Georgien: Ny lag mot diskriminering tandlös enligt hbtq-personer

På inrådan av EU infördes nyligen en lag mot diskriminering av sexuella minoriteter i Georgien. Vissa människorättsgrupper menar att lagändringen var ett stort steg framåt för den forna Sovjetrepubliken. Lokala grupper som företräder landets hbtq-personer är dock betydligt mindre positiva.

Den nya lagen infördes i maj i år och syftar till att ge ett bättre skydd för hbtq-personer. I Georgien är homofobin mycket utbredd i samhällets alla lager och icke-heterosexuella diskrimineras dagligen.

Enligt lokala aktivister har dock den nya lagen snarare stärkt fördomarna, och många menar att det kommer att bli mycket svårt att tillämpa den nya lagen i praktiken.

– Sedan lagen infördes har situationen snarare blivit sämre för hbtq-personer. När någon gör en anmälan så blir svaret bara: ”Vad mer vill du? Du har ju fått din rättighetslag nu”. Det är verkligen motbjudande, säger Irakli Vatjaradze, som är ordförande för människorättsorganisationen Identoba i huvudstaden Tbilisi.

Irakli Vatjaradze menar att det återstår många frågetecken kring hur lagen ska kunna tillämpas:
– Den har definitivt inte varit effektiv hittills.

Det georgiska samhället är djupt religiöst och en stor del av befolkningen har svårt att acceptera annat än heterosexuella relationer. Hbtq-personer vittnar om att de ofta förvägras vård på sjukhus, att de utsätts för mobbning, och att de trakasseras av polisen. Samtidigt har den georgiska ortodoxa kyrkan, som är mycket inflytelserik, beskrivit stöd för hbtq-personers rättigheter som ”en syndfull propaganda”.

En opinionsundersökning som Identoba genomförde förra året visade att 88 procent av de tillfrågade ansåg att homosexualitet ”aldrig kunde rättfärdigas”.

När en fredlig demonstration för homosexuellas rättigheter genomfördes 17 maj 2013 attackerades och misshandlades deltagarna av motdemonstranter som hade mobiliserats av kyrkan.

Samtidigt vill landets ledning stärka banden med EU. Detta var också skälet till att landets politiker - som tidigare var ointresserade av gayrättigheter - till sist bestämde sig för att agera i frågan. EU meddelade landet att en förutsättning för infriandet av visumfria resor till unionens länder var att lagar mot diskriminering infördes. Och trots hårt motstånd från kyrkan antogs dessa lagar av alla landets politiska partier.

Företrädare för landets hbtq-personer menar dock att lagen i dess nuvarande form knappast kommer att förbättra deras situation. Ett av skälen till det är att den myndighet som ska se till att lagen efterlevs är alldeles för svag, och dessutom har den berörda myndigheten ännu inte tillsatt någon avdelning för att hantera diskrimineringsfrågor.

Dessutom saknar väldigt många förtroende för landets rättsväsende, enligt Viorel Ursu vid George Soros stiftelse Open Society Foundation.

På frågan om den nya lagen i närtid kommer att förbättra situationen i landet är Irakli Vatjaradze vid Identoba tvärsäker:

– Absolut inte. Det finns inte en chans.

Samtidigt har dock den nya lagen enligt honom haft en positiv effekt.

– Den ledde till en offentlig debatt om hbtq-personer och belyste frågan, säger Irakli Vatjaradze.

Den nya lagen innebär att Georgien gått en annan väg än flera andra länder i det tidigare Sovjetunionen – i synnerhet Ryssland, där homosexuella möter allt mer repressiva lagar.

Ett tydligt exempel på den officiella ryska hållningen kom i förra veckan då Sergej Aksionov, ledare för den nyligen annekterade regionen Krim, enligt The Guardian gick på offensiven mot hbtq-personer vid ett officiellt möte.

Enligt Aksionov skulle ”poliser och självförsvarsstyrkor” inom några minuter agera om hbtq-personer planerade att hålla några möten på Krim, i syfte att ”förklara för dem vilken sexuell läggning de har att hålla sig till”.

Han sade vidare att det på Krim inte finns ”något behov” av homosexuella.

Vissa bedömare menar att den nya lagen i Georgien är ett bevis för att landet är fast beslutet att närma sig EU och distansera sig från Ryssland så mycket som möjligt. Viorel Ursu menar att den georgiska regeringens vilja att närma sig EU kan leda till att den nya lagen med tiden blir något mer än en papperstiger.

– Regeringen bör inom det kommande året försöka stärka lagen för att visa att den fungerar, helt enkelt eftersom den kommer att granskas av EU. Det ligger i regeringens intresse att visa att den fungerar effektivt, säger Viorel Ursu till IPS.

Läs mer om hbtq i Georgien

Se bilder från anti-homo-manifestationerna den 17 maj(Civil Georgia)

Georgien: Ska hbtq-rörelsen kunna manifestera utan angrepp 17 maj? (Amnesty Press 16 maj 2014)

Georgian authorities should not water down the country’s first anti-discrimination bill (Amnesty 24 april 2014)

Pavol Stracansky
IPS/Tblisi