Chile på väg att häva totalförbud mot aborter

Alicia är en av många chilenska kvinnor som genomgått en illegal och farlig abort, ett brott som kan leda till fem års fängelse. Nu kan dock landets hårda abortlagar vara på väg att luckras upp något.

Alicia är en av många chilenska kvinnor som genomgått en illegal och farlig abort, ett brott som kan leda till fem års fängelse. Nu kan dock landets hårda abortlagar vara på väg att luckras upp något. Foto: Marianela Jarroud/IPS

Chile tillhör den lilla grupp av länder där abort är förbjudet under alla omständigheter. President Michelle Bachelet har dock utlovat att slopa förbudet för aborter när graviditeten är ett resultat av en våldtäkt, när kvinnors liv står på spel eller i samband med svåra fosterskador.

Nu väntar sannolikt en omfattande debatt om avkriminaliseringen av så kallade terapeutiska aborter, som utförs med hänsyn till moderns hälsa. Chile är ett av bara sju länder i världen där alla former av aborter är förbjudna - och kvinnor som genomgår abort riskerar upp till fem års fängelse.

Samtidigt genomförs det uppskattningsvis över 300 000 illegala aborter om året i landet.

– Aborter i Chile påminner om knarkhandeln - det är omgärdat av olagligheter och stora risker, säger 27-åriga Alicia, som genomgått en illegal abort.

Genom en vän fick hon ett tips om en gynekolog som utförde aborter. Hon fick besked att vänta på en gata där en bil sedan kom och plockade upp henne.

– Min mamma följde med mig dit. Jag hade ingen aning om vart vi var på väg. Jag minns hur orolig min mamma såg ut när vi åkte iväg. Hon visste inte om jag skulle komma tillbaka igen, och i vilket skick, berättar Alicia för IPS.

Hon fördes till ett hus där en man och kvinna väntade på henne.

– Jag sövdes och när jag vaknade igen var det gjort. De satte mig i bilen och vi åkte tillbaka till mamma. Sedan pratade vi aldrig mer om det, berättar Alicia.

Den hårda abortlagstiftningen har även lett till en insmuggling av tabletter som kan framkalla medicinska aborter, som säljs mycket dyrt, och utan läkarföreskrifter. Claudia, 24, berättar att hon tvingades besöka ett farligt kvarter i hemstaden Valparaíso för att få tag i tabletterna - som kostade motsvarande flera tusen kronor.

– Det var ett farligt område och jag såg mig om och funderade på vart jag skulle ringa om något skulle hända. Polisen? Nej, för då hade jag gripits, säger hon.

I Latinamerika, där katolska kyrkan fortfarande har ett enormt inflytande, är aborter olagliga överallt utom på Kuba, i Uruguay och i delstaten Mexico City. I de flesta länder tillåts dock aborter när en kvinnas liv är hotat, när hon utsatts för våldtäkt eller i samband med svåra fosterskador.

I fyra av kontinentens länder är alla former av aborter förbjudna. Vid sidan av Chile är lagstiftningen lika hård i Dominikanska republiken, El Salvador, Honduras och Nicaragua.

Så kallade terapeutiska aborter var tillåtna i Chile fram till 1989, då även dessa förbjöds av den dåvarande regimen under diktatorn Augusto Pinochet. Inga av de demokratiska regeringar som sedan dess styrt landet har lyft frågan om de stränga lagarna, som innebär att en kvinna som genomgår abort riskerar fem års fängelse.

Läkaren Ramiro Molina, som är expert på reproduktiv hälsa vid Chiles universitet, säger att de enda officiella siffror som existerar är de runt 33 500 kvinnor om året som tvingas söka vård för abort-relaterade komplikationer. Enligt Ramiro Molina är det rimligt att beräkna att tio gånger så många kvinnor genomgår en abort.

Många illegala aborter utförs under högst osäkra förhållanden, vilket enligt Ramiro Molina innebär att abortfrågan även kan betraktas som ett folkhälsoproblem som slår hårdast mot de mest utsatta.

Chiles socialistiska president Michelle Bachelet, som suttit vid makten sedan i våras, har vid flera tillfällen utlovat att terapeutiska aborter ska bli tillåtna under innevarande år. Under sin förra tid vid presidentposten, mellan 2006 och 2010, beslutade Bachelet att så kallade dagen-efter-piller skulle erbjudas alla kvinnor som efterfrågade det. Men i praktiken är det fortfarande upp till lokala borgmästare att besluta huruvida dessa piller ska erbjudas.

Marianela Jarroud
IPS/Santiago

2 oktober 2014

Fotnot: I Europa råder också totalt abortförbud i Malta, Vatikanstaten och i det närmaste totalförbud i Irland.

Läs också
Chile moves closer to decriminalizing abortion (Amnesty 19 juni)

Min kropp (svenska Amnesty)

Marianela Jarroud
IPS/Santiago