra dödsdömda fångar; Fredi Budiman, Humphrey Jefferson Ejike, Michael Titus Igweh och Seck Osmane 45 minuter efter midnatt, lokal tid, den 29 juli hämtades ur sina celler på fängelseön Nusa Kambangan och arkebuserades. De fyra männen var dömda för narkotikabrott och två av dem var nigerianska medborgare, en senegales medan en var indonesier.

Det var förväntat att 14 avrättningar skulle verkställas men i sista stund var det bara fyra fångar som sköts. The Jakarta Post hann dock gå i tryck med nyheten om att 14 fångar hade avrättats och fick be sina läsare om ursäkt.

Fredagens avrättningar och de ytterligare tio avrättningar som nu planeras har mött en storm av protester. FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Zeid Ra'ad al-Hussein, uttryckte enligt Southeast Asia Globe, sin oro över avrättningarna i Indonesien. EU, Storbritannien och USA har fördömt att dödsstraffet används för narkotikabrott och grannlandet Australien kallade förra året hem sin ambassadör sedan två australiska medborgare hade avrättats för narkotikabrott.

Bland de tio personer som nu väntar på att avrättas finns den pakistanske medborgaren Zulfiqar Ali, som dömdes år 2005 för innehav av 300 gram heroin. Pakistanska regeringen har enligt Jakarta Post vädjat till Indonesien att inte avrätta honom.

Indonesiens förre president B J Habibie har också vädjat om att Zulfiqar Alis fall ska ses över då han ska torterats för att bekänna sitt brott. Enligt Malaysia Herald vädjade på fredagen också Indiens utrikesminister att en indisk medborgare som finns bland de tio dödsdömda inte ska avrättas.

Bland de tio finns också den indonesiska medborgaren Merri Utami som dömdes till döden år 2002 sedan polisen på flygplatsen i Jakarta funnit ett drygt kilo heroin i hennes väska. Hon har vidhållit att hon utnyttjades som ovetande drogkurir av en kanadensisk man. Enligt Amnesty International har Merri Utamis advokat uppgett att hon misshandlades av polis efter gripandet och hotades med våldtäkt om hon inte erkände sig skyldig.

Amnesty International har dokumenterat systematiska brister i Indonesiens rättssystem och funnit att dödsdomar avkunnas efter bristfälliga rättegångar.

Amnesty har under veckan flera gånger uppmanat Indonesiens president Joko “Jokowi” Widodo att inte genomföra avrättningarna och har pekat på att dödsstraff enligt internationell rätt inte är tillåtet vid narkotikabrott. När beskedet kom att fyra av de 14 planerade avrättningarna hade verkställts beklagade Amnesty detta och uppmanade till inställande av de andra tio planerade avrättningarna.

På fredagen förklarade Arrmantha Nasir, språkrör för indonesiska utrikesdepartementet, att användande av dödsstraffet är i enlighet med internationell rätt. Han sade enligt nyhetsbyrån Antara att dödsstraffet är nödvändigt för att bekämpa narkotikahandeln och Arrmantha Nasir framhöll att omkring fyra miljoner indonesier är narkomaner och att 40-50 personer dör varje dag av narkotikamissbruk.

Kabinettssekreterare Pramono Agung försvarade också avrättningarna på fredagen och sade att “det handlar om att skydda den indonesiska nationen från faran med droger”. Samtidigt sade han att dödsstraffet nu ska ses över. Arinta Dea Dini Singgi från Legal Aid Institute och advokat för Merri Utami uttryckte en förhoppning om att detta ska bli en inledning till ett moratorium för avrättningar.

Det återstår nu att se om president Widodo kommer att lyssna på protesterna och inte genomföra de tio planerade avrättningarna. Den katolska kyrkan i Indonesien uppmanade till böner för att stoppa avrättningarna och ett avskaffande av dödsstraffet. Ignatius Suharyo, ärkebiskop i Jakarta, uppmanade i ett budskap alla präster att sprida den katolska kyrkans uppfattning om dödsstraffet.

Ulf B Andersson

29 juli 2016

Läs mer om dödsstraffet
Dramatisk ökning av avrättningar (Amnesty Press nummer 2/2016)

Läs också

What's behind Indonesia's executions of drug traffickers? (CSM 29 juli 2016)

Ulf B Andersson
Amnesty Press