Gayklubbar stormas i Beirut

Gayklubb i Beirut.

Gayklubb i Beirut. Foto: Mona Alami/IPS

Polisen har under de senaste åren gjort flera tillslag mot barer och biografer i Beirut och män som har gripits har fått utstå förnedrande analtester som ska avgöra om de är homosexuella eller inte.

Homosexualitet är förbjudet enligt den libanesiska lagstiftningen och den 9 augusti greps 27 personer från hbtq-rörelsen i en räd mot Hamam Agha, ett offentligt bad, i hipsterkvarteren Hamra i huvudstaden Beirut.

– Fjorton personer sitter fortfarande gripna trots att domaren har beslutat att de ska släppas, säger Ahmad Saleh, aktivist från den libanesiska organisationen Helem som driver frågan om ökade rättigheter för homosexuella och transpersoner.

Enligt den libanesiska strafflagen kan ”onaturligt sexuellt umgänge” ge fängelse på upp till ett år. De vaga formuleringarna i lagen har upprepade gånger använts vid tillslag mot hbtq-rörelsen i Libanon.

Räden den 9 augusti var ingen isolerad händelse. Förra året stormade säkerhetsstyrkor Ghost, en gayklubb i Dekwaneh som är en förort till Beirut. Fyra personer greps vid räden och utsattes för fysiska och verbala trakasserier. Ett år tidigare greps 36 män i Beirutförorten Bourj Hammoud i en biograf som är "gayvänlig" vissa kvällar. Männen tvingades genomgå analtester.

Det finns ingen statistik över hur vanligt det är, men enligt Lama Fakih vid människorättsorganisationen Human Rights Watch utsätts män vid dessa räder ofta för dessa tester. Human Rights Watch liknar metoden vid tortyr och påpekar att det är i strid med FN:s konventioner mot tortyr och om medborgerliga och politiska rättigheter, vilka Libanon ratificerat.

Även om analtester förbjöds av den tidigare justitieministern Antoine Kortbawi utsätter polisen fortfarande personer för dessa, berättar aktivisten Ahmad Saleh. Enligt Human Rights Watch har två personer utsatts för sådana tester sedan förbudet antogs förra året. Redan 2012 krävde det libanesiska läkarförbundet att man skulle sätta stopp för analtester som påstods kunna avgöra om någon är homosexuell eller inte.

Samtidigt sker framsteg för gayrörelsen. Under förra året gjorde den libanesiska psykiatriföreningen ett uttalande och tog avstånd från synen på homosexualitet som en sjukdom som kan botas med terapier. År 2009 fastslog Mounir Suleiman, domare i en domstol i staden Batroun i norra Libanon, att samtycke till en relation innebär att den inte kan anses som onaturlig.

Den libanesiska allmänheten har fått upp ögonen för homosexuellas rättigheter bland annat genom tv-program och omtyckta programledare som försvarar homosexuellas rättigheter. Det populära libanesiska indiebandet Mashrou’ Leila lyfter fram homosexualitet i sina låtar.

– Unga blir allt mer medvetna när det gäller homosexuellas rättigheter, säger aktivisten Ghassan Makarem.

Jämfört med andra länder i regionen är Libanon mer liberalt än sina grannländer. Det visar en undersökning gjord av Pew Research Centre 2013. Enligt studien anser 18 procent av landets befolkning att homosexualitet bör accepteras i samhället medan över 94 procent av befolkningarna i Egypten, Jordanien och Tunisien ser homosexualitet som något avvikande.

25 augusti 2014

Mona Alami
IPS/Beirut