Oljefatsbomber sprider skräck i Syrien

Byggnad i staden Aleppo som träffats av regimens bombningar.

Byggnad i staden Aleppo som träffats av regimens bombningar. Foto: Zak Brophy/IPS

Inbördeskriget i Syrien har skapat vad som beskrivits som den värsta flyktingkrisen i modern tid. I en ny rapport slår Human Rights Watch fast att den värsta terrorn i landet förorsakas av de så kallade oljefatsbomber som regimens styrkor fäller över civila i rebellkontrollerade områden.

Den fyra år långa konflikten i Syrien visar inga tecken på att avta. Över 200 000 människor beräknas ha dödats i ett krig som fortsätter att eskalera mellan regimens styrkor och en rad olika rebellgrupper, medan leveranser av förnödenheter till civilbefolkningen har svårt att nå fram.

Det värsta vapnet i konflikten är dock de lokalt producerade så kallade oljefatsbomberna, slår HRW fast i en rapport som lanserades den 24 februari. Människorättsorganisationen har med hjälp av satellitbilder kunnat identifiera 450 detonationsplatser i ett tiotal städer som hålls av rebellstyrkor i Daraa samt över 1 000 bombkratrar i Aleppo. Bombningarna utfördes från februari förra året och fram till i januari i år.

Enligt HRW handlar det om platser som bombats med både konventionella sprängladdningar och oljefatsbomber från luften, med hjälp av helikoptrar.

Oljefatsbomberna är billiga och lokalt tillverkade av tunnor som fylls med sprängmedel och metallskrot för att öka sprängverkan. Vanligtvis släpps bomberna av helikoptrar från höga höjder och slår urskiljningslöst.

HRW:s FN-chef Philippe Bolopion säger till IPS att det inte går att fastställa om regimens användning av oljefatsbomber har några kopplingar till Ryssland eller Kina, två länder som står bakom den syriska presidenten Bashar al-Assad. Inget talar dock för att de båda länderna, som har vetorätt inom FN:s säkerhetsråd, kommer att ändra uppfattning om den syriska regimen.

– När tusentals civila slaktas så måste vi fortsätta att kräva att säkerhetsrådet, i synnerhet Ryssland och Kina, tar sitt ansvar – oavsett om det kan verka fruktlöst, säger Philippe Bolopion.

HRW:s biträdande Mellanösternchef Nadim Houry är mycket kritisk till säkerhetsrådets brist på agerande.

– I ett års tid har säkerhetsrådet inte gjort någonting för att stoppa Bashar al-Assads mordiska bombkampanj mot rebellkontrollerade områden - attacker som har terroriserat, dödat och tvingat civila på flykt, säger Nadim Houry.

I ett pressmeddelande påpekar HRW samtidigt att även andra väpnade grupper har utfört attacker som slår hänsynslöst, i form av bland annat bilbomber i regimkontrollerade områden.

Organisationen menar att regimens attacker har dödat och skadat tusentals civila i områden som kontrolleras av rebeller. Den lokala granskningsgruppen Violations Documentation Center, säger sig ha dokumenterat 3 185 civila dödsfall i samband med luftangrepp mot Daraa och Aleppo under det senaste året. De flesta attackerna ska ha utförts med oljefatsbomber, enligt HRW.

FN-sändebudet Staffan de Mistura meddelade i förra veckan att den syriska regimen lovat att upphöra med alla luftangrepp mot staden Aleppo under en period på sex veckor. Detta för att göra det möjligt för FN att nå fram med humanitär hjälp till delar av stadens befolkning.

Generalsekreteraren Ban Ki-Moon påpekade nyligen att kriget i Syrien har utlöst den värsta flyktingkrisen i modern tid, samt skapat möjligheter för extremistgruppen IS att växa sig stark. Han underströk samtidigt att det inte finns någon militär lösning på konflikten, utan att fred endast kan uppnås med politiska medel.

Läs också
Senaste rapporten från FN:s undersökningskommission för Syrien (20 februari 2015)

Thalif Deen
IPS/New York