Afghanistans kvinnor trotsade hot och deltog i valet
Resultatet av presidentvalet i Afghanistan väntas komma den 14 maj. Men redan nu står det klart att valet var en framgång för landets kvinnor. Trots säkerhetshot och kulturella hinder var en tredjedel av alla som deltog i valet kvinnor.
Presidentvalet den 5 april hade ett högt valdeltagande. Sju miljoner människor, motsvarande 60 procent av de röstberättigade, deltog. Nu väntar landets befolkning på att för första gången i historien få bevittna ett civilt maktskifte, när president Hamid Karzai lämnar den post han suttit på sedan 2001.
Att var tredje röstande var kvinna var ingen självklarhet. Militanta grupper hotade inför valet att attackera vallokaler, och kvinnor var särskilt utsatta eftersom extremisterna anser att kvinnor ska hålla sig hemma.
En av de kvinnor som deltog var 19-åriga Saima, som därmed fick rösta för första gången i sitt liv. För IPS berättar hon att hon tillsammans med två kusiner smög sig iväg från hemmet i den instabila provinsen Khost för att rösta. Provinsen gränsar till de oroliga delarna i Pakistan som utsatts för flera uppseendeväckande attacker från extremister.
– Jag fylldes av en känsla att jag var tvungen att rösta för alla afghanska kvinnors räkning, alla dem som av olika anledningar inte kunde delta, säger Saima till IPS och berättar att det kom en glädjetår när hon lämnade in sin röst.
Många afghanska kvinnor befarar att fredssamtalen mellan regeringen och talibanerna ska leda till att de små framsteg för kvinnor som gjorts under de senaste 13 åren går förlorade.
Saima säger att hon lever i ett land där mångas uppfattning är att kvinnans plats ”antingen är i hemmet eller i en grav”. Hon menar att det är en kultur som driver många kvinnor till att begå självmord.
– Att rösta blev viktigt för unga kvinnor som vill utmana de gamla värderingarna där kvinnor anses vara svaga och i behov av att beskyddas av män, säger hon.
Laal Bibi, 57, som också kommer från provinsen Khost, säger att många kvinnor deltog i valet med förhoppningen att rösta fram en president som betraktar kvinnor som ”mänskliga varelser”. Hon är mamma till fem döttrar. Men eftersom hon aldrig födde någon son valde hennes man att skaffa sig en andra hustru, något han enligt de religiösa traditionerna har rätt att göra.
Efter att ha röstat i smyg täckte Laal Bibi sina händer med hennafärg - för att dölja den bläckfläck på fingrarna som alla som deltagit i valen fick.
– Jag vill att mina döttrar och jag ska få ett bättre liv. Genom att rösta gick jag emot min man och det samhälle som anser att kvinnor är veka och odugliga. Jag är stolt över att ha deltagit i valet, säger hon.
Det fanns ingen kvinnlig presidentkandidat att rösta på, men det fanns hundratals kvinnliga kandidater i valen till de lokala församlingar som samtidigt hölls. För närvarande är drygt 27 procent av ledamöterna i det afghanska parlamentet kvinnor, vilket kan jämförs med drygt 11 procent i det närliggande Indien och 18,5 procent i grannlandet Pakistan.
Adila kommer från den nordliga provinsen Baghlan. Hon har aldrig gått i skolan och giftes bort som mycket ung. Nu vill hon skilja sig, men hindras av sin familj som anser att en skilsmässa skulle dra skam över dem.
– Jag röstade för att vi ska få en klok president som sätter stopp för tvångsäktenskapen, säger hon, som liksom flera andra kvinnor i hennes by valde att delta i valet trots säkerhetshoten.
Rahima, 29, arbetar som lärare på en skola i Kabul.
– Jag tror att min röst kan göra skillnad. Jag trotsade alla hoten eftersom jag inte kan tolerera att talibanerna återkommer, säger hon.
Långt ifrån alla kvinnor tilläts dock att utnyttja sin rösträtt. Parween, 32, berättar att hon hindrades av sin man.
– Afghanska kvinnor har ingen individuell plats i samhället. De är kända som någons dotter, någons syster, eller någons hustru och måste därför göra det som männen i deras familjer förväntar sig, säger Parween.
De två ledande presidentkandidaterna Abdullah Abdullah och Ashraf Ghani Ahmadzai har gått till val på löften om stärkta rättigheter för kvinnor. Många kvinnor förväntar sig därför att deras löften ska infrias.
Valresultatet kommer att meddelas den 14 maj. Men det preliminära resultatet tyder på att ingen av kandidaterna har fått över 50 procent av rösterna, vilket krävs för att en segrare ska kunna utses. Det förväntas därför att en avgörande valomgång kommer att krävas i slutet av maj mellan Abdullah Abdullah och Ashraf Ghani Ahmadzai, som tidigare var utrikesminister respektive finansminister i Hamid Karzais regering.
Abdullah Omeed IPS/Kabul |