Uzbekistan: Islam Karimov har inlett sin fjärde period som president

Den 10 april svor Islam Karimov eden som president i Uzbekistan för en fjärde period. Ceremonin hölls i parlamentet i närvaro av ordförande i konstitutionsdomstolen, ministrar och utländska diplomater. Den 77-årige Islam Karimov har styrt Uzbekistan sedan 1989, två år innan landet blev självständigt i samband med Sovjetunionens upplösning. Enligt landets författning kan en president bara sitta två perioder men det hindrade inte Karimov från att ställa upp i valet den 29 mars.

Enligt landets officiella valmyndighet deltog 91 procent av de registrerade väljarna i valet. Som väntat vann Islam Karimov en komfortabel seger med över 90 procent av rösterna, rapporterar Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). Tre andra kandidater ställde upp i valet; Khotamjon Ketmonov från Folkets demokratiska parti, Nariman Umarov från det socialdemokratiska partiet Adolat (Rättvisa) och Akmal Saidov från partiet Milli Tiklanish (Nationell pånyttfödelse). Alla tre motkandidaterna ägnade sin valrörelse åt att prisa Islam Karimovs ledarskap.

RFE/RL påminner om att vid valet år 2000 kom den ende motkandidaten Abdulkhafiz Jalalov ut från valbåset och berättade för medier att han hade röstat på Islam Karimov.

Mutabar Tadzhibaeva, människorättsaktivist som frigavs år 2008 och numera lever i exil i Paris, sade till RFE/RL att det inte var möjligt för någon verklig oppositionskandidat att ställa upp då ”det inte finns någon opposition i Uzbekistan” när oppositionella antingen har ”krossats, fängslats, tvingats i exil eller mördats”.

Omkring 300 valobservatörer från 43 länder bevakade valet I Uzbekistan. Ryssen Sergej Lebedev som ledde valobservatörerna från OSS, oberoende staternas samvälde där nio tidigare sovjetrepubliker ingår, sade att valet överensstämde med ”demokratiska principer” och var ”transparent, fritt och demokratiskt'.

Även SCO, Shanghai Cooperation Organization, där Uzbekistan ingår tillsammans med bland andra Kina och Ryssland, kallade valet ”öppet och transparent”.

OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, hade enligt RFE/RL, en annan uppfattning och påtalade bland annat att Karimov helt dominerade medierna.

I slutet av valrörelsen försvarade Islam Karimov behovet av en stark regering för att se till att det inte blir kaos i samhället. Enligt nyhetsbyrån AFP sade han också att ”det kommer att komma en tid då vi ger full frihet till våra medborgare, alla mänskliga friheter och inte minst frihet till medierna”.

Det finns en växande oro i Uzbekistan för att konflikten i Afghanistan nu ska påverka landet. IS, Islamiska staten, uppges vara på väg att etablera en närvaro på flera ställen i landet, också i norra Afghanistan.

Ulf B Andersson

Läs också

​Uzbekistan: USA och Europa blundar för tortyr (Amnesty International 15 april)

/

Ulf B Andersson
Amnesty Press