Hårda domar mot bosnienkroater i Haag – Kroatiens roll i Bosnienkriget slås fast

Den 29 maj kom FN:s krigsförbrytartribunal i Haag med sin dom mot sex ledande bosnienkroater efter en rättegång som har pågått sedan år 2006.

Sex politiska och militära ledare i Herceg-Bosna, den kroatiska utbrytarstaten i Bosnien-Hercegovina 1992-1994, dömdes till mellan 10 och 25 års fängelse för att ha förföljt, fördrivit och mördat muslimer (bosnjaker) under kriget. Det längsta straffet fick Jadranko Prlic som var den politiske ledaren i Herceg-Bosna. Även Bruno Stojic, Slobodan Praljak, Milivoj Petkovic, Valentin Coric och Berislav Pusic dömdes.
Domarna kommer troligen att överklagas.

För Kroatien, som den 1 juli blir medlem i EU, var utslaget i Haag en obehaglig överraskning. I november 2012 frikändes de kroatiska generalerna Ante Gotovina och Mladen Markac av appellationskammaren vid FN:s krigsförbrytartribunal i Haag med tre röster mot två. De hade anklagats för mord och förföljelse av civila serber i Krajina i augusti 1995 då kroatiska armén återtog områden som serbiska separatister hade utropat till Republika Srpska Krajina. Generalerna återvände hem till Kroatiens huvudstad Zagreb och hälsades som hjältar.
– Jag tycker att det är rättvist att pojkarna är hemma igen, sade Kroatiens premiärminister Zoran Milanovic då.

I domarna mot Prlic och de andra fem bosnienkroaterna konstateras att de ingick i en plan tillsammans med Kroatiens framlidne president Franjo Tudjman och hans försvarsminister Gojko Susak där syftet var att skapa en kroatisk ministat i Bosnien.
– Detta är första gången som tribunalen klart och tydligt slagit fast den viktiga roll som Tudjman och Susak spelade, sade Kenneth Scott, åklagare i Haag, till nyhetsbyrån Associated Press. Enligt min uppfattning är detta utan tvekan en av de historiska betydelserna med denna rättegång.

Kroatiens premiärminister Zoran Milanovic sade vid ett regeringssammanträde att Kroatien gjorde misstag i Bosnien men att han hoppas att ”appellationskammaren kommer acceptera det som vi känner är rätt”, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Zoran Milanovic hävdade att tribunalens dom inte överensstämmer med sanningen.
I domen på 2 629 sidor fastställs att Tudjman och hans kompanjoner i Bosnien-Hercegovina ansåg att det var nödvändigt att förändra den etniska balansen i Herceg-Bosna och därför fördrev icke-kroater. Kroatien kontrollerade Herceg-Bosna och kroatiska armén deltog i kriget vid sidan av HVO, de bosnienkroatiska styrkorna.
I domen slås fast att mord, våldtäkter och deportationer användes för att fördriva människor.
– Dessa brott var inga handlingar som slumpmässigt begicks av några olydiga soldater, sade domaren Jean-Claude Antonetti. De var resultatet av planen att permanent fördriva muslimer från Herceg-Bosna.

Bland de mest uppmärksammade brotten som begicks var massakern i Ahmici, en by i centrala Bosnien där kroatiska styrkor i april 1993 mördade 116 muslimer och koncentrationsläger som Heliodromen nära Mostar där icke-kroater spärrades in. De sex dömdes också för förstörelsen av den gamla bron i Mostar.
– Det som är så sorgligt är att vi fram tills ganska nyligen levde tillsammans men förtroendet mellan gamla grannar har gått förlorat, sade pensionären Hajrudin Pezer till Reuters.
Han förlorade sin mor, far och bror i massakern i Ahmici.

Jadranko Prlic besökte hösten 2000 Stockholm och förnekade då alla anklagelser om krigsförbrytelser trots att DN-journalisten Christian Palme uppgav att Prlic hade beordrat att läger skulle upprättas. År 2002 var Prlic inbjuden av Göran Persson till Stockholm International Forum och talade då vid ett seminarium om ”Sanning, rättvisa och försoning i Bosnien-Hercegovina” positivt om Haagtribunalens arbete.

Läs också
Frisläppt från Haag: General Blaskic hälsad som hjälte i Kroatien (Amnesty Press 3 augusti 2004)

Bosnien: 17 års fängelse för massaker på 228 män - Karadzic undkom igen (Amnesty Press 1 april 2004)

Krigsförbrytare i full frihet (DN ledare 5 februari 2003)

Ingen verklig fred utan rättvisa (DN-artikel av Christian Palme 1 februari 2003)

Bosnisk f d ÖB överlämnar sig till Haag (Amnesty Press 24 september 2001)

Ulf B Andersson
Amnesty Press