Zimbabwe: Regeringen backar om ny presslag

Det blev ingen ny presslag i Zimbabwe. I stället kom på onsdagen ett överraskande besked från justitieminister Patrick Chinamasa om att regeringen ska se över synpunkterna från ”objektivitets-inriktade mediaorganisationer”, rapporterar BBC. I det ursprungliga förslaget skulle utländska journalister stoppas från att arbeta i landet och lokala journalister skulle vara tvungna att ha en årlig licens från regeringen, annars hotade två års fängelse.

Förra veckan antog parlamentet lagar som stärkte president Robert Mugabes ställning inför presidentvalet den 9-10 mars och denna vecka var det tänkt att det styrande partiet ZANU-PF skulle få igenom ytterligare lagar som inskränker de demokratiska rättigheterna.

Men på tisdagen stötte regeringen på problem när man försökte få igenom en lag som skulle göra det möjligt att förbjuda fackföreningar som författningsfientliga. Den zimbabwiska landsorganisationen ZCTU:s förre generalsekreterare Morgan Tsvangirai leder idag oppositionsrörelsen MDC och utmanar Mugabe i presidentvalet. ZCTU har också de senaste åren genomfört flera strejker.

En dissident inom ZANU-PF, Eddison Zvobgo, ordförande i parlamentets lagutskott, stoppade på tisdagen förslaget till arbetsmarknadslag.

På måndagen försäkrade Robert Mugabe efter att SADC, samarbetsorganisationen i södra Afrika, hade hållit möte i Malawi, att valen ska bli fria och rättvisa och att utländska journalister ska få tillstånd att bevaka valet.

BBC, som portförbjudits i Zimbabwe, begärde att återigen få skicka journalister.

Det återstår ännu att se om de nya beskeden från Zimbabwe är ett sätt att lura omvärlden eller en verklig omsvängning.

FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter, Mary Robinson, har uttryckt stark oro för de mänskliga rättigheterna i Zimbabwe och sade enligt BBC att åtgärder måste vidtas nu.


BBC