Fretilin: "Vi får 80 procent av rösterna"
På Östtimor är valrörelsen inne i sin slutspurt. På torsdag avslutas 450 år av portugisiskt kolonialstyre, 24 år av indonesisk ockupation och knappt två år av FN-styre med att östtimoreserna går till valurnorna för att utse 88 ledamöter av en konstituerande församling som väntas lägga grunden till att Östtimor i början av nästa år blir självständigt.
Enligt den portugisiska nyhetsbyrån Lusa förklarade Mari Alkatiri på måndagen att befrielsefronten Fretilin räknar med att få omkring 80 procent av rösterna. Alkatiri sade samtidigt att Fretilin inte kommer att sätta sig i regeringsställning om fronten inte själv får bilda regering utan inblandning av FN-guvernören Sergio Vieria de Mello.
Alkatiri, som är generalsekreterare i Fretilin, förklarade också i söndags att Fretilin inte längre står för en radikal politik och varken är kommunistiskt eller socialistiskt. Enligt Alkatiri stödjer fronten kapitalism och är för att kapital från Indonesien och Australien investeras i Östtimor.
I helgen förklarade Xanana Gusmão, ”Östtimors Nelson Mandela” ,till mångas lättnad att han nu är beredd att ställa upp som presidentkandidat nästa år. Gusmão ledde under många år det väpnade motståndet mot ockupationsmakten innan han greps 1992 och sattes i fängelse i Indonesien. Han frigavs 1999 och har sedan dess förespråkat försoning även med de milisgrupper som med stöd av indonesisk militär terroriserade befolkningen efter folkomröstningen 1999.
Francisco Xavier do Amaral, som återvänt från exil i Portugal och leder det socialdemokratiska partiet ASDT, har också deklarerat att han kommer ställa upp i presidentvalet. Do Amaral är kontroversiell och var under en dryg vecka 1975 Östtimors president sedan Fretilin utropat områdets självständighet den 28 november. Den 7 december invaderade Indonesien och do Amaral uteslöts 1977 ur Fretilin och fängslades av sina tidigare kamrater. Han tillfångatogs senare av de indonesiska styrkorna som försökte utnyttja honom mot självständighetsrörelsen innan han flydde till Portugal.
Sydney Morning Herald rapporterar att Östtimors biskop, Carlos Belo, har uppmanat det internationella samfundet att etablera en en krigsförbrytartribunal som kan åtala de som var ansvariga för den indonesiska terrorn. Gusmão har däremot talat om en allmän amnesti och landets tillförordnade utrikesminister, José Ramos Horta, har sagt att det är önskvärt att fängelserna är tomma när självständigheten utropas. Belo anser dock att rättvisan kräver att indonesiska militärer döms för sina brott.
FN:s generalsekreterare Kofi Annan har uttalat sig för att FN sätter upp en tribunal om inte Indonesien själv genomför rättsliga processer. Bedömare i FN tror dock inte att Kina och Ryssland, som har vetorätt i säkerhetsrådet, kommer gå med på en tribunal för Östtimor.
LUSA (Lisboa) |